用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 機票一問
樓主: soon
go

機票一問

好看是否第一次自己出門,幾大個都放心,機票時間很重要,太早到唔知去邊好,想平,乘回頭機多數合時間,找座得舒服,um服務又用收費,kg又要多,如轉機terminal太遠,air line又有口碑,每一次都要做很多嘢....最後放棄直航選CX

因為唔係直接係航空公司網買,而係expedxx,chexxxck  etc.,買所以佢話條款唔同,所以唔可以買無成人陪同的,我仔14歲唔駛用UM都唔買得,佢話到時航空公司有權唔比上機,我己問得清清楚楚,博唔博随便你

自己book真係平好多,來近去台灣玩個人機票早去晚番約千幾,但小朋友自己去英國agent知um/行李等附帶條件,航空公司口碑,轉機位置長遠距離,又可hold到last min才俾錢,平時留意特價機票,好像月頭在某航空公司(要轉機)有平價機票出,過口碑麻麻,最後冇改.過倒頭飛機票真係超平,有的買但永遠時間合,真可惜.

Taimum 發表於 14-5-14 10:06
回覆 火柴人 的帖子

我今早問過漢莎,12歲就可以自己上机!
WE ARE THE SAME. THANK YOU!

回覆 scso 的帖子

边條airline?

要準備訂機票了。請問女女十六歲,八月中第一次去英國,是否應該先買張單程學生直飛倫敦機票,另外買倫敦回頭飛的來回機票,在十二月中回港。

行李重量Maximum是多少?

日子訂出等學校接,早點出機票安心點。

謝謝指教!

單程很貴的, 價錢同來回差不多. 應先買一張一年後回程的來回學生票

回覆 cani09 的帖子

請問一年期點買,假設要購買
2014-09-01 去英國
2015-07-08 返香港
依家是五月, 只可買到出年五月初回港機票,點樣買到七月呢?
一年期是指購買日計定第一次起飛日計?

回覆:3T-MaMa 的帖子

出一年回程open的機票

引用:要準備訂機票了。請問女女十六歲,八月中第

原帖由 annie40 於 14-05-14 發表
要準備訂機票了。請問女女十六歲,八月中第一次去英國,是否應該先買張單程學生直飛倫敦機票,另外買倫敦回 ...
十二月中的倒頭機票是很難在網上買到, 因大部份學生都是在那幾天回港.

Taimum 發表於 14-5-3 22:47
回覆 121213 的帖子

可能2月份CNY唔係旺季,所以平D,我剛訂2015 Easter,  CX英國飛香港來回要£644. ...
但2015的校曆都未出,是否一年前訂一張open ticket,再改。
你是買無限改的,還是改一次呢?

火柴人 發出於 14-15 20:50
但2015的校曆都未,否一年前訂一張open ticket,再改。
你是買無限改的,還是改一次呢?

我仔學校已出2015校曆,我訂嘅係改期要比100磅!暫時都未曾改過!

引用:+本帖最後由+Taimum+於+14-5-15+21:51+編輯

原帖由 Taimum 於 14-05-15 發表
如改期,除需要手續費外,如機票價錢上升,需要補差價嗎?

3T-MaMa 發表於 14-5-15 12:37
回覆 cani09 的帖子

請問一年期點買,假設要購買
所以要買學生票, 過幾個月後再改期(FREE), 我果間好似改完可以再改, 不過我一次就夠了
一年是起飛日計, 不過我唔知係咪間間都係, 問返AIRLINE

回覆 maxwcc 的帖子

不用!

謝謝大家的經驗分享。計劃中可能出張阿聯酋4個月來回機會,學校已有calendar. 最擔心是她先去朋友家,或遊一會,才返香港。

請問機票有效期是按出機票日子算,或是departure日子算呢?謝謝!

回覆 annie40 的帖子

應該是departure 計

謝謝!有朋友提醒中東有沙士,幾個月后,情況難估計,可能出張CX穩當些。

引用:謝謝!有朋友提醒中東有沙士,幾個月后,情

原帖由 annie40 於 14-05-18 發表
謝謝!有朋友提醒中東有沙士,幾個月后,情況難估計,可能出張CX穩當些。 ...
同意.

我用asia miles,同我女兒換了三套來回香港倫敦的機票,三程去都坐cx,回來坐ba。