用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: momo1222
go

聖若望小學

引用:啲小朋友都算乖,上堂唔知呀!但每次我接仔

原帖由 toutou1024 於 14-05-09 發表
啲小朋友都算乖,上堂唔知呀!但每次我接仔放學,啲小朋友見到我,都會叫xx妈咪,而高年级小朋友都好靜好純 ...
我地都係窮果批

K3 students 上咩小學多?

回覆:聖若望小學

以前好多人都話呢間學校幾好,但近年大部分人對呢間學校評語都係負面,內裡原因我不清楚,全部都是聽人家說

回覆:bbysh 的帖子

我女加埋聖若望小學有4個offer,好唔好,見仁見智。

從來都唔覺呢間野好,一味得個深字,我果時都要讀高一級既sci又有健康教育都係用英文既。我細個起度讀小學,覺得只係識 lur 水,樣樣野都係$行頭。果時d老師要年年再續約,因咁樣佢地以最平既$去請老師~

以前個校監係馬主,個校長起度做左幾廿年,佢都係我果時個校長,不過好勢利,果時都有d明星仔女黎讀,洪x寶個仔要repeat都仲可以去精英班,勁!

校監一死左,佢d仔女返黎拎返間學校管理。據報紙寫,叢校長呢幾十年黎冇僱員合約,宜家一下只叫佢走又冇賠償云云。

現在俾校監d仔女拎返就唔知攪成點了~

Yanamami  請問你後來去左邊間中學?好難知呢間學校既升中派位。  發表於 14-7-11 16:50

我覺得最可惜的是呢間學校無讀書風氣!連圖書館都無,放學等人時,間房無一個同學在看書。
另外,課外活動只有3-5 個選擇。
除了英文好外,有好多嘢連一般地區學校也不如。

引用:我女加埋聖若望小學有4個offer,好唔好,見

原帖由 molly915 於 14-07-06 發表
幾耐之前的事?

幾耐之前的事?

幾耐之前的事?

引用:從來都唔覺呢間野好,一味得個深字,我果時

原帖由 sadsam 於 14-07-07 發表
從來都唔覺呢間野好,一味得個深字,我果時都要讀高一級既sci又有健康教育都係用英文既。我細個起度讀小學 ...
你好像很不滿這間母校呢!是否有什麼不愉快經驗?可否分享下?你當然咁細個,點感覺到學校lur 水?
咁你覺得自己英文程度如何?這學校對你學習英文有幫助嗎?
我本人想小朋友英文好,所以對這學校有興趣啫

回覆:momo1222 的帖子

今年

引用:今年 +

原帖由 molly915 於 14-07-15 發表
今年
好好呀!請問是什麼類型的小學?
你覺得對考國際學校或直資有幫助嗎?

回覆:momo1222 的帖子

我囡考到LMC,崇真,音小及自己學校聖約望,因英文底好,所以考國際學校及英小絕對有幫助,最好再補補D中文。

引用:我囡考到LMC,崇真,音小及自己學校聖約望,

原帖由 molly915 於 14-07-17 發表
我囡考到LMC,崇真,音小及自己學校聖約望,因英文底好,所以考國際學校及英小絕對有幫助,最好再補補D中文 ...
我想問下今年昰否收返曬上小一呀?我细仔現讀k2呀!大仔嗰年可收曬,但k2今年成七班,机會小咗

回覆:toutou1024 的帖子

有waiting,但同老師講下會收番,除非太差,我知的原來waiting的,好快會收番。同學考唔到又抽得差,我班有3個會讀番SJC。

引用:K3+students+上咩小學多?

原帖由 bbysh 於 14-07-06 發表
K3 students 上咩小學多?
APS, SMC, SFA, TSL, LMC 等等.....

引用:Quote:原帖由+bbysh+於+14-07-06+發表K3+st

原帖由 LITTLESPICY 於 14-07-20 發表
APS, SMC, SFA, TSL, LMC 等等.....
我大仔嗰年即上年,有人上yw,男拔,播道,宣道,sfa

有冇人知呢間近年升中紀錄如何?
是否很差?

回覆 toutou1024 的帖子

請問去到呢D學校係派位多定係自己考既多呢? 升小學校會唔會幫手寫Reference letter 呢?

讀N班嘅走得都唔上K班,喺街見過幾次小學部學生,非常之好動,升中派位麻麻