用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 上play group
go

上play group [複製鏈接]

大家好,我個小朋友疑似有自閉症,醫院排緊做評估,依家未做評估前同佢報下play group,已經上左四堂但每況越下,去到門口已經喊⋯上堂真係好痛苦,個個小朋友開心笑開心玩佢就不停抱住我喊,一唱歌又喊(已經在家不停唱老師唱的歌,在家好開心,又笑的,但上堂聽到就喊),拎野擺野又唔識,做勞作又完全唔做,我feel到個囝淨係想走⋯其他家長覺得我好像異族咁,想問下其實如果小朋友係自閉係咪唔應該上普通play group?好似完全唔啱佢上,白上咁⋯依家又未有醫生見,我完全六神無主,我可以點做,定係等等等無了期等政府?小朋友已經等左接近十個月,其間醫生又再寫紙再吹都係冇得睇,唉,好灰,自己又唔係有錢⋯有冇媽咪可以教下我點做

6    0    0    0

回覆:西瓜貓 的帖子

有冇媽咪可以解答我或比D意見我?

回覆:上play group

請問小朋友幾大,試下係屋企同佢做下上堂要做既野,同佢多d互動下,如家中有其他小朋友,同多D捉佢一齊玩

我小朋友細個時都係咁,好怕同人玩,同陌生地方,上playgroup大半堂都係發脾氣同喊。但我堅持上只要老師唔介意,上了好幾個月,冇期望佢可以學到乜,只想佢唔伯人。等正苦同時,再去私人機構做評估,上啲特别訓練堂,上特别訓練堂都係不停喊和發脾氣,又係上了好幾個月先好啲。努力呀!

引用:大家好,我個小朋友疑似有自閉症,醫院排緊

原帖由 西瓜貓 於 14-05-04 發表
大家好,我個小朋友疑似有自閉症,醫院排緊做評估,依家未做評估前同佢報下play group,已經上左四堂但每況 ...
試下協康會(自費項目)的play group,應該幫到妳

試下上感統訓練,多D去遊樂場,playhouse ,沙灘之類,仔上左三堂感統,自己跟新導師入狹窄琴房學琴都冇問題

引用:Quote:原帖由+西瓜貓+於+14-05-04+發表大家

原帖由 babecat1 於 14-05-04 發表
試下協康會(自費項目)的play group,應該幫到妳
唔該曬

引用:試下上感統訓練,多D去遊樂場,playhouse+

原帖由 Pekkle1214 於 14-05-04 發表
試下上感統訓練,多D去遊樂場,playhouse ,沙灘之類,仔上左三堂感統,自己跟新導師入狹窄琴房學琴都冇問 ...
唔好意思,咩係感統訓練?

引用:我小朋友細個時都係咁,好怕同人玩,同陌生

原帖由 mckm2007 於 14-05-04 發表
我小朋友細個時都係咁,好怕同人玩,同陌生地方,上playgroup大半堂都係發脾氣同喊。但我堅持上只要老師唔 ...
我都明白要厚住面皮,可能我初初上,覺得囝囝同其他人比下去,其他家長D眼光又奇異地望住囝囝,所以我先有負面情緒,你係過來人我知你會明白我嘅感受,每次上完堂真係會好失落架,你真係好叻,可以堅持到咁耐比你BB上play group,我都要學下你,Thx!

回覆:上play group

我相信小朋友細個時的情況比你的差,佢脾氣超大,唔至喊激起上來仲會除鞋襪除..
又會攪到我好狼狽,我跟本唔會理同唔得閒理其他人的眼光。所以佢每次上堂喊少咗,我就當賺咗,每次計時計佢喊咗幾耐,喊少咗,都會讚吓佢,唔好同其他人比。另,可揾啲有關機構攪的playgroup畀小朋友或者聽下講座。加油呀!

回覆:090211bb 的帖子

我就係覺得返普通play group比其他家長用奇異眼光望住我覺得好難受⋯⋯bb我想問下你協康的play group入面的小朋友都是有自閉/疑似自閉 ?定還是都係有普通冇事的小朋友一齊上playgroup?Thx~

引用:我相信小朋友細個時的情況比你的差,佢脾氣

原帖由 mckm2007 於 14-05-05 發表
我相信小朋友細個時的情況比你的差,佢脾氣超大,唔至喊激起上來仲會除鞋襪除..
又會攪到我好狼狽,我跟本 ...
好多謝你,你一句加油令我流淚⋯喺現實生活根本冇人幫到我,好彩有呢個平台可以問你地問題,我會比心機!

引用:我就係覺得返普通play+group比其他家長用奇

原帖由 西瓜貓 於 14-05-05 發表
我就係覺得返普通play group比其他家長用奇異眼光望住我覺得好難受⋯⋯bb我想問下你協康的play group入面的 ...
自閉/疑似自閉/正常的小朋友,全部都有

你小朋友幾多歲?playgroup 每堂上幾耐?,你可試下唔好上足成堂,慢慢加長時間,等佢慢慢適應。坊間有唔少機構有special training 如香港基督教服務處,領思等。

我個仔之前咪係咁,亦因為咁,我快快帶佢評估,a 仔囉。而家上協康d PG 仲平,几十蚊一堂都有。

你小朋友幾大?

回覆:Vichang 的帖子

Thx你!我仔21個月

感統:感覺統合
仔嗰時唔肯行返轉頭,只可向前行,否則大喊,人多,黑暗地方又驚,去沙灘又大喊。上了3堂感統,以上特徴冇哂,而家去新地方上堂都冇事,細仔之齡參加朗誦比賽仲得獎

回覆 西瓜貓 的帖子

21個月還很細。眼看別的孩子樂在其中,自己的孩子卻不能/無法投入、享受,甚至哭鬧,過中的滋味只有我們這群家長體會及明白。上遊戲班不是必需的,你唔好期望佢好快同其他小朋友一樣的表現,大人先要調節一下心態同期望,再想想去遊戲班其實想幫孩子甚麼,以及了解下孩子的真正需要係咩,再睇睇咩訓練或遊戲班幫到佢。細路仲細,好多野可以追的,加油!
‹ 上一主題|下一主題