用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 9月升小一, 宜家係倒數4個月...
go

9月升小一, 宜家係倒數4個月...

各位有經驗的jm, 我女9月升小一, 宜家係倒數4個月,

我平時都有帶她去小學附近行下, 又同佢講就升小一喇, 要自己去洗手間, 有小息咁, 仲有咩要注意? 謝謝

Ps 其實我自己心理上都要準備下, 我真係俾小學d功課, 默書, 測驗嚇親

背景: 在職媽, 有個今年升k1的細仔

回覆:9月升小一, 宜家係倒數4個月...

睡眠時間要調整,有午睡習慣的要慢慢減少。
各項自理能力,如進食時限。

回覆:tinaleung 的帖子

小一和幼稚園都差不多,只係暑假都要習慣每天做功課,小朋友好快適應,放心!

醒目開學勳章 王國長老

個人物品要教佢珍惜,小一生第一次擁有自己書包筆袋(唔係好似幼稚園咁全部一樣又唔係自己喜愛款式),教佢地要小心保管同每日執好。

學識用功課袋,要交就交,要帶就帶

回覆:Charlotte_mom 的帖子

唔駛咁緊張,船到橋頭自然直,但會是漫長的路,最好小朋友性格成熟點,就會快些適應

我由8月開始要個仔8點上床瞓,等個生理時鐘慢慢調較。

謝各位,我女今日問我咩叫息,我一下子都唔知點答。。。。

引用:謝各位,我女今日問我咩叫息,我一下子都唔

學校已經同佢哋適應緊,認字遊戲每星期進行、小一預備班。

我囝都是9月小一, 我都冇諗到咁多嘢添!
只怕佢到時唔適應咁大間學校, 因幼稚園好細間, 全校得4班....

我亞仔都係9月升小一, 我諗住比佢玩埋今個暑假, 好好享受盡情玩, 小一之後有排忙.

醒目開學勳章 王國長老

tsesuki 發表於 14-5-6 18:40
唔駛咁緊張,船到橋頭自然直,但會是漫長的路,最好小朋友性格成熟點,就會快些適應

...
我個女果時, 終於叩到門入心儀小一, 我買左d好靚嘅新文具俾佢
佢走去"同新朋友分享", 我暈了, 又無理由問人拎返, 心痛呀..........所以有此分享

引用:Quote:tsesuki+發表於+14-5-6+18:40+唔駛咁

原帖由 Charlotte_mom 於 14-05-07 發表
我個女果時, 終於叩到門入心儀小一, 我買左d好靚嘅新文具俾佢
佢走去"同新朋友分享", 我暈了, 又無 ...
我相信。。我女都會係咁。。。。今日又問我咩叫'小息', 同埋幾時會有書單??

回覆 tinaleung 的帖子

7 月應該小學會寄野來叫家長買野同準備d 咩咁.

好多kg都會在k3下幫學生適應,你間有冇?kg 亦應派一本升小一的冊子,得閒當故事書睇,otherwise, 自己食反,去廁所,抄手冊,最好準備定先

回覆:MrBeast 的帖子

幼稚園呢個時間應該都有模擬默書、測驗及學號、家課冊讓小朋友適應

我囡去年升小一, 開頭我都擔心, 不過原來小朋友都適應得好快, K3幼稚園老師又有講, 小學又有小一適應班, 所以都無問題,, 唔使擔心,

最怕開大唔識得自己處理!

Jane1983  快d訓練啦!  發表於 14-5-26 20:19

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 7%E5%B0%8F%E4%B8%80