用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有好PN在手,K1之策略如何?
樓主: hilouisll
go

有好PN在手,K1之策略如何?

hilouisll 發表於 14-5-6 10:57
你地會考邊間龍校?我打算PC, GH兩間。
可考埋SPK。PC同GH都各有支持者。KV唱歌,老師一起伴唱,唱ABC song沒有問題,我諗是想小朋友interview完之前放鬆一下同話比大人聽in完了。

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-05-06+發表I

回覆:有好PN在手,K1之策略如何?

引用:Quote:原帖由+hilouisll+於+14-05-06+發表

原帖由 yuensammi 於 14-05-06 發表
kv interview 唔係考唱功,放心,我覺得係睇小朋友肯唔肯開口唱,同睇埋媽媽跟小朋友一齊唱既表現,我個人 ...
除abc song外,較好的歌是5 little monkeys,1 little finger同how's the weather,因有動作做……我諗要慢慢train佢唱啦

引用:Quote:hilouisll+發表於+14-5-6+10:57+你地

原帖由 2Happy 於 14-05-06 發表
可考埋SPK。PC同GH都各有支持者。KV唱歌,老師一起伴唱,唱ABC song沒有問題,我諗是想小朋友interview完之 ...
SPK當然好,但要過海太遠了,四大長老又住新界九龍,搬過海會很遠,很大機會不會報

引用:Quote:原帖由+hilouisll+於+14-05-06+發表

原帖由 naughtybj 於 14-05-06 發表
可以Train 到的, 每個小朋友有不同感統需要,其中專注力記憶力(做功課、背書考試)、大小肌肉發展(寫字、 ...
我有EP及OT朋友,可能他們的病人主要是有問題的小朋友,他們認為正常的無須做SI,所以我一向都冇去explore呢方面,但我認同,了解多d最好,始終自己才清楚小朋友需要。

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-05-06+發表

引用:你地會考邊間龍校?我打算PC,+GH兩間。 +

原帖由 hilouisll 於 14-05-06 發表
你地會考邊間龍校?我打算PC, GH兩間。
sc pn 唔係直上k1,而龍校又超多人爭,報幾間冇咁多人爭既學校穩陣d

原帖由 vincentchun 於 14-05-07 發表
sc pn 唔係直上k1,而龍校又超多人爭,報幾間冇咁多人爭既學校穩陣d
我相信升K1機會也很大吧……