用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係咪要好主動的小朋友先有offer?
樓主: whitepurin
go

係咪要好主動的小朋友先有offer? [複製鏈接]

回覆 whitepurin 的帖子

考間私小做back up,咁就最安樂

引用:+本帖最後由+mimics218+於+14-5-8+12:07+編

原帖由 mimics218 於 14-05-08 發表

家長不應想改變小朋友性格...小朋友大部份都喜歡玩, 這是正 ...
Agreed v much. That makes each child unique. That said, if there is any particular weakness, action sooner rather than later. It doesnt mean u change his or her character, just fine tune it...

回覆:Jane1983 的帖子

一定會,只係唔知考唔考到,因為個女靜好似好蝕底

一定會,只係唔知考唔考到,因為個女靜好似好蝕底

文静吾系缺點,我女d同學和朋友中,好静果幾個都有offer,吾使太擔心。
多d提她有問有答,有笑容有禮貌,適當谷吓學術,機會吾差!

分享多少少: 當發現小朋友冇咩反應,唔好咁快下定論係性格造成。YW林校講,家長要識投球,搭啱channel,孩子隨時嚇你一跳。又或者佢係資優,啲嘢悶親佢,米索性唔講囉。但如果兩樣都唔係,家長就要睇吓角色係唔係過份主導或常潑冷水……

回覆 Argyle 的帖子

好同意,個個小朋友都有佢shine的地方,做家長就想辦法發展佢地的優點。
湊小朋友係心機嘢,家長成日浦EK,多數係有心人,仔女有福。

我仔性格比較慢熱,如面對面問都會有問有答, 他不是主動舉手回答問題的人。
但他是很守秩序, 有禮貌的小孩. 今年考小一獲得1 offer + 2 waiting (報左6間).
而佢有offer果間仲係女多男少的學校. 所以文靜, 有禮都不會太蝕的.
不過..希望大抽獎有好消息

所以我就係上來睇下,到底而家個"mkt"係點。未開呢個post前,我以為文靜的小朋友就無運行,但我又諗如果學校全部揀哂d aggressive的人,一班廿幾三十個學生個個爭做第一搶答, 咁個老師都幾頭痕,所以我又覺得,學校應該都會balance一下吧。咁無反應當然唔得,但起碼不用太刻意要我女改變

Jane1983    發表於 14-5-8 19:17

回覆:小寶媽08 的帖子

是否香港真光?

引用:回覆+whitepurin+的帖子 我仔性格比較慢熱

原帖由 小寶媽08 於 14-05-08 發表

我仔性格比較慢熱,如面對面問都會有問有答, 他不是主動舉手回答問題的人。
是否香港真光?

引用:+所以我就係上來睇下,到底而家個"mkt"係點

原帖由 whitepurin 於 14-05-08 發表
所以我就係上來睇下,到底而家個"mkt"係點。未開呢個post前,我以為文靜的小朋友就無運行,但我 ...
如果慢熱,真係要靠學術強食糊。

回覆 bksm 的帖子

no ar. at Yau Yat Chuen area

引用:我見過我個小朋友同學,在一班小朋友活動時

原帖由 bksm 於 14-05-07 發表
我見過我個小朋友同學,在一班小朋友活動時好小出聲,但佢學術性好強,考小一出來結果你唔會信(7個offer以 ...
話時話,邊間K出產嘅呢?

回覆 bksm 的帖子

請問學校如何考核自理能力呢?

回覆:myfanwy 的帖子

例如會有一些群體玩遊戲,看看你會唔會收拾東西。

回覆:Argyle 的帖子

係九龍有四間分校雙語幼稚園

JC_mami  LH?  發表於 14-5-11 15:45

引用:Quote:原帖由+bksm+於+14-05-07+發表我見過

原帖由 Argyle 於 14-05-09 發表
話時話,邊間K出產嘅呢?
係九龍有四間分校雙語幼稚園

回覆:係咪要好主動的小朋友先有offer

同意学術好重要,尤其是內向型的小孩。加减数一定要識,中英文亦好重要,這些全部可以訓練

‹ 上一主題|下一主題