用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC am v KV pm v 學之園 am 唔知點揀好
樓主: katchu
go

SC am v KV pm v 學之園 am 唔知點揀好 [複製鏈接]

回覆:naughtybj 的帖子

我本來都諗住揀sc am 或 kv pm,點知LH 班主任知道後,佢話有其他同學考到sc or kv 都選擇留低,佢自己就覺得冇需要轉去sc or Kv,因不是龍校,最終都要去考小一,佢話LH 考小一成績唔差

回覆:katchu 的帖子

Between SC and LH, 無可能唔揀SC。KV 蜀不同類型,鍾意嘅會好種意,又或好反感,睇你想train咩……

引用:我本來都諗住揀sc+am+或+kv+pm,點知LH+班主

原帖由 katchu 於 14-05-06 發表
我本來都諗住揀sc am 或 kv pm,點知LH 班主任知道後,佢話有其他同學考到sc or kv 都選擇留低,佢自己就覺 ...
只就考小一而言,一定要去九龍塘啦。

引用:Between+SC+and+LH,+無可能唔揀SC。KV+蜀不

原帖由 Argyle 於 14-05-06 發表
Between SC and LH, 無可能唔揀SC。KV 蜀不同類型,鍾意嘅會好種意,又或好反感,睇你想train咩……

...
Agree

回覆 Argyle 的帖子

言下之意,SC好過LH? 請問點解呢

回覆:fixedstar99 的帖子

好難比較教學質素,不過如果睇考私、直戰績,我諗LH 好難同SC比較

引用:好難比較教學質素,不過如果睇考私、直戰績

原帖由 Argyle 於 14-05-07 發表
好難比較教學質素,不過如果睇考私、直戰績,我諗LH 好難同SC比較
SC考私、直戰績是如何?LH網址可以看到,但怎樣知道SC學生考到名小的%?

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-05-07+發表好難

原帖由 天悅 於 14-05-07 發表
SC考私、直戰績是如何?LH網址可以看到,但怎樣知道SC學生考到名小的%?

...
當然唔難知,現在家長們好proactive, 小朋友未入小一就form 晒whatsapp group, 互相分享孩子讀邊間幼稚園,你識其中啲家長,就會知例如丫W收SCvsLH嘅比例,好懸殊。又例如TSL 2nd int 等候時, 你會見有幾多小朋友攞住SC 手册,LH?……

有啲人揀幼稚園,會問德育教得好唔好。袒白講,邊間學校唔會教講早晨,要排隊,分享……你估有幾多係家庭和同學影響,幾多真係老師教出來?

回覆:SC am v KV pm v 學之園 am 唔知點揀好

SC會講考小一結果俾家長知,但冇post 上網。

引用:SC會講考小一結果俾家長知,但冇post+上網

原帖由 bubuG 於 14-05-07 發表
SC會講考小一結果俾家長知,但冇post 上網。
咁有無 sc 家長可以分享考小一成績?

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-05-07+發表SC會

原帖由 Smartbubu 於 14-05-07 發表
咁有無 sc 家長可以分享考小一成績?
其實講真 sc咁大 一定有人考得好好 有人考得唔好 今年我無咩識人k3 上年我就有幾個fd 聽朋友講佢地班就考得好 個個就有幾個offer 揀 但有d就有失望 因為考唔到DBS 每個人要求唔同 唔知人地覺得好既offer你又鍾唔鍾意咁囉

引用:Quote:原帖由+Smartbubu+於+14-05-07+發表

原帖由 breadbb 於 14-05-08 發表
其實講真 sc咁大 一定有人考得好好 有人考得唔好 今年我無咩識人k3 上年我就有幾個fd 聽朋友講佢地班就考得 ...
唔好話人大校,一定考得好。比例上,贏一條街啦。

引用:Quote:原帖由+天悅+於+14-05-07+發表SC考私

原帖由 Argyle 於 14-05-07 發表
當然唔難知,現在家長們好proactive, 小朋友未入小一就form 晒whatsapp group, 互相分享孩子讀邊間幼稚園, ...
Totally agree. 有朋友講學校校長著重德育,話因為最難教,又話各家長自己都出外補習。我覺得完全廢話。那一間學校不教紀律?不教禮貌?要浪費這麼多金錢及時間上三小時課學德育。不能認同。

回覆:katchu 的帖子

比我一定選sc或kv

吾計龍校和IS,除非你鍾意KV果套,否則多數揀SC,SC係好學校。

今年識3個,一個啟思、一個培僑、一個未有,佢地父母都花咗大量心機,滿吾滿意因人而異。

引用:Quote:原帖由+breadbb+於+14-05-08+發表其

原帖由 bubuG 於 14-05-08 發表
唔好話人大校,一定考得好。比例上,贏一條街啦。
利申 我小朋友都係讀sc
上年都係呢三間揀 我話sc大校 咁佢真係大嘛 我覺得小一大部份都係睇小朋友 當然學校個教學方式都重要 但係唔可以睇小一成績而決定揀邊間 我覺得揀合適緊要d

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-05-08+發表唔好

原帖由 breadbb 於 14-05-08 發表
利申 我小朋友都係讀sc
上年都係呢三間揀 我話sc大校 咁佢真係大嘛 我覺得小一大部份都係睇小朋友 當然學校 ...
睇小朋友固然最最最重要,但我深信邊間學校成績表係有些微影響。

樓主,無人會真係可以比到客觀意見你,除非有人3間都讀過。你不如睇返每間學校啲舊post自己比較下啦仲實際。

引用:樓主,無人會真係可以比到客觀意見你,除非

原帖由 abby0624 於 14-05-08 發表
樓主,無人會真係可以比到客觀意見你,除非有人3間都讀過。你不如睇返每間學校啲舊post自己比較下啦仲實際 ...
如果你揀SC,三年後食白果,你唔會太regret 當年冇揀LH,反之…… 唔係話LH唔好,純客觀比較。當然,如果我有小朋友wait SC, 我一定 唔發言

All of them are excellent schools. I had the same happy trouble last year and I chose SC eventually without regret. I really appreciate all those teachers in SC who are always nice to talk to parents for academic issues and parenting skills.
‹ 上一主題|下一主題