用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有乜朗誦比賽可以比幼稚園小朋友參加?
go

有乜朗誦比賽可以比幼稚園小朋友參加?

我小朋友好怕面對群眾,想比佢練大膽同自信心,除左gapsk外,仲有乜朗誦比賽呢?
謝謝!

謝謝!

Kpcc我搵唔到比賽資料,邊度可以搵到呢?

回覆 irene_the_pooh 的帖子

我小朋友同你的情況一樣,請問如要報參加朗誦比賽,程序如何呢?

首先要報讀普通話課程嗎? 要讀多久才能參加呢?

如自己教再參加可以嗎?

回覆:有乜朗誦比賽可以比幼稚園小朋友參加?

坊間其實有大型小型等不同的比賽,除了GAPSK,還有全港學生公開朗誦比賽,每年的4月至5月中舉行;文化瑰寶4月舉行;普藝盃十月舉行;普師會的傳藝比賽也是最大型和最大競爭的比賽,有初賽入圍後再進行複賽,七月舉行;另外還有很多小型比賽如普爾詩盃,旭日盃,中華挑戰盃等等。

KPCC其實即是幼兒普通話水平測試,是考試來的,主要以口試形式回答考官的問題和朗誦4選1的詩詞。

如果你打算為小朋友報名比賽,首先要找導師培訓,然後報名比賽,一般都需要train 6-8堂,也有家長會自己培訓子女參賽,當然背誦材也需要長時間的練習,動作表情聲線咬字缺一不可。