用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 k2 數學
樓主: lhingw
go

k2 數學 [複製鏈接]

學雙位加減數是有涉及進位或借位, 請問各位K2家長點教呢?還是沒有涉及進位或借位,例如: 30+11=41

引用:其實我湊住3個,仲要做家務,一個二個成日

原帖由 yeeyeey2k 於 14-05-09 發表
其實我湊住3個,仲要做家務,一個二個成日時不時搞搞陣,相信比一般家庭更難抽時間教到小朋友。不過無論點 ...
無錯,針對小朋友有興趣嘅方面去教就會學得快,原本諗住男仔應該數學快,但我個仔原來唔係,語文好輕鬆,好快明,但數學就直情唔多願諗!
回樓主,我仔津小小一,學緊兩位加減,佢無特別快或慢,跟到學校教嘅嘢!

引用:學雙位加減數是有涉及進位或借位,+請問各位

原帖由 keemic77 於 15-03-07 發表
學雙位加減數是有涉及進位或借位, 請問各位K2家長點教呢?還是沒有涉及進位或借位,例如: 30+11=41 ...
我教仔用直式做 2 位加減,初時會亂,所以要多 D 練,現在他可以用心算直式計了。

HaYi 發表於 14-5-5 21:02
其實識一位就識加2位,k2 不出奇,公文enopi都有,好多k3乘數,我覺得小學的只有“未知數“哩類在初小學難 ...
Exactly true!

MrBeast 發表於 14-5-7 12:05
又如何,見過一位小孩,識3位加但唔識解題

Olympian 發表於 14-5-7 17:40
朋友係數學老師,話20以內的加數最難。之後減數、n個位的加減數乃至乘數都相對淺。

...

little_yolky 發表於 14-5-7 23:05
唔駛擔心啦,我的也是學券幼兒園,也是細B,小一如果是中文小學,中文、常識、數學都是在學一樣野:中文。 ...

Olympian 發表於 14-5-7 17:40
朋友係數學老師,話20以內的加數最難。之後減數、n個位的加減數乃至乘數都相對淺。

...
真係要搵你朋友教下我阿囡至得, 真係嘔晒血。佢小二, 終於搞掂二位減數了, 好啦, 到三位, 佢幾精彩呢, 例如:
305-108

所有十位有"0"既題目佢都錯晒, 因為佢唔明0都無嘢, 點借俾個位。我就同佢解釋, 個位係佢, 十位係爸爸, 百位係女麻女麻, 咁佢次次買嘢都唔夠錢, 要問爸爸借錢, 爸爸唔夠錢就問女麻女麻借錢。到計十位時, 0-0佢就=0, 我就話, 阿囡, 爸爸同女麻女麻借咗錢俾你呀, 佢話, 我直接同女麻女麻借唔得咩

yeeyeey2k 發表於 14-5-9 09:19
其實我湊住3個,仲要做家務,一個二個成日時不時搞搞陣,相信比一般家庭更難抽時間教到小朋友。不過無論點 ...
咁你順勢帶佢去買餸時叫佢計埋錢, 我阿女到教錢銀兌換時, 我真係想撞頭埋牆。我自傲從來唔會俾人呃我兩毫子, 點知個女D數口咁, 真係天收我, 報應

回覆 little_yolky 的帖子

你玩下呢個減法尋寶之旅, 幾好架。

http://wlts.edb.hkedcity.net/filemanager/file/mathematics/tc/ks1/ks1n22/ks1-n2-2-f1-3/KS1-N2-2-f1-3.html

還有這個可自訂題目的。
http://wlts.edb.hkedcity.net/fil ... /KS1-N2-1-f1-2.html

引用:Quote:MrBeast+發表於+14-5-7+12:05+又如何

原帖由 tingting_mum 於 14-05-07 發表
所以我會偏向思考性多d,  識簡單計數冇用的, 要識理解識轉先重要

回覆:k2 數學

請敎大家怎様可以敎心算?我家小朋友整天要拎手指數,thanks

lhingw 發表於 14-5-9 01:08
一直無打算谷數學,諗住佢識數手指計1位加減數去 interview 就算,點知見到其他小朋友已經識計2個數。

...
人心人比C人, 不要計較那一個識得快D, 識得快唔代表什麼, 最緊要一步一步去打好個底 ! 
數學d加減乘除好多計計下已經熟可以快,但數學難在解題 ! 
識計不識解都沒用的,所以CENCEPT埋解才重要 ! 

回覆 LITTLEGIRLSNOW 的帖子

http://www.hkedcity.net/iclub_files/a/1/6/webpage/sen_maths/ebook_web/index_book1.html

5. 從數實物過渡到心算

如學生仍要借助實物進行計算,老師可把物件覆蓋,著學生閉上眼睛來想像相
關物體。學生也可借助數手指,敲手指等動作來替代觸摸實物來計算。

用實物進行運算和用數字進行抽象運算之間存在著一個重要的過渡階段,這個
階段就是要學生通過想像的物體來運算。在過渡期,老師可覆蓋或隱藏這些實
物,以鼓勵學生在腦海中想像這些物體從而進行計算。

理論就係咁講。

引用:Quote:lhingw+發表於+14-5-9+01:08+一直無

如果幼稚園用dominos把抽象的數字邏輯化從K1開始教,小朋友的數學都會容易掌握得好.

引用:請敎大家怎様可以敎心算?我家小朋友整天要

原帖由 LITTLEGIRLSNOW 於 15-03-10 發表
請敎大家怎様可以敎心算?我家小朋友整天要拎手指數,thanks
不知道我個方法是否正統,不過見小朋友數手指太慢,所以我教他這樣計,例如 7+8,媽媽會借 2 個 5 給他(熟左之後,這2個5要放心裏),然後就 2+3=5,加上媽媽的 2個5,所以答案就是 15。2個數就用直式計,熟左之後,可以心算。希望你明,希望幫到你。

引用:Quote:lhingw+發表於+14-5-9+01:08+一直無

原帖由 subb 於 15-03-10 發表
人心人比C人, 不要計較那一個識得快D, 識得快唔代表什麼, 最緊要一步一步去打好個底 ! 
數學d加減乘除好 ...
多謝你,認同 concept 及理解題目更重要。

IloveJJ 發表於 15-3-10 12:16
我仔就係相反,解題好叻,但運算好慢,攪到做唔切
 ! 咁你小朋友是另一問題, 是在於要多訓練 !
‹ 上一主題|下一主題