用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Clare waiting
樓主: PostpetBB
go

St Clare waiting

我想分享下上年...
上年一樣超收
但聖心..SPK一出offer..
已經走左都唔小啦
我都係咁...最後冇讀ST CLARE
ST CLARE 最後要call左兩次waiting
到開學都仲有下午班位呀(因為有朋友小朋友讀...所以知道)
所以大家仲有希望既...祝你地好運
但今年考既人數多過上年...
會唔會有變就唔知啦
由上年K1開始....小朋友上其小學已經講明要interview
收幾多%就唔知啦...大家要注意尼點

回覆:St Clare waiting

想問st Clare 有沒有reject or just put all on wait list?

上年冇reject letterAll waiting
今年唔知

好多谢你哋意見,但我真的很灰心,因為聽到你們說寫英文信問题,但我寫了三封信都是用中文,又很多錯字,不停用塗改液更改,因为我是家庭主婦,太耐冇寫過信了,而且本人寫字本身很難看,所以觉得她们不會揀我

fatrabbit  現在有可以更改的原子筆,一般書局可以買到,太多塗改液不是太好  發表於 14-5-13 15:33
fatrabbit  現在有可以更改的原子筆,一般書局可以買到,太多塗改液不是太好  發表於 14-5-13 15:33
fatrabbit  現在有可以更改的原子筆,好方便,書局有得買  發表於 14-5-13 15:30
fatrabbit  現在有可以更改的原子筆,好方便,書局有得買  發表於 14-5-13 15:30

同埋是否關職業呢?是否看看家長是否專業人士呢?本人丈夫是開時裝店的,但填表時只填自僱,朋友説只填自僱,甚至時裝店老闆也不會收你的,因为不是專業人仕

我真係唔知關唔關寫中文信事
因為我上年識既朋友中..
有幾個都係第一round已有offer
一個WAITING的就因為地址太遠
但佢冇寫求位信...
至於職業就真的唔知...我識既都唔係專業人士
反而我覺得地址關係大d
始終住香港的確好d
我知道今年收的大部分都係大b...
如果細b真的難d....

當然明白媽媽的心急
但有時都真係要緣份
做家長...盡左力就好
呀...我聽過上年有家長係親自拎信俾校長架
因為日日校長都會係度睇住D學生放學
所以唔難見到校長...
或者你可以試試吧...

回覆:Sandramimi 的帖子

放鬆啲啦,我相信真係好多等緊 st paul, 聖心 offer 既人会放位,我都等緊,但唔好畀咁大壓力自己,有時都講緣份!

謝謝你们,校長姓潘是嗎?是否修女?不是剛轉了校長嗎?我有一次剛剛是12点半左右去到,大門口開了,校工坐在樓梯上的椅子,没有其他人,我想校工正在等著下午班的學生入校,他望著我所以交了信给她,本身想行上一層襟鐘的,起碼可以見下其他人問一下,但最后都是给了校工便走了,其實寫了那麼多信给校長,真的能每封信也到校長手上和每封信也睇過?其實我也有想過,真的要報住校長親手给她才有用?我不是不肯,而是怕给人知道這個妈妈很瘋狂,很颠咁,其實我唔開心係我的女兒是5月出世,又是住在香港區,又是親手寫了多封信,點解一D消息都冇,所以才諗自己封信寫得不好累事

引用:我想分享下上年...上年一樣超收但聖心..SPK

原帖由 cherryiiiii 於 14-05-13 發表
我想分享下上年...
上年一樣超收
但聖心..SPK一出offer..
我想解釋下,開學仲有位,是因為有家長交哂$,留哂位。但冇同學校講唔讀,所以有位, 不是收不夠人。 我個女上午都係咁,開學頭兩天可以觀課,見有兩個吉位,但有書包掛住,有名的。

回覆:St Clare waiting

K2&k3都有轉朋友轉去其他k,但第二日就有新同學仔返學

回覆:tuelovefei 的帖子

Ho ar how to open

回覆:PostpetBB 的帖子

pls search" St Clare's 2014-2015 K1 " on fb or pm your phone no to me for whatsapp group

回覆 katebb 的帖子

我朋友親眼睇到有人問校長當時校長同家長講下午班仲有位
叫家長快email信俾佢
最後校長in了幾個
收了兩個
位之後就補滿了
但上午班當然一早收滿啦

回覆 tuelovefei 的帖子

I PM you already, please check, thanks.

cherryiiiii 發表於 14-5-13 21:36
回覆 katebb 的帖子

我朋友親眼睇到有人問校長當時校長同家長講下午班仲有位
其實每間學校都會有少量學位,但學校會唔會俾你就學校決定。就算再熱門出名的學校都會係咁。

其實我回應只想講番上年我知道的情況
從而鼓勵等緊waiting既家長
你地仲有希望...唔好咁快灰心住....

回覆:cherryiiiii 的帖子

我意思係:d 人release d 位冇通知學校,攪到學校開學日都有位。所以要再call人。唔係好似村校要under 30人一班。 我女k1時開學都預左30人,但最後2人no show, 老師即刻收起d書包,下個月又有新同學。

Cherry,多谢你,我都覺得你很好人,看見灰心的人肯講出真相出来去鼓勵人,不是人人做到你,有些人可能知道也不會提醒你,你的出發點是想幫人,自己也没有得益,又没傷害人,所以很高興看到又多一個好心人了

不好意思呀,cherry,連累了你,本身想幫人就搅到咁,希望继续留言的人是説call waiting的事,不要再话什麼,什麼吧,大家來討論都想幫人和倾訴call waiting的心情和事吧