用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 上play group
樓主: 西瓜貓
go

上play group [複製鏈接]

回覆:Vichang 的帖子

協康d導師資深嗎?

引用:真係喎,唔洗帶佢上pg...+協康會青蔥計畫有

原帖由 Vichang 於 14-05-08 發表
真係喎,唔洗帶佢上pg... 協康會青蔥計畫有個由pg 叫My First Step.. 好好㗎,$180/堂好多嘢學同玩,係針對 ...
想問下如果透過政府轉介去協康有冇資助?or有人曾經小朋友經過政府轉介可以話我知大概收費?定還是政府同私人去搵都係同一個價錢?因為我見有D媽咪話一堂都要$5xx....真係好貴

回覆 mckm2007 的帖子

你好,我個仔同你個仔情況相同,我想問你,你比政府評估咗未,同你比佢上咩訓練?幫下我,政府未同我評估,我又唔知點幫我個仔

回覆:tszkwan2011 的帖子

你唔係等緊I 位咩?早幾年已評了,未等到政府時去基教上pst,links 上si 同St.

我只係係邁步做咗初步評估,個時同我排咗I位
佢話我要去政府到做許估自閉傾向

你小朋友幾多歲?依家有做什麽訓練?我當年未等到政府,就去基督教服務做綜合評估,佢排得快,之後上一對一pst,等了一兩個月後就到政府做評估,排E+S。初初pst都係喊多過上堂,但上了成兩個月先好啲,我覺得好有幫助。其間上links 的si 同St. 又上了一年私人S。你steps嘅評估點講?

話佢有機會係自閉,同有半年遲緩同感統問題,個時2歲
而家2歲半,返過感統訓練,同常規訓練,剛停一個月到佢就又癲返,好煩呀
打去政府到問幾時有得評估,佢話都要等多四個月

回覆 東東公主 的帖子

佢兩邊都會去嘅

有經濟困難所以停訓練嗎?如係的話協康有啲訓練課程係畀有經濟困難的家庭。另,响可以在家做訓練,你小朋友在那方面遲緩?

個時話佢認知有遲緩,訓練係下一個班未排到佢,要6月先有

引用:領思顧姑娘,可電話描述,佢都會比意見

原帖由 Pekkle1214 於 14-05-10 發表
領思顧姑娘,可電話描述,佢都會比意見
謝謝。

認知方面做pst,我小朋友做一對一的,因為當時跟唔到小組。另協康有本叫兒童學習鋼領同發展評估表,針对0-6歲小朋友在各範籌的發展。有網上試閲版,你可參巧,用作家居訓練。希望幫到你啦!

謝謝

引用:真係喎,唔洗帶佢上pg...+協康會青蔥計畫有

原帖由 Vichang 於 14-05-08 發表
真係喎,唔洗帶佢上pg... 協康會青蔥計畫有個由pg 叫My First Step.. 好好㗎,$180/堂好多嘢學同玩,係針對 ...
一星期得一堂,可幫度小朋友嗎?

回覆:funghon 的帖子

我認為某程度上可以的。因為爸/ 媽陪同上堂,自己學左返屋企可以試。

‹ 上一主題|下一主題