用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於基督教
go

關於基督教

我仔仔兩歲,我兩公婆想同佢信基督教及受洗,咁對將來讀小學有冇好處,例如讀基督教小學可計分或易d入?

回覆 rickyccc888 的帖子

如果真心想受洗, 點解會諗到"有冇好處" 架?

王家爸爸    發表於 14-5-7 16:35

回覆:rickyccc888 的帖子

點解想佢信基督教?你信唔信?你唔信,佢點會有機會認識?

回覆:關於基督教

回覆 rickyccc888 的帖子

大部份的基督教會都不會為兒童洗禮,如果父母都不信,真是好難幫到你.建議你不如去聖公會或天主教查詢一下吧!

回覆:rickyccc888 的帖子

入基督教小學的話, 係父母加入教會及受浸。
因為相信基督化家庭教導小朋友,以我所知一般浸禮不接受小朋友參加

基督教學校一般了解家長的所屬教會及入會年期

信耶穌的好處是得永生。

衣一D,米叫做想多左!

引用:我仔仔兩歲,我兩公婆想同佢信基督教及受洗

quite disappointing.

引用:我仔仔兩歲,我兩公婆想同佢信基督教及受洗

原帖由 rickyccc888 於 14-05-05 發表
我仔仔兩歲,我兩公婆想同佢信基督教及受洗,咁對將來讀小學有冇好處,例如讀基督教小學可計分或易d入? ...
基督教是不接受幼兒/嬰兒受洗

rickyccc888 發表於 14-5-5 23:29
我仔仔兩歲,我兩公婆想同佢信基督教及受洗,咁對將來讀小學有冇好處,例如讀基督教小學可計分或易d入? ...

一般小朋友係K3上學期時報小學(自行), 正常唔大唔細B約5歲。咁你小朋友想入基督教, 要搵間教會返主日學, 學得3年以上, 咁牧師先會同小朋友洗禮。要注意喎, 基督教小學係分流派的, 即你要查清楚心儀既小學係邊個教派, 唔好入錯堂口上錯堂就徙時間了。如此計算, 即小朋友起碼歲半開始就要返教會了。祝好運。

注:受歡迎的教會學校, 加埋宗教分如果無兄姐父母校友分, 只有20分, 都唔係咁易入。小朋友只有2歲, 如果父母本身無信教, 都係花多啲時間教小朋友禮貌、待人接物及學術方面, 可能考到埋想學校既把握仲高。

piyohk  堂口: 導師見到,實吵罵‥‥‥‥係堂區。[我時時比他罵我]  發表於 14-5-8 11:37

其實咁細個人仔, 都唔知自己信D咩, 點洗禮.  基督教係要父母本身是教徒並受洗成為該教會會友, 並帶小朋友返教會的主日學, 教會會有他的出席率, 可要求教會傳道人出信件給學校證明.

回覆 little_yolky 的帖子

點解要教啲諗住"攞好處"既家長? 如果真心信, 入錯堂口(唔係心儀學校)有咩問題

引用:回覆+little_yolky+的帖子 點解要教啲諗住

原帖由 2010YL 於 14-05-07 發表
回覆 little_yolky 的帖子

點解要教啲諗住"攞好處"既家長? 如果真心信, 入錯堂口(唔係心儀學校)有咩問題
其實,無論是什麼原因,可以讓小朋友上幾年教會,又如果幸運天父安排了小朋友能進入教會學校,多了一個天父的小種子,不也是一件美事嗎?一切事情其實天父已經安排好了,我們也要有體諒爲人父母的著急心情,是吧。樓主也是冒著被狂插死的心情,跳進地獄裡,也只是希望爲自己的小朋友多要一個機會而已。May God bless him and his family all the time.

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+14-5-7+14:07

原帖由 little_yolky 於 14-05-07 發表
你指的是天主教,基督教是没有幼兒洗礼,只有嬰孩奉獻礼。

little_yolky  Oh, sorry, 係天主教。  發表於 14-5-8 09:29

引用:Quote:原帖由+2010YL+於+14-05-07+發表回覆

原帖由 little_yolky 於 14-05-07 發表
其實,無論是什麼原因,可以讓小朋友上幾年教會,又如果幸運天父安排了小朋友能進入教會學校,多了一個天父 ...
我也認同