用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想問下,荃灣,葵青有無適合有特殊需要小朋友既小學? ...
go

想問下,荃灣,葵青有無適合有特殊需要小朋友既小學?

想問下,荃灣,葵青有無適合有特殊需要小朋友既小學?邊間口碑好?因為要開始幫阿仔揾小學,但係乜都唔識

回覆:taylortse 的帖子

我大仔入咗青衣呂明才小學,雖然有語言治療師跟緊,但專注力不足個方面未有人跟進,學校只係叫我再帶仔仔去check有冇adhd/亞氏,而家已經排緊期等見醫生,開頭入學,老師都包容啲,但到中期時,老師已經成日投訴佢同好似有少少針對佢咁,攪到我想幫佢轉校,搵緊青衣仲有冇一啲會比較包容同有啲更好嘅支援小學

引用:我大仔入咗青衣呂明才小學,雖然有語言治療

原帖由 邪惡小天使 於 14-05-14 發表
我大仔入咗青衣呂明才小學,雖然有語言治療師跟緊,但專注力不足個方面未有人跟進,學校只係叫我再帶仔仔去 ...
希望你會揾到,我個仔比較靜啲,只係學野好慢,而家真係難揀小學

如果學術OK既, 可以試下陳溢.
另外, 趙曾學韞同埋周演森聽講都唔錯

kaka1128 發表於 14-5-15 19:23
補充一下,陳溢多功課!大班
趙曾學韞就真係收好多有需要嘅小朋友!都應該係小班!

周演森程度淺,所以小朋友會輕易d,同埋小班

kaka1128 發表於 14-5-15 19:23
THX~

wan_sosin 發表於 14-5-15 23:03
補充一下,陳溢多功課!大班
趙曾學韞就真係收好多有需要嘅小朋友!都應該係小班!
thx,我會留意下

回覆 taylortse 的帖子

請問幾時開始要搵小學?我仔3歲,今年將會第一年入S位。

K2呢D時間

回覆 Mar9b 的帖子

請問咩係S位?

可以去家長資源中心,佢地會搞學校參觀

回覆 taylortse 的帖子

趙小係小班, 一班最多15人, 同埋有語言治療支援, 同埋小肌寫字班, 專注力班, 功課唔深, 英交默書上學期6次, 中文默書10次, 全部有範圍, 有困難可以調適默書同功課, 上學期, 下學期都係各1次測驗, 1次考試

但趙曾我去參觀時,個主任說一定要小朋友坐得好定而且調適只是考試長啲時間同一年級可讀卷,之後二年班開始無,治療師都係1個月嚟幾次唔多,無長註嘅治療師,我聽後都幾失望