用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 外語狀元:維基助學習
go

外語狀元:維基助學習 [複製鏈接]

【明報專訊】文憑試丙類科目(其他語言)筆試就快開考,考評局噚日特登喺《文憑試快訊》分享兩個狀元考生學習外語嘅心得同得着,唔講唔知,學好通識同埋多請教維基大師,都有助學好外語㗎。

考評局無為其他語言科設試題,文憑試生會同國際學校考生等,一齊應考英國劍橋大學國際考試(CIE)高級補充程度(AS)會考試,CIE剛頒獎畀舊年狀元,有兩個得主係文憑試生。法語攞到「全港最高分」獎嘅黃偲晴話,法語作文題與社會時事有關,所以讀通識科有幫助。偲晴小四開始學法語,同時學到啲較深嘅英文字,好似aubergine(茄子、同eggplant)咁,係法語嘅基本詞彙。鶽家喺港大讀牙醫學士嘅偲晴話,好多醫學名詞源自拉丁文,當中唔少同法文幾似,佢好易就記得串法或估到意思。

西班牙語考生較少,CIE無設「全港最高分」獎,改設「傑出表現」獎,獲獎嘅蔡偉德話,佢上堂堅持用西班牙語同老師及同學傾偈,練習口語;應付寫作卷就要靠學多啲唔同範疇嘅詞彙,除咗睇西班牙新聞,佢仲會問維基,「我會睇西班牙文版嘅維基百科,再對照英文版來學生字」。
   1    0    0    0

elbar 發表於 14-5-6 09:33
【明報專訊】文憑試丙類科目(其他語言)筆試就快開考,考評局噚日特登喺《文憑試快訊》分享兩個狀元考生學 ...

想問下 DSE 考外語有無著數?  
‹ 上一主題|下一主題