用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

聖若望小學

這小學OK嗎?學費幾多?

有無爬下文?如你講紧九龙塘果間聖若望,好多劣評。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2792975&extra=page%3D1

momo1222 發表於 14-5-6 10:24
這小學OK嗎?學費幾多?
樓主為何考慮呢間小學?

引用:Quote:momo1222+發表於+14-5-6+10:24+這小

原帖由 MAMAMEEE 於 14-05-06 發表
樓主為何考慮呢間小學?
收左K1,因有小學backup,所以想知小學comments

Yanamami  參考以上的link吧!  發表於 14-5-6 23:29

引用:Quote:原帖由+MAMAMEEE+於+14-05-06+發表樓

原帖由 momo1222 於 14-05-06 發表
收左K1,因有小學backup,所以想知小學comments
我囡囡今年插班 k3,其實學校好好!
亦好多學生原校升 P1

凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

六年前絕對Top 1之選, 但...... . 總言之良禽選木而棲...... 賢臣.....  .

過來人

Yanamami  講白d添啦!  發表於 14-5-7 08:12

引用:六年前絕對Top+1之選,+但......+.+總言之良

原帖由 edmondau.1 於 14-05-07 發表
六年前絕對Top 1之選, 但...... . 總言之良禽選木而棲...... 賢臣.....  .

過來人 ...
真係咁差?不要嚇我呢!

Yanamami  網上已有好多posts講間學校,總不能視而不見吧!  發表於 14-5-7 16:03

回覆:聖若望小學

前任校長亦是一名馬主,感覺有D怪。

回覆 momo1222 的帖子

Believe or not, you can try & U'll know the answer definitely in the first school year, but never regret as I told Ubefore.

引用:Quote:原帖由+edmondau.1+於+14-05-07+發表

原帖由 momo1222 於 14-05-07 發表
真係咁差?不要嚇我呢!
我認識同間接識嘅2個SJC小朋友已經用腳投票,一個轉咗校,另一個港印混血嘅男仔下學期轉,佢細妹,今年喺其他學校k3,個媽媽無比細女考SJC。

我仔現就讀小一,以我所知好多轉校嘅學生係因为讀唔上而轉校,因为學校所教嘅真係好深,如果唔想小朋友辛苦,我都唔建议讀,但如果小朋友鐘意讀書同鐘意eng,其实都ok的,不过學校無乜支援,如果小朋友讀唔上就會要你考虑轉學或留班,其实我都想轉校,因为我唔想個仔讀得辛苦,佢成績不断進步,唔算差,60分合格,佢啲科目有6,7,8,9字頭,好多人都話佢考得好,不过呢個成绩,老師都叫我注意,小心留班,唉…咁我真係無嘢好講,我覺會令小朋友無信心,但我自己就讚我仔考得好好,唯有睇下佢考埋最后考试先再作決定,因为如果上到小二,我都會俾佢上,因为佢學咗難嘅嘢,出返去讀會容易啲,但我應盡可能讀完小二或小三就唔讀,因为對上更深,有高年级家长講的,所以大家要考虑清楚。

Yanamami  請問你有P6的學生派位資料嗎?網上資料喺近乎0.都唔知派去邊。88%可能是上美國國際?  發表於 14-5-8 23:35

學费一個月4550,另每月大概300几食飯錢,一個學期雜费2千几,無其他喇!有一個同學仔轉校係無錢交學费呢!亦有家长話好貴學费,都諗住轉校呢!

幼稚园唔錯嘅,校长放咗好多资源去pn and kindergarten, 反而小學就唔多,k1已寫字,串字,默書考试測驗㗎喇,k2每星期要默eng and中文生字,數學作業用小一作業,英數,我個细仔現讀k2,已经識咗好多生字同數學,counting on counting back, 3D sharp…,所以如果讀幼稚园都值得一讀嘅。

回覆:toutou1024 的帖子

妹妹個兒子都讀緊pn班,她都説課程好深,但是小朋友亦pick up得快!她話此校的英文真的good good!我女兒亦考到小學部,但是要第二次教💰的時候,我放棄了,因為我都驚d英文跟唔到!

引用:Quote:原帖由+edmondau.1+於+14-05-07+發表

原帖由 momo1222 於 14-05-07 發表
真係咁差?不要嚇我呢!
絕對没有嚇你!

請問各位用家,小學部的學生質素如何?學校重德育嗎?
Thx!

回覆:MAMAMEEE 的帖子

啲小朋友都算乖,上堂唔知呀!但每次我接仔放學,啲小朋友見到我,都會叫xx妈咪,而高年级小朋友都好靜好純,未聽過佢哋講粗口等衰嘢,呢間學校啲父母好多都係比較有錢,生意人。相信最窮係我呀!哈哈……所以好多時都有車,有父母接送的。

toutou1024 發表於 14-5-8 20:18
幼稚园唔錯嘅,校长放咗好多资源去pn and kindergarten, 反而小學就唔多,k1已寫字,串字,默書考试測驗㗎 ...

SJC幼稚園學術一D都唔淺,幾深下。活動亦多彩多姿,有小學,但多數考黎做backup,但唔一定收,亦因為有小學,幼稚園係唔會出推薦信給小朋友交給其它小學。

引用:幼稚园唔錯嘅,校长放咗好多资源去pn+and+k

原帖由 toutou1024 於 14-05-08 發表
幼稚园唔錯嘅,校长放咗好多资源去pn and kindergarten, 反而小學就唔多,k1已寫字,串字,默書考试測驗㗎 ...
十分謝謝分享!
我打算這小學做backup, 小朋友今年上K1,開心你話有好多資源比幼稚園。其實我都擔心課程深,迫得小朋友太緊,不過想SJC 英文好,希望對將來入其他小學有幫助