用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 k2 數學
go

k2 數學 [複製鏈接]

上星期去陳守仁開放日,其中一個灘位是數學,是2位數加減數學題。其實真的想瞭解一下,K2是否要識計 2位加減數?

7    0    0    1

其實識一位就識加2位,k2 不出奇,公文enopi都有,好多k3乘數,我覺得小學的只有“未知數“哩類在初小學難些

回覆:k2 數學

我覺得k2識雙位加減冇咩特別,單住數加減熟練後,雙位,3位,4位,5位,甚至6位都唔係難計,只要明白就得。大仔k2下學期家中學加減,個位加同減各用1星期練習,半個月後已計雙位甚至更多數,連續加減對佢黎講都好簡單。家長可自己教,自己教進度更快,佢哋更易掌握。

回覆:HaYi 的帖子

我知很多小朋友很聰明,一早已經學識很深既數。但是我想知一般幼稚圓 K2 係咪都已教 2位加減數?咁小一會學那些數呢?

回覆:yeeyeey2k 的帖子

我知道要學2位加減數唔對難,不過唔想太谷,但又怕太落後,原來個個小朋友已學識。所以才希望瞭解一下其他小朋友。

學劵幼稚園我不肯定, 私立的好多K2都有教識加減數,  就算冇好多人出外學enopi, 公文, 已學左.     小一好多是重覆K2K3的野, 好似數數 (五個十個一數之類) , 加減之類.  

我個是TSL  P2 學生, 小一時的數我覺得小朋友其實早己識, 只是TSL 是英數, 如果幼稚園時是學中學為主, 要學下睇英數的應用題.  所以小學數要另補的較少.

回覆:ha8mo 的帖子

上次去陳守仁開放日,見到好多好像幼稚圓生的小朋友,所以我估應該是 K2。另外見到這些好像幼稚圓生在做那些2位加減數,所以才想瞭解下。

引用:我知道要學2位加減數唔對難,不過唔想太谷

回覆:HaYi 的帖子

你是陳守仁家長,咁請問小一面試時有沒有考2位加減數?見綱上好多小朋友好叻,但不想太谷,想留些時間玩,但又想包尾😓

回覆:lhingw 的帖子

K2 最少要識1至10內加數。

回覆:IloveJJ 的帖子

多謝你寶貴意見。想考直資私小,可能我要調整一下,跟大圍學返深一些😂

深唔深視乎小朋友識唔識,明唔明白,唔可以用一般人既水平去衡量,例如有人7歲已睇英文版Harry Porter,有啲同一時間先睇緊ort stage 5,有人5歲已明白加減乘除等概念,你叫佢計單位數加減,佢會覺得好容易,有啲人吸收得好,咩都易上手,有啲慢,可能樣樣都重覆再重覆學先識。作為父母,應該好了解小朋友長處同學習能力,再決定如果選校,唔好盲目跟風去選,希望大家都揀到間適合小朋友既學校啦。

我小朋友讀程度淺的學卷幼,k3上學期教10以內加數,下學期10以內減數,我小朋友係细仔,要在家再教才剛跟到,所以無自己再教深D

同班的超大仔識双位加減數,屋企教

回覆:lhingw 的帖子

奧數

K2 學單位加數, 但好多家長已經教左佢地兩位加, 什至3位加

tingting_mum 發表於 14-5-7 11:00
K2 學單位加數, 但好多家長已經教左佢地兩位加, 什至3位加
又如何,見過一位小孩,識3位加但唔識解題

subb    發表於 15-3-10 09:36

我仔個年佢冇說要考數,TSL數亦冇教快,我想不用太擔心,不過想考直私,識會好些

MrBeast 發表於 14-5-7 12:05
又如何,見過一位小孩,識3位加但唔識解題

所以我會偏向思考性多d,  識簡單計數冇用的, 要識理解識轉先重要

manmanchubb  正解  發表於 14-5-9 04:35
MrBeast    發表於 14-5-7 14:59
‹ 上一主題|下一主題