用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 phonics 的反思
樓主: Ackl1002
go

phonics 的反思

醒目開學勳章

引用:有沒有現讀小學的,從沒有學過phonics,而

原帖由 Ackl1002 於 14-05-03 發表
有沒有現讀小學的,從沒有學過phonics,而現在英文默書或測驗考試也不錯呢?我覺得phonics不是必修,但好像 ...
每個人的學習進度,方式都不同,不同的學習方式用在不同人身上都會出現不同效果

我女從未學過phonics, 小學到依家中四,默書不用我同佢温,串字,拼音無問題

個仔,小一開始默書都不得,學過幾次phonics都不得,最後搵私教,依家好d, 但仍然無家姐甘好

引用:Quote:原帖由+Ackl1002+於+14-05-03+發表有

原帖由 CrabPincers 於 14-05-11 發表
每個人的學習進度,方式都不同,不同的學習方式用在不同人身上都會出現不同效果

我女從未學過phonics, 小 ...
咁家姐係如何串字? 係不用上 phonics 堂而自行學會 phonics 精要,定記憶力超好? Or both?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

路過!但我係一直好質疑phonics的神級效果。
個人分享:
点解A要讀牙,B就讀爸,根本英文係要拼其他字母才会發聲,否則A仍是讀A,B仍是讀B。

我好細個阿媽自創phonics教我,但我好混淆,A如果讀牙,点解牙吓牙吓牙左apple出來,有時又可牙Amy, any,anyword.....,我覺得斷估多D。

直到我中學學左phonetic symbol,A的音標是【ei】可讀成A可拼出Amy或者【ae】類似any的開頭,這樣才可併出不同字,可查字典有根有據,我先明白,而且英文突飛猛進,併字不能話全中,但中8成以上。

雖然死記音標有D辛苦,但受用一世,而且識併後有字典提供model answer,好有滿足感,而家呢一代已經好多學生唔識查字典,好可惜。
同埋用慣左可以唔洗成日查,但就算真係唔識都可查字典自學。

但我認為不論那種方法,大D先學都冇問題,除非本身識好多生字,否則字源唔夠好難明,成效也不大。

我小朋友K2,学校教phonics,但我不鼓勵出去再學,大D我會再教佢phonetic symbol.

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+CrabPincers+於+14-05-11+發

原帖由 shadeslayer 於 14-05-12 發表
咁家姐係如何串字? 係不用上 phonics 堂而自行學會 phonics 精要,定記憶力超好? Or both?

...
我都不知佢點串子,無同佢默過書

bobbob  同我仔一樣,讀個未見過嘅字都識串  發表於 14-5-14 13:09

回覆:Ackl1002 的帖子

學咗一年以上?
耐左啲喎!

K2開始讀,大半年已經可以讀完成整個Jolly Phonics!

我家小朋友完成課程後可以自己讀到未接過嘅英文圖書上嘅文字。
至於小學英默方面,由小一開始,一直不用花時間去死記死串生字。每次英默在家一開波就同佢直接默一次,事前冇温過。但見佢都有九成以上全對。

錯先再同佢拆字去記熟個別生字。

至於學校嘅unseen dictation 部份,又能應付到。

所以對我黎講,我覺得phonics係有用架。

回覆:baby0903 的帖子

我個小朋友k2時讀過phonics,讀咗1年都唔知學咗咩,覺得幾把鬼,但轉咗第2間,教材唔同咗年紀又大咗,用phonics識得自已拼字讀之後,小學默書幫到好大。
到第2個小朋友無出去學,k3自己睇cd學拼音,對簡單字自己都拼到,效果唔差喎,呢個教材又唔同教法,有教個字見到乜嘢英文字組合而點讀,如an,am ack…。我諗係要睇年紀吸唔吸收,同個課程/教材點引導小朋友學拼音。