用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: momo1222
go

聖若望小學 [複製鏈接]

其實確實好多你口中嘅村校比呢間派位好好多
算啦,我要講嘅已經講晒,我講出嚟都係想人家嘅小朋友應該選一間比呢間好嘅小學,個個都想自己小朋友好吖嘛

回覆:聖若望小學

我講咁多,係想講每間學校都有好處同壞處,没有一間係完美嘅,我哋做家长嘅都係想小朋友讀得開心,學到嘢。唔好講啲只係聽返嚟嘅嘢就判定呢間就係差學校,有啲家长派得唔好就赖學校,咁有無諗過自己小朋友嘅能力呢?我唔係想爭辯啲咩,只係希望有啲不是用家嘅家长有啲囗德,對學校,學生同家长都公平一啲。

del,打錯地方

引用:其實確實好多你口中嘅村校比呢間派位好好多

原帖由 penpen 於 14-07-23 發表
其實確實好多你口中嘅村校比呢間派位好好多
算啦,我要講嘅已經講晒,我講出嚟都係想人家嘅小朋友 ...
當然,希望樓主你真係揀到一間合適你小孩嘅學校啦!但係pen pen你有無真係俾到实質嘅學校情況俾樓主知呢?只係講升中唔好(無來源),小孩曳。(每個小朋友?個個都撞到你?)

一家想走嘅用家喺度大條道理

引用:+本帖最後由+penpen+於+14-7-23+19:00+編輯

一家想走嘅用家喺度大條道理 ...
唉…你都係唔明我想講咩。希望其他人明啦!我無講過間學校好好,但未至于你講得咁差囉,只係一間普通學校,你都知喇叭,德望等名校有人走啦,咁唔通個個都話呢啲唔好學校咩?我想走係因為我唔想個仔讀得辛苦呀!明未呀?唉…你自己都拎啲名幼去同呢間比啦!你話啲人有名幼揀,所以唔揀上呢間k1嘛!

名幼係有人問我先講,係呀,其實唔止呢幾間㗎,仲有創價呀  st paul呀咁

我只係想俾學校情況等家长知道,要有心理準備係深,普教中,程度可以,math用eng教,有啲生字比較深啫,還可以,小一eng用小二書,reading本圖書好很深,電腦11嘅字体,好细隻,無乜圖畫,生字好好深,好多家长要查完字典先教到,下學期呢本講潛水艇,科学家去咗不同地方,有龍卷風,好多國家同島嘅名稱,science ,health, computer, GS用eng教,生字深,如有睇無线嗰套星期二檔案就知喇,第一個小朋友係我個仔同學嚟。我個仔嗰班eng,health,都係外籍老師教,唉…用eng 解eng,更加難,所以…

引用:名幼係有人問我先講,係呀,其實唔止呢幾間

名幼係有人問我先講,係呀,其實唔止呢幾間㗎,仲有創價呀  st paul呀咁
咁佢pn都好好喎,考到咁多間名幼

toutou1024 發表於 14-7-23 19:20
咁佢pn都好好喎,考到咁多間名幼
pn唔差,但K班出面有好offer嘅應該多數都有返出面play group,其中有班好多都走唔上K班,又有一班好多都留返繼續讀K班,可能班主任教得好叻囝叻囡多就走得多,其中有班個班主任教教下學期未完忽然走咗,冇交代原因

引用:Quote:toutou1024+發表於+14-7-23+19:20+咁

pn唔差,但K班出面有好offer嘅應該多數都有返出面play group,其中有班好多都走唔上K班,又有一班好多都留返 ...
嗰嗰老師係咪外籍女老師?

因为如果你講係外籍嗰個呢,佢喺下學期頭因病死咗呢!而唔係走咗唔教呢!

penpen  唔係  發表於 14-7-23 19:50

引用:Quote:toutou1024+發表於+14-7-23+19:20+咁

pn唔差,但K班出面有好offer嘅應該多數都有返出面play group,其中有班好多都走唔上K班,又有一班好多都留返 ...
你去幼稚园部個谷睇下,有一名家长對呢間學校幼稚园嘅評價,咁你就會了解多一啲呢!

回覆 toutou1024 的帖子

TouTou , 你好呀,你仔原校升P2 ? 呀女今年新入P1😁,想知P2 今年有幾班?

回覆:Love222 的帖子

Hi,係呀,今年上p2,現有3班p2

Thank you Tou Tou more questions keke ...今年P1只有兩班!p2 有三班,係味上年P1 晤只兩班?你仔仔P1 大約用時幾耐時間做功課?這兩星期,做功課有時溫埋默書、都夠鐘訓.......

引用:Thank+you+Tou+Tou+more+questions+keke+..

原帖由 Love222 於 14-09-17 發表
Thank you Tou Tou more questions keke ...今年P1只有兩班!p2 有三班,係味上年P1 晤只兩班?你仔仔P1 大 ...
上年小一有四班,之前我仔嗰班比較小功课,所以過零鐘可做完呢!但另一班就多功课,所以好睇每班嘅老师的!班班都唔同。你覺得深嘛?

雖然呀女英文不錯,但其實比我預期都深左,幼稚園時K1 K2全英, 佢又鐘意英文,所以暫時都OK, 中文功課就滴汗⋯

呀女汁埋書包都差不多兩粒鐘

回覆:Love222 的帖子

你覺得本eng圖書,你覺得點呢?

‹ 上一主題|下一主題