用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 到底有冇D小學是happy school?
go

到底有冇D小學是happy school?

講真,除了國際學校,仲有冇小學的教學是正常的,冇跳級教學,冇十幾樣功課做之餘,仲要有背默+課外活動的要求!我自問亦冇這樣的時間去陪太子讀書!而且我亦不希望同亞仔一坐埋枱就咁大壓力!只想有個適合程度的教學,開心學習!

醒目開學勳章 王國長老

我仔果間:
冇跳級教學
冇十幾樣功課做
背默有, 差唔多一個月默一次中文, 間中會背一段
課外活動無規定, 你可以一樣都唔學, 想學亦大把有得學

至於真活動定掛名, 自己理解下, 當然大部分時間都係坐定上堂的, 不過都算多姿多采就係了
http://www.hkugaps.edu.hk/zh_hk/active?a=theactive

醒目開學勳章 王國長老

其實我唔覺得間間都跳級, 間間都迫人去課外活動, 俾心機留意下, 一定有你心儀的學校

回覆:angel-papa 的帖子

啟基學校!喺學校可以做哂功課,上晝上堂,下晝課外活動

其實,官津都有好多讀得輕鬆,成績又唔錯的,如35網奉基、千禧、48網油基法,閒日得幾樣功課,一小時內完成,升中表現都非常理想。

樓主,請小心,要讀得輕鬆,成績又好,相信學校不多.而且成績好的學生不知有多少.

只要是不谷成績的學校都會較合你要求, 不過除非是龍校, 如不是, 不谷的有幾多可以有多於50%的band 1 率, 到時家長又離棄了.

Jane1983  確係,家長好多都係睇成績  發表於 14-5-6 11:48
sonkhl  同意  發表於 14-5-6 11:31

回覆:Ima2008 的帖子

其實,啟基好多人都說happy school, 但我所知,不是咁易入。而且學費聽聞要$6000-$7000/月,真的嗎?本身學校是否以中文為主?

而官津都好似好多功課,好有壓力咁!

回覆 angel-papa 的帖子

其实我除左知道国际校是少功课,可以轻松的外,相信只有banding低之学生自己轻松,没有学校是轻松.

啟基一年學費好似係4萬幾。難吾難入係相對的,應該吾係超難果隻。
我識個興趣班的家長好buy happy school,佢個係仔仔,佢就鎖定啟基和禮賢,話好適合他。

跳級教,功課多,默書多, 測考多,額外野多的學校, 就定是谷, 呢D好相對.

唔要D呢, 我覺得仲有得簡, 好多學校P1-P3都比較輕鬆, 到P4以上會開始谷D, 因為要升中作準備.

我見有好多小朋友上左小學都無補習, 無興趣班, 日日做完功課仲可以在樓下公園玩, 都好happy呀

回覆:到底有冇D小學是happy school?

sonkhl 發表於 14-5-6 14:40

其实我除左知道国际校是少功课,可以轻松的外,相信只有banding低之学生自己轻松,没 ...
我見果d似乎有點相反...好學校Banding高既學生....無補習...成績前列

當然...好多家長都係谷盡自己d小朋友...未必來自學校~~~

回覆:Jane1983 的帖子

禮賢都是happy school 嗎?如果啟基4萬一年,即約3千幾一個月吧!咁又Ok喎!

聽個家長講係4萬幾,加埋校車、雜費,要預鬆d。
禮賢我吾熟,都係聽佢地講,話係吾算辛苦,另外啟思都開心,但就貴d。

啟基絕對係HAPPY SCHOOL, 我仔正讀啟基小一, 開心到爆燈, 仔話堂堂都玩遊戲, 好開心, 我經常在DAY B 返學校睇佢地午會, 仔基本上次次做晒功課返黎, 其實做唔做得晒, 好睇小朋友自己係學校做唔做功課(放學前一堂係自修課, 做功課的), 細女今年9月都升讀啟基
學費現43000一年, 雜費2500一年, 分2個學期交, 膳食35蚊餐(學校請9個EE在學校7樓煮), 今年9月學費將加至48000一年(過去13年未加過學費), 雜費3200一年分2個學期交, 膳食未知加到幾錢......
學校每次測驗第1日之前一日必放假比學生在家溫習, 測2日, 放2日, 測2日....

啟基在我仔申請前1年只得約400幾人申請96個位, 到我仔申請已跳至1280申請,收110(當中有30幾個細佬妹返黎讀), 到去年9月我女申請已OVER1300人申請, 收120人(當中有10幾20個細佬妹)

mamath  啟基是行IB嗎?  發表於 14-5-7 12:05

回覆:到底有冇D小學是happy school

嶺南大學香港同學會小學,冇教快,廣教中,另有普通話科,中英默書可能兩,三星期先一次,但評估因為小塊上 (一課一課),所以密啲,但範圍細,一級兩班,每班 28人 ,阿仔好開心,學校算輕鬆,但唔係 hea, $1300/月 左右,雜費唔多,唯一要諗嘅係升中問題 (深水埗網)同校舍唔新同細

回覆:到底有冇D小學是happy school

我都好想知多d呢方面既資料呀!

引用:講真,除了國際學校,仲有冇小學的教學是正