用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 品學兼優
go

品學兼優 [複製鏈接]

要做到 對資優仔黎講 唔係容易 但至少噚日家長日見班主任 終於都有讚無彈了 連續四個星期無俾老師寫過手冊投訴了 老師仲話佢好樂于幫助老師 同同學相處融洽 無再嫌棄人蠢了 唉!希望佢繼續努力 我就安樂了 成績點樣都其次 最緊要品行好

Anniemun  Good  發表於 14-5-3 19:52
   0    0    0    0

引用:要做到+對資優仔黎講+唔係容易+但至少噚日

原帖由 maggieddie 於 14-05-03 發表
要做到 對資優仔黎講 唔係容易 但至少噚日家長日見班主任 終於都有讚無彈了 連續四個星期無俾老師寫過手冊 ...
什麼辦法令小朋友開「曉」?
真的,如果不嫌棄其他小朋友慢/唔叻⋯⋯其實可以令他自己跟朋友少了衝突矛盾,佢返學都會開心左

引用:Quote:原帖由+maggieddie+於+14-05-03+發表

原帖由 Mini-mummy 於 14-05-04 發表
什麼辦法令小朋友開「曉」?
真的,如果不嫌棄其他小朋友慢/唔叻⋯⋯其實可以令他自己跟朋友少了衝突矛盾, ...
其實我費左好多唇舌同佢傾計 樂于助人 同人分享 依兩樣佢就一向都做到 但佢就比較固執 一年級時 一見同學做錯嘢就好炆 我就教佢做好自己 其他同學交俾老師處理 然後佢又唔識同人合作 有咩都爭晒黎做 唔得就發脾氣 我就講左好多故事同例子俾佢知道各人都有強弱處 要互相學習 互補不足
當然老師都有幫手 有時數學老師突登考佢啲難題 俾佢知道自己都有唔識嘅時候 要佢學識謙虛 英文老師就請佢一對一教一個全班最差嘅小朋友讀書 訓練佢耐性 俾佢知道能力高可以幫能力低嘅同學 慶幸老師話因為佢叻 所以都好受歡迎 同同學相處得好好 我依家俾佢入球會學踢波 等佢學下紀律同合作 又可以當發洩下情緒 佢好開心 其實唔好睇得佢咁好 我背後下左好多功夫 亦流左好多眼淚 上天要賜依個特別嘅寶寶俾我 我惟有盡我嘅能力幫佢 睇書 上網 揾社工 做到就做

maggieddie 發表於 14-5-4 17:34
其實我費左好多唇舌同佢傾計 樂于助人 同人分享 依兩樣佢就一向都做到 但佢就比較固執 一年級時 一見同學做 ...
想問下係固執情緒同自我形象上點樣處理好呢?

引用:Quote:maggieddie+發表於+14-5-4+17:34+其

原帖由 天山雪蓮 於 14-05-05 發表
想問下係固執情緒同自我形象上點樣處理好呢?
我依家就教佢彈性處理事情 一件事可以有好多唔同處理方法 唔一定話一就一 話二就二 然後每晚同佢玩一個遊戲:揀眼前一件物件 輪流講出物件嘅好處 鬥多 希望訓練佢嘅積極思維 正面啲去睇嘢 學習欣賞 慢慢改善佢嘅負面情緒

王家爸爸    發表於 14-5-7 17:07

maggieddie 發表於 14-5-6 00:01
我依家就教佢彈性處理事情 一件事可以有好多唔同處理方法 唔一定話一就一 話二就二 然後每晚同佢玩一個遊戲 ...
好方法
‹ 上一主題|下一主題