用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 激活英文小學 14-15年度小一新生
樓主: persist01
go

14-15年度小一新生 [複製鏈接]

你地會上summer course 嗎?

回覆 Makisa 的帖子

咁都得?呢D野咁都咁唔誠實!黎譜!

你地參唔參加summer course呀?

回覆:persist01 的帖子

我們不參加,不想个仔d期排到咁密!

deleted

回覆:14-15年度小一新生

想問下,之前交左嘅書簿費是否cover全年 or 只是上學期?

回覆:14-15年度小一新生

書簿費是一年的

回覆:dlh525 的帖子

Thank you.  

小朋友都返左學兩星期啦!有問佢返學有咩開心同唔開心!最開心系認識到一班新朋友仔!
不過我自己對呢間學校都有開心同唔開心!開心既係識到一班接返放學既家長朋友之外,唔開心既係,我連校長都未見過係門口同小朋友say hello!好失望!感覺好冷漠!因為好多學校校長都每日朝早見下D小朋友,令佢地系一間充滿愛的學校系最重要!

Makisa 發表於 14-9-15 17:37
小朋友都返左學兩星期啦!有問佢返學有咩開心同唔開心!最開心系認識到一班新朋友仔!
不過我自己對呢間學 ...
前任陳校長每日早上會企大門口同小朋友say morning的,現在這個..就不清楚有沒有,因為現在我小朋友搭校車.

現在這位校長.....我地家長們覺得她沒有前任校長咁細心聆聽小朋友囉。返學第二日在早會就當眾大吵大鬧小朋友冇還書!我地班家長係門口聽到都對學校好失望!學校不是主張用愛去教學生的嗎?講真,佢英文咁差我地家長都冇話佢啦!不過,真係好多家長朋友們討論過佢唔識英文,但奇怪地可以做英文學校校長!好擔心英文水平下降!!

回覆 Marieprincess 的帖子

如是者, 我想你還是早點和你的小朋友轉校, 轉一所你認為有超英文水準的小學, 免得你天天担心不懂英文的校長誤了你小朋友美好的前程!

現在只是十月, 快快行動吧!  我們支持你!

不是要求超英文水平,只是要求最基本的程度!那教育環境也能令您小朋友讀得咁滿意,恭喜您吧! 好好享受吧!
不用你擔心同支持,我小朋友已轉校了!

你地好呀,我係激活家長,好高興在這裏傾談,大家都是發表下意見,又不需要下下要人轉校的

我係高年級家長,由幼稚園開始就在激活,由上年開始就轉了胡校長,説真的,早上或放學真的甚少站岀來,而亦發現學校已大不如前,我舉做例,認識一位家長,只是想請校長寫一封推薦信參加模範童軍選舉又不能,令小明天信心大跌,非常失望

最慘就係果位小朋友!最重要傷到小朋友既信心同自尊心!

我個仔係高班同學,今年第一份評估只寫行為方面,仲要好仔細咁寫出唔好嘅行為,其他嘢提都唔提, 攞住咁嘅評語,升中想搵間好學校收都難!以前啲評語好全面。

回覆 Marieprincess 的帖子

不會啊,英文水平還好啦!學校有3個NET,其他老師的英文也不錯。是教師教課的,不是校長教課的。

轉校?同我換轉位!其實我未見過校長出面,不過我在office出邊見到小朋友都很開心,其實我上個學期好多次係recess同埋lunchtime都見到同學仔玩得好自由,老師係到都可以隨便玩,老師會同學生聊聊,而有見過老師同學生打球玩遊戲,好唔似傳統學校!1. 會唔會只係校長嚴厲? 2. 我係門口都聽到好多同學講英文,我想問學生講廣東話會唔會俾老師罰?多多指教!

回覆 taktak86 的帖子

只是說行為問題?咁以前D評語有沒有提及過?有冇同老師傾下?
‹ 上一主題|下一主題