用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: momo1222
go

聖若望小學

中途轉校多數轉到去邊間?
真係讀到六年的最後多數派去邉幾間?
九龍塘區中學?

係讀完N班可以嘅都唔會上K班,小學部升上九龍城區B1中學唔多

回覆:penpen 的帖子

請問點解PN唔會升上K1呢?我收到禮賢call stand by 仲諗住放棄添?

penpen  禮小同呢間比只係輸在校網  發表於 14-7-23 02:28
penpen  http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2744786&extra=page%3D1  發表於 14-7-23 02:13
penpen  http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2744786&extra=page%3D1  發表於 14-7-23 02:13
penpen  禮賢嘅小朋友出到街識得乖知危險,上禮小升中派位都一定好過呢間  發表於 14-7-23 01:46

引用:讀N班嘅走得都唔上K班,喺街見過幾次小學部

原帖由 penpen 於 14-07-22 發表
讀N班嘅走得都唔上K班,喺街見過幾次小學部學生,非常之好動,升中派位麻麻 ...
小朋友緊係好動㗎啦!你想個小朋友無反应嘛?呆鷄好嘛?你哋所谓嘅神校裏都有好動同文静學生,你哋又爭住讀?難道你小朋友係唔岀声唔郁嘅?!

引用:回覆+toutou1024+的帖子 請問去到呢D學校

原帖由 furby123 於 14-07-21 發表
回覆 toutou1024 的帖子

請問去到呢D學校係派位多定係自己考既多呢? 升小學校會唔會幫手寫Reference lette ...
呢啲學校全部自已考的,私校同直资學校嚟!

回覆:聖若望小學

所以我之前都講過,呢間係好深課程嘅學校,無課外活动嘅學校,學校细,但學生感情要好,玩得開心嘅一所學校,你哋問派升中問題,我無諗,始终係六年後嘅事,再加上,有邊個家长會唔洗啲仔女補習呀?!讀名校嗰啲都狂補啦!你估真係全部靠學校嘛?所以真係派得唔好,自己小孩都有責任,不昰全歸學校問题的。最緊要個小孩讀得開心。利申,我都想同個仔轉校,因为我覺課程深,普教中,我想揾間中教中,同埋教適齡嘅課程嘅學校,不过我lazy,而佢又上到小二,所以還未行动呢!我所知,我仔嗰班有兩個升唔到小二,仲有啲學生都轉校唔讀,原因係學费貴,同埋課程深,讀唔上。

好聽d就叫十分好動,出到街唔知危險,過馬路都紮紮跳,撞到人冇反應,喺條街大呼小叫都可以接受

小學部入到有名中學每間緊有1、2個嘅,但相信小朋友嘅家長喺課餘都會安排比小朋友學其它嘢,唔會單靠學校,所以要睇返全級嘅平均派位比率,唔可以只係睇有人入到某某中學

回覆 furby123 的帖子

多謝你提供既資料丫!

furby123 發表於 14-7-23 11:56

多謝你提供既資料丫!
唔洗客氣,有禮小唔揀真揀揀呢間分分鐘真係有人說傻的嗎?!揀得小學正常都應該要睇下個升中派位情況,升到高小先諗就分分鐘太遲了

你講得對,禮小真係輸在校網 , 禮小升中資料於網上搵到, 但我搵唔到SJC升中資料唔識點比較真心求教...

penpen  有冇睇過全級考第7、8都只係b1尾   發表於 14-7-23 18:27
penpen  有冇睇過全級考第7、8都只係b1中尾學生  發表於 14-7-23 18:25
penpen  你可以試下出去開個新主題,問下應該揀呢間定KRS  發表於 14-7-23 18:14
penpen  不方便透露來源,但你自己可以諗下,一間小學派位結果好的話,絕對可以大大方方喺學校網站公布派位結果,呢間唔公布,唔係因為低調囉  發表於 14-7-23 18:12

引用:回覆+toutou1024+的帖子 好聽d就叫十分好

原帖由 penpen 於 14-07-23 發表

好聽d就叫十分好動,出到街唔知危險,過馬路都紮紮跳,撞到人冇反應,喺條街大呼 ...
我當然明你想講話佢哋曳啦!係咪因为咁就話呢間學校差呢?個個學生都昰衰呢?你咁样對啲學生好唔公平,有啲名校有學生運毒,香港大学,中文大學都有學生偷嘢,裝裙底,又如何呀?佢哋只係一個小一學生咋。再加上我有時接放學未曾試過有你所講嘅情況岀現。問心,你話呢間學校好好咩,又唔係,我唔會因为個仔讀緊而偏幫呢間學校,但未至于差到你哋所講囉,喺纲上,有好多都唔係用家,但係就不断彈呢間學校,咁样有無諗過讀呢間學校嘅學生同家长感受呢?我相信如果話係喇叭學校小朋友撞到你,都無反应,你都會俾個仔讀囉!男拔,女拔,夠多學生同家长隻眼生喺额頭度啦!講呢啲!講真,我哋都唔知升中情况,你唔係呢度家长都知?講真,俾你個小朋友升到喇叭等名校,讀唔上,咪又係派得唔好。講真,有喇叭學校家长講,全部都係靠家长同岀外補習㗎咋,只係學校個名響,德望都係,所以有人讀到一半都走,你又知唔知呢?

仲有以我所知,有個家长現在小孩讀k2,佢细佬想入pn,都要waiting,你可去幼稚园谷睇,現在用家啲評語都係讚多過彈的,所以又唔明你點解又知pn唔會上返k1呢?

喺學校門口接放學個個都好乖㗎!出到去又係另一個樣,我唔係見到一兩次或者一兩個先咁講,喇沙我就識,喇叭真係唔知係咩嚟,可否告知在那兒?冇人下下講名校,係你自己成日提住拎d名校同呢間嚟相比,至小我敢肯定KRS肯定比呢間好,唔一定係同校家長先知情況,我喺附近都見唔少嘢,不過家醜不出外傳啦,你自己口口聲聲話讀唔上所以唔讀,間學校咁好你又走,讀得深就一定有用嗎? 唔係名校,就算喺各區嘅一線小學嘅學生,好多到咗高小都會補習,都係希望入到心儀嘅中學,而呢間,我相信都會有,但派位結果就真係......連讀緊嘅家長都唔知結果
名校讀到一半有人走呢d每間學校緊有d係人都知,係你以為人哋唔知姐,可能你個小朋友仲細,你睇嘅各方面資料仲係好有限度啦,到你小朋友上到四、五年級你睇多咗或者就會開始明白,祝你小朋友轉到間升中派位較好嘅小學,將來入間好嘅中學,好嘅學校唔一定要出名到有如喇沙咁的,香港各區都有好多區內的好學校,無論係中學定小學

其實我係用家, 真心講又唔覺得真係太差, 所以才想知SJC小學情況及升中派位真的咁差嗎 ?
都有小小唔明點解又知pn唔會上返k1呢?

penpen  如果除咗呢間有劍鳴、st cat、根德園你、維多利亞會揀邊間?  發表於 14-7-23 18:17

各位加油!小孩子靠我地!

明白明白, 大家只想為小朋友安排最好的, 好驚揀錯

toutou1024 發表於 14-5-8 19:58
我仔現就讀小一,以我所知好多轉校嘅學生係因为讀唔上而轉校,因为學校所教嘅真係好深,如果唔想小朋友辛苦 ...
教得深唔一定有問題, 好多小學都教得深, 間間都話教快半年.
係未課程編排有問題? 定係老師唔配合課程?
我聽聞係常識科D英文字太深,
請問中英數又深成點?

引用:喺學校門口接放學個個都好乖㗎!出到去又係

原帖由 penpen 於 14-07-23 發表
喺學校門口接放學個個都好乖㗎!出到去又係另一個樣,我唔係見到一兩次或者一兩個先咁講,喇沙我就識,喇叭 ...
唉…我用名校嚟講,係我想帶岀間間學校都有呢啲學生,唔係只係呢間學校,間間學校都係家醜不岀外傳㗎啦!但你又知几多間呢?係咪只係呢間呢?我咪講咗囉,呢間學校升中派位好,你小朋友讀唔上咪又係派得唔好,咁村校個個都派得好,你係咪甘愿讀村校呢?否则唔洗個個爭九龍塘,香港名校啦!六年時間,其实係睇你小朋友嘅努力啫!我無話教得深係好喎,我就係因为佢教得深而想個仔轉校,我想佢讀得輕鬆開心啫,我唔想佢因讀書而有承受大壓力,學校教適齡即可,為何要教高一年,甚至更高呢?你又知嘛,佢哋eng相比yw,喇叭仲深,所以才咁多人走。我曾講過讀到嘅小朋友咪好囉,俾同齡識嘅嘢深啲,有好多家长like㗎,但我no 囉!

回覆:furby123 的帖子

Pen pen ,咁唔洗你講啦,咁間間唔係名校都差啦!喇叭,yw,男拔,女拔,禮賢,咁我实唔會揀禮賢囉,咁禮賢就唔好咯喎??咁你又叫人讀??

penpen  埋一齊講,我真係無言   發表於 14-7-23 18:58
penpen  校,如果你仍然夾硬擺   發表於 14-7-23 18:56
penpen  校,禮賢係受歡迎嘅學   發表於 14-7-23 18:55
penpen  喇沙呢d係受歡迎嘅名   發表於 14-7-23 18:54