用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二 中文造句 , 看圖作文好弱.
go

小二 中文造句 , 看圖作文好弱. [複製鏈接]

兒子小二 , 中文造句 , 看圖作文好弱.
請問大家有咩練習方法 ???

3    0    0    0

引用:兒子小二+,+中文造句+,+看圖作文好弱.+請問

原帖由 EstellaWong 於 14-05-07 發表
看多些書!

回覆:小二 中文造句 , 看圖作文好弱.

日常寫多啲,不過身邊要有人懂批改。

回覆 hadwinboy 的帖子

不過身邊要有人懂批改 ------  this is the most difficult part.  The Chinese nowadays is so different from Chinese that we learned in the good old days...

回覆:小二 中文造句 , 看圖作文好弱.

回覆 coco_lam725 的帖子

D 個做法好有趣喎 .

回覆:EstellaWong 的帖子

我個仔都係小二, 都係中文作文做句最弱, 但佢非常鍾意睇中文書......, 我都想知有咩方法幫到佢.....

引用:我個仔都係小二,+都係中文作文做句最弱,+但

原帖由 lokitkit 於 14-05-29 發表
我個仔都係小二, 都係中文作文做句最弱, 但佢非常鍾意睇中文書......, 我都想知有咩方法幫到佢..... ...
弱的意思是什麼?是懶不願想題材(內容) 還是文法句子不通順呢?

引用:兒子小二+,+中文造句+,+看圖作文好弱.+請問

原帖由 EstellaWong 於 14-05-07 發表
媽媽,這是要時間去儲字的,認了字又要認分析,不是容易的事

EstellaWong 發表於 14-5-7 09:27
所以大家成日話小朋友細個時要「讀」書俾佢哋聽, 等佢哋認字。其實, 「講」故字都好重要, 細個啲書大都有好大張圖畫, 小朋友唔識字, 就係靠張畫同你講既故事串聯, 咁咪即係看圖作文囉。
‹ 上一主題|下一主題