用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係咪要好主動的小朋友先有offer?
go

係咪要好主動的小朋友先有offer?

我女性格比較內向,識的問題也不主動舉手答。但有d小朋友真係好進取,次次都爭住舉手答,或唔係問呢樣都爭住講第二樣,係咪呢d小朋友先受學校歡迎?

睇吓邊間學校,同埋內向的程度。

內向,但有問有答有反應有笑容有禮貌,其實好多學校都like。好外向好活潑答非所問,吾夠守規,仲大件事。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:係咪要好主動的小朋友先有offer?

有樣野好受歡迎,叫「受教」,當然適當表現機會係需要的,叫小朋友極積小小,加油

Jane1983  yes,「受教」!  發表於 14-5-6 13:59

回覆:係咪要好主動的小朋友先有offer?

咁邊d學校適合文靜d嘅學生?性格真係好難改,佢而家好咗少少但點都唔會好似天生主動的人咁主動。

回覆:係咪要好主動的小朋友先有offer

唔係,文靜怕羞都有market

回覆 whitepurin 的帖子

要睇邊間學校,問一樣答第二樣,即答錯還可以,但問一樣,你去講其他完全無關野,大多老師都

其實好多都得wor,吾知你鍾意邊類型學校,但聖心、St Clare、德雅...都收文靜乖女。

引用:有樣野好受歡迎,叫「受教」,當然適當表現

回覆:naughtybj 的帖子

識都唔舉手,不是文靜,是會容易被視作欠缺投入,信心或唔識。考小學一定無着數,但仲有時間tune……

回覆:Jane1983 的帖子

其實校風好都ok, 不過而家競爭激烈,好似主動的小朋友先有market

引用:咁邊d學校適合文靜d嘅學生?性格真係好難改

原帖由 whitepurin 於 14-05-06 發表
咁邊d學校適合文靜d嘅學生?性格真係好難改,佢而家好咗少少但點都唔會好似天生主動的人咁主動。

...
好多直私都鐘意文靜小朋友。小女都文靜, 唔太主動,但係有禮貌,所以都有學校收。性格好難改,要比d時間佢。其實,文靜又唔係唔好, 主動有時都唔係優點。KTS,GH,SFA 都鐘意文靜學生。

回覆:Bigtaoc123 的帖子

文靜冇壞,問問題冇反應就蝕底

都吾係,我小朋友係今年K3生,睇番佢d同學,同埋朋友讀其他幼稚園的仔女,我覺得文靜內向係著數過外向會舉手但吾夠守規的。
當然文靜內向,亦吾可以無反應、吾理人,有笑容有禮貌又受教,機會吾差。

魚兒小寶貝  同意  發表於 14-5-7 10:41

回覆:Argyle 的帖子

如果係直接問我女,佢會答(除非真係唔識啦),都唔會唔睬人,但如果係就咁向一班人問,佢就一時時,特別是遇著中間有很主動的人,佢就會好似讓人咁,見次次嗰個人答咗佢就唔出聲了

whitepurin 發表於 14-5-6 08:46
我女性格比較內向,識的問題也不主動舉手答。但有d小朋友真係好進取,次次都爭住舉手答,或唔係問呢樣都爭 ...
就算Group interview 都唔使舉手搶答. 老師都係逐個問.  

引用:Quote:whitepurin+發表於+14-5-6+08:46+我

原帖由 AgapePa 於 14-05-07 發表
就算Group interview 都唔使舉手搶答. 老師都係逐個問.
有啲學校係要小朋友自己舉手答。

回覆:係咪要好主動的小朋友先有offer

我有真實例子,我女不太主動但都舉手答問题,她在學校三年都取了全班成優異獎。她有個同學成日比老師投訴上堂太多野講不停,但一齊in 直資,我女reject,他有offer。

引用:我有真實例子,我女不太主動但都舉手答問题

原帖由 BBMUM88 於 14-05-07 發表
我有真實例子,我女不太主動但都舉手答問题,她在學校三年都取了全班成優異獎。她有個同學成日比老師投訴上 ...
可唔可以講in邊間?我仔K2, 就是經常被投訴多嘢講,我想知邊d學校接受他這類學生。

回覆:ltpp 的帖子

我都想知,主動性可tune一下,但咁細個真係性格主導多d, 我估小朋友未必明或未必敢因為interview而改變自己,與其大家辛苦,倒不如搵d啱type的學校

回覆:BBMUM88 的帖子

我見過我個小朋友同學,在一班小朋友活動時好小出聲,但佢學術性好強,考小一出來結果你唔會信(7個offer以上),過去考小一得出來經驗學術性強同自理能高優先。