用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 遲緩兒如要留班,留咩班?
go

遲緩兒如要留班,留咩班?

遲緩兒如要留班,留咩班?N1定K1、K2呢?

我諗很depends, but in general 如一定要留,愈早愈好, 襯小孩唔知乜事,不過從另一角去睇,intervention 愈早介入(within golden period),成功機會愈高,未必一定要留。

引用:我諗很depends,+but+in+general+如一定要留

原帖由 MrBeast 於 14-05-03 發表
我諗很depends, but in general 如一定要留,愈早愈好, 襯小孩唔知乜事,不過從另一角去睇,intervention  ...
好感謝你回覆!
我仔2014/2月經CAC評估然後開始排幼兒園兼收位(即I位),現時20個月,因為輪候時間超長(1~2年少不免),在輪候期間自己要扑個學位返來,我前兩日申請某間幼兒園普通學位時如實填報仔仔有發展遲緩(有一欄要求填健康狀況),就被告知阿仔咁嘅情況一定要等I位,普通學位唔使諗,並説排到位時3歲幾入讀N1,又話驚佢跟唔上,下下包尾就唔好啦。又話咁嘅情況(意思話特殊兒童)政府會俾多一年。我好驚訝,我女都讀這間,幼園只是評估并冇成績排名,有咩包唔包尾?!我想知到底其實早一年遲一年先升小影響有幾大?!據我所知,香港的官小津小只要姐姐哥哥入到,細佬妹都應該跟住入,仔仔係細佬,幾差都跟姐姐。即使排名幼園包尾對他又有咩影響?!……

引用:我諗很depends,+but+in+general+如一定要留

我諗很depends, but in general 如一定要留,愈早愈好, 襯小孩唔知乜事,不過從另一角去睇,intervention  ...
我想知如果遲一年升小對小朋友影響有幾大?小學三年班打後還有年齡優勢嗎?!

我仔19個月多大時先放手行 ,現時20個月大,今年9月頭足2歲,我諗到時行路應該可行得好(當然未行得好我都唔會俾佢返學住先);至於他智商/情緒方面應該正常。希望在未有I位offer時先讀住N1普通位先,等佢多d同其他小朋友一齊學習,早日融入佢哋。是否要等佢3歲追到2歲小朋友的發展進度時先俾佢入讀N1?!

Jo3 發表於 14-5-4 01:11
好感謝你回覆!
我仔2014/2月經CAC評估然後開始排幼兒園兼收位(即I位),現時20個月,因為輪候時間超長(1 ...
其實可能你post 去特殊教育個邊會較好。
Anyway, 係ar, for 官津,弟弟是必收(除女校外),不過就不是每間官津對special need 的support都是一樣。我有一fd, 小孩pn 入左救世軍(普通位),老師叫去做評估,confirmed 有些special needs, 媽媽沒有放棄,到到k3已追返哂,當然個過程不是易,每日都要做練習。

我的fd從沒有提過repeat。如本身是細B,遲一年入學做大B也no big deal, 多一年時間比佢catch up, 我覺得小孩到到k1尾k2頭已很aware, 見到其他小孩做到佢自己做唔到會對自信影響好大,otherwise, 我會focus on 需要的training 先,睇下追唔追到。

至於學卷,學卷組這方面通常都唔太helpful,有註冊心理e生信證明有需要會批多年,我聽有d case 校長信都可以.

我個就speech delay 最後細B 轉做大B,the extra yr 幫了很多,另外有一fd, repeat 了一年沒大幫,後來評估才發現是 adhd,missed 黃金期做行為治療。發現得早有多機會catch up, 加油。

引用:我個就speech+delay+最後細B+轉做大B,the+

原帖由 MrBeast 於 14-05-04 發表
我個就speech delay 最後細B 轉做大B,the extra yr 幫了很多,另外有一fd, repeat 了一年沒大幫,後來評估 ...
我係發現得好早,係阿仔4個月多d返健康院打針時就反映阿仔勁冇力撐起個頭仔,經健康院醫生轉醫生檢查轉介政府醫院兒科。但兒科醫生一路監察住成長,都話紥界,未去到delay,教我返去要做d咩幇下佢。卒之去到10個月大時先轉介去排CAC做評估。再排7個月先有得做評估,評估當時已經17個月(2014/2月);現時在等排幼兒園I位,今年9月無望了,應該要等明年……
時間對我仔來講真係好寶貴 這樣一路排一路等,令到我好擔心,係咁浪費黃金時間。

引用:Quote:Jo3+發表於+14-5-4+01:11+好感謝你回

原帖由 MrBeast 於 14-05-04 發表
其實可能你post 去特殊教育個邊會較好。
Anyway, 係ar, for 官津,弟弟是必收(除女校外),不過就不是每間 ...
這位小朋友至少已有個學位讀咁書,先至被發現!我發現得早,坦白同學校講,欲被告知不適合入讀,我下次報K1不會主動先同學校講小朋友的情況了,收就讀,唔收就繼續排I位!評估阿仔的醫生原先俾排早期教育,係我順口問兼收又係咩?她就改排兼收,然後同我講,咁佢又未至於要去特殊!即係阿仔情況不至於太差啦。

回覆 Jo3 的帖子

有時正苦d service 真係等佢就蚊訓,若$許可的話,去協康之類的機構自費做治療,當年我個上了兩堂私人physio, 之後每日做,雖然要千幾,最後在一因別評估合格,所以重點是針對性和持續。

Jo3 發表於 14-5-4 10:38
這位小朋友至少已有個學位讀咁書,先至被發現!我發現得早,坦白同學校講,欲被告知不適合入讀,我下次報K1 ...
當年考小學因為想找間較包容的學校,面試時問了許多有關讀障的問題,最後當然是沒offer.
Ps. 建議去特殊那邊因為那邊資料會比這裡多, 希望不要介意。

回覆:Jo3 的帖子

引用:Hi,+在另一topic見問了申請i位,因我仔case

原帖由 hv245 於 14-05-05 發表
Hi, 在另一topic見問了申請i位,因我仔case跟你不同,所以在此回覆我對你的情況之意見……
1. 每位小朋友的 ...
已經係報屋村慈善機構有I位的學校啊
諗住先讀住N1普通位等派I位。

引用:Hi,+在另一topic見問了申請i位,因我仔case

Hi, 在另一topic見問了申請i位,因我仔case跟你不同,所以在此回覆我對你的情況之意見……
1. 每位小朋友的 ...
我想知排志願是否影響派位,其實輪候快未必係我首選,但為了快d有位,我是否要將其排在首志願呢?

引用:Quote:原帖由+hv245+於+14-05-05+發表Hi,+

引用:Quote:原帖由+hv245+於+14-05-05+發表Hi,+

引用:Quote:原帖由+Jo3+於+14-05-05+發表我想知

無論i, e, s 位,排位方法如下,但建議你同你社工再了解一下: 你可以選區域(如香港,東九,西九),選區( ...
我今日都打咗去問了。選區如果派交通不便的學校就好麻煩,因我仲有個大女都送返學。好多謝你詳細講解!

Jo3 發表於 14-5-3 13:01
遲緩兒如要留班,留咩班?N1定K1、K2呢?

.

MrBeast    發表於 14-5-7 12:12

引用:Quote:原帖由+Jo3+於+14-05-05+發表已經係

其實你小朋友係龍年,本身學位已緊張,n位又少學位,加上細b,即使不是發展遲亦較難揾學位。建議先參加自費 ...
就係家庭經濟緊絀,好靠政府的服務啊!想知如何得知「 支援較好的i位幼稚園 」?

MrBeast  If i were u, 0願唔上pn, 用學$找合適的訓練  發表於 14-5-7 12:15

引用:Quote:原帖由+hv245+於+14-05-05+發表其實