用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幾大識讀中文字?
go

幾大識讀中文字?

三歲四個月識中文字未?

回覆:幾大識讀中文字?

阿仔3歲8個月,有啲常見的字會認得

回覆 atirw 的帖子

三歲四個月都返緊學, 點會唔識

引用:三歲四個月識中文字未? +

我仔剛兩歲已識讀及認到某些中文字。我係每天伴讀的。

回覆 atirw 的帖子

我覺得小朋友幾時開始識字,要視乎佢的興趣。

我女女今個月滿3歲,佢自從2歲開始喜歡睇書,最中意睇數字練習書,其次英文書,但對認識中文字完全冇興趣,每次睇書,佢都會主動要求唔睇識字書,我亦順佢意。

但前兩三個月,佢突然認到“大、小、上、下”之後,對認識中文字既興趣大增,之後我每隔幾日就教佢幾個生字,佢宜家學得好好,亦好開心,完全冇壓力。所以真系要在小朋友有興趣的前提之下教導佢,先會事半功倍。

醒目開學勳章 貢獻勳章

敏感期呢樣嘢,人人唔同
我大仔歲半認到英文,自己通埋phonics,兩歲讀到所有地鐵站名 (我唔知佢係因為認到個英文拼音定係認到個中文字)
但細仔... 三歲先讀到高高的山  (基礎漢字500)
恐龍家

引用:敏感期呢樣嘢,人人唔同我大仔歲半認到英文

原帖由 小曳人 於 14-05-07 發表
敏感期呢樣嘢,人人唔同
我大仔歲半認到英文,自己通埋phonics,兩歲讀到所有地鐵站名 (我唔知佢係因為認到 ...
其實有時我唸,係咪自己對第二個投放嘅時候少咗所致呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

sbux 發表於 14-5-7 18:12
其實有時我唸,係咪自己對第二個投放嘅時候少咗所致呢?
有可能,但我兩個敏感期的確好唔同而且我個case應該有d 極端,我唔係幾信個天會送兩份大禮俾我

恐龍家

其實視乎小朋友本身同家長的幫助 囡囡PN班有教的字我要重複教兩三次佢先記得