用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係咪要好主動的小朋友先有offer?
樓主: whitepurin
go

係咪要好主動的小朋友先有offer? [複製鏈接]

回覆 bksm 的帖子

吾奇怪,文靜受教又學術強,簡直係黃金組合!

我覺得如果小朋友係聰明伶俐但吾夠乖巧的,更難搞。

尤其group in最慘,你夾著個搶玩具、推人的小朋友,吾係個個都識由得佢。

mimics218  小兒試過被同組人連累, 好彩最後獲取錄 !  發表於 14-5-8 11:55

主動而又有禮貌、守規矩的小朋友最有利。

mimics218  絕對同意!  發表於 14-5-8 08:09

引用:我見過我個小朋友同學,在一班小朋友活動時

原帖由 bksm 於 14-05-07 發表
我見過我個小朋友同學,在一班小朋友活動時好小出聲,但佢學術性好強,考小一出來結果你唔會信(7個offer以 ...
適當時候做適當事情,呢啲就係名校要收嘅學生囉

即主動、有禮、守規又學術強, 就係天下無敵。

回覆 little_yolky 的帖子

仲要有運,咁就真係無敵。

回覆:Jane1983 的帖子

其實有運大抽獎抽中都夠啦,如果有得揀,我寧願抽中一間好的津小算,因仲有個妹跟尾,但可惜我天生無抽獎命,只好咩到試下

學術我都會train下,但現在的小朋友太利害了,加減乘除琴棋書畫英文普通話樣樣要識,暫時我唔覺我女係神童,我都無咩信心train到佢叻過人,尤其是我要返工,真係未必有咁多時間train佢。

不過我覺得我女暫時係受教一類,老師都讚佢係數一數二的乖學生,只係佢份人唔愛表達,就好似唔夠醒咁。

回覆 whitepurin 的帖子

你無抽獎運,可能你女有呢。
有細路妹跟尾,真系有官津校好,吾使煩又吾使錢!

引用:我覺得如果小朋友係聰明伶俐但吾夠乖巧的,

原帖由 Jane1983 於 14-05-07 發表
我覺得如果小朋友係聰明伶俐但吾夠乖巧的,更難搞。

尤其group in最慘,你夾著個搶玩具、推人的小朋友,吾 ...
(         我覺得如果小朋友係聰明伶俐但吾夠乖巧的,更難搞。)  唉!見完好心傷。反應快,舉一反三,但有自己主見,難搞。

回覆 lovebb2 的帖子

仲有時間,慢慢執吓。
我小朋友都吾系十分乖巧,好明白的。

引用:回覆+lovebb2+的帖子 仲有時間,慢慢執吓

回覆 lovebb2 的帖子

仲有時間,慢慢執吓。
thanks for your encouragement.

Jane1983    發表於 14-5-7 20:15

引用:回覆+whitepurin+的帖子 你無抽獎運,可能

回覆 whitepurin 的帖子

你無抽獎運,可能你女有呢。
你講得啱呀,只要阿女有抽獎運就夠了。好像我,前年玩完一次氣都未透完,今年又要玩阿細了,哎!阿細就係聰明唔穩定型,會突然發台瘟果種,有細的跟住真系要試試大抽獎。

回覆 little_yolky 的帖子

獎既嘢,吾抽過吾知的,期期都有中獎。
鄰居有個女仔考私小直資一間都吾得,就係抽到St Mary,讀咗一年,好似讀得幾順。

回覆:係咪要好主動的小朋友先有offer?

好多家長都話細路坐唔定,上堂多嘢講,要睇吓乜學校適合d。我只可以話你知,搵學校之餘最重要及長遠嚟講係教佢哋守規坐定。

回覆:Jane1983 的帖子

其實我打算好保守抽九龍城聖家,但唔知兩年後到我女嗰年仲係咪安全

引用:其實我打算好保守抽九龍城聖家,但唔知兩年

原帖由 whitepurin 於 14-05-08 發表
其實我打算好保守抽九龍城聖家,但唔知兩年後到我女嗰年仲係咪安全
無人答到你,所以若經濟許可就考私校做backup.

bksm 發表於 14-5-7 11:45
我見過我個小朋友同學,在一班小朋友活動時好小出聲,但佢學術性好強,考小一出來結果你唔會信(7個offer以 ...

Lei個故事教訓我地:instead of 改變小孩性格,不如加強學術。
Ps, 我有位朋友,小時唔會同人玩,只會自己lei理一角看書,現在是e生。

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+14-5-8+08:27+編輯

原帖由 MrBeast 於 14-05-08 發表
好似好啱,但如何加強學術呢?知易行難。不是駁斥,而係親身經歷……

MrBeast  正所謂江山易改,我個就是人板  發表於 14-5-8 11:40

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+14-5-8+08:27+編輯

學術反而容易搞,中英數可補或自己教。

改變小朋友性格唔易仍然努力中。

‹ 上一主題|下一主題