用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 機票一問
樓主: soon
go

機票一問 [複製鏈接]

回覆 121213 的帖子

BA 學生票可帶23kg x 2, 但CX 學生票只可帶35Kg!  35 kg 一件,是不計件數但共重35 kg嗎? Thanks

回覆:wildberries 的帖子

以我理解,每件行李最多23 kg,兩件總數吾多過35 kg

不是計件數,是每人35kg

謝謝解答

回覆 wildberries 的帖子

上次一件行李35kg,過唔到check in那關,他說國際航空例:一件行李限定不可超過32kg,因為要保障機場搬運工人,怕行李太重,他們會扭傷!所以 EK 35kg是一人兩件行李計

回覆 ritb 的帖子

I see.  Thank you!

如果係網上買平機票组合轉機果程係另一航空公司,行理駛唔駛自己攞?小朋友自己轉機難唔難,因我仔唔肯用UM

回覆 scso 的帖子

我個人覺得您已寄存的行李,轉机時兩間airlines 會安排,轉机唔難的,跟指示,唔明即問人,同埋您阿仔幾多歲?坐边間airline ?有D airline 唔足16歲,無成人培同,一定要UM, Virgin就係啦!如果airline 無特別要求,就比阿仔試下!UM好煩,又要坐埋一齊,又要一齊上落机!

回覆 Taimum 的帖子

我仔14歲,當我打去問完隔咗2.5/hr再上cheap ticket己check唔返果班機了,果然班機又就到學校接送部車D時間,我無睇錯架,仲拍底咗,朝早睇$11xxx到下午睇無咗最平要$13xxx而且時間無咁好

回覆 scso 的帖子

原來無成人陪同係唔可以上網係expedxx買機票,最後要退款電話客服話就算買咗航空公司都可能唔比佢上機,買機票真頭痛

scso 發表於 14-5-11 16:41
回覆 scso 的帖子

原來無成人陪同係唔可以上網係expedxx買機票,最後要退款電話客服話就算買咗 ...
下??REALLY? 你最後點知? 可以退款? 我在CHEAPTICKET買漢莎無提過喎, 我在外地(HK)幫仔用信用咭買機票, 咁到時佢一個飛唔飛到架?

回覆 cani09 的帖子

因我打電話問駛唔駛做UM時,佢話我知,所以你問下先好D,如果到時去到機場先知唔得小朋友會驚,我都問過法航都係唔可網上買無成人陪的,要打電話去買,而且一定要UM收€75

scso 發表於 14-5-11 21:24
回覆 cani09 的帖子

因我打電話問駛唔駛做UM時,佢話我知,所以你問下先好D,如果到時去到機場先知唔得小朋 ...
i see. thank you!

回覆 scso 的帖子

我阿仔都未夠16歲搭Virgin, agent教佢check in時搵個大人一齊, 都無問題, 因check in時好多哥哥姐姐! 佢今個暑假返港都係坐Virgin,有上次經驗, 佢識自己安排, 佢要8月先足16歲, 到9月回英就ok啦

引用:Agent+同自己響+online+book機票,邊樣好D

原帖由 soon 於 14-05-02 發表
Agent 同自己響 online book機票,邊樣好D?agent 係唔係會平D?
如果去美加,第一程買單程。以後雙程由美加買平好多。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

Obiepapa 發表於 14-5-12 21:21
如果去美加,第一程買單程。以後雙程由美加買平好多。
請問倒頭票,是否由外國出票,比在香港買會再平啲。

Taimum 發表於 14-5-12 14:17
回覆 scso 的帖子

我阿仔都未夠16歲搭Virgin, agent教佢check in時搵個大人一齊, 都無問題, 因check in時 ...
想conifrm是否網上出票,一定要16歲以上,如16歲以下就要有同機成人陪同。
如agent出票,同一airline,情況有不同嗎?
真係睇少啲BK都唔知。

引用:Quote:Obiepapa+發表於+14-5-12+21:21+如果

原帖由 火柴人 於 14-05-12 發表
請問倒頭票,是否由外國出票,比在香港買會再平啲。
是的。最近我睇一張去wyoming的機票,香港買來回要成兩萬。美國買千二三美金應該得。外國出應該平點。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆 火柴人 的帖子

其實您網上訂票都無要打乘客個出生年月日,只需打個名,所以由我訂,最緊要查下航空公司本無年齡限制,如未夠16歲要UM……等等!

火柴人  以前是靠agent,乜都唔識,又貴,請問甚麼是UM?  發表於 14-5-15 20:28

回覆 火柴人 的帖子

我今早問過漢莎,12歲就可以自己上机!
‹ 上一主題|下一主題