用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 小心有媽咪扮好心,其實……
go

小心有媽咪扮好心,其實……

留意到有個話係英國既媽咪好活躍地解答將入學或準備入學的家長問題,借機會傳私訊,安排活動,最終目的都是……,但d人又盲目維護,勸免大家小心,呢個世界冇免費午餐,一定有利益輸送才這樣熱心及衝勁!精靈d其實會知……..並非大家想像中美好!

多謝分享,會留意

其實各取所需,問題不大。

但其實佢的過來人經驗實在幫到唔少新手家長, 其他家長亦不至於盲目維護, 總之大家小心便是了。

我都有同感,例如最近好多人問 summer school,我覺得不如問下坊間攪開的公司。

回覆:vf_mom 的帖子

簡單點,如果只是以個人分享當然沒問題,但如果一切也只是用另一身份方便辦事,與實際相反,你們感覺如何?會否依然信任?

簽名被屏蔽

回覆:tcmsung 的帖子

我好奇心大,所以留意到呢位媽媽的動作!嚴格來說,所有在這個EK forum 也被騙!

簽名被屏蔽

即係乜?要講就講清楚D...
講D唔講D...搞到我地上黎問野都要估估下?

我仔既英國升學之旅已經要估估下
(乜都未搞傾,都未同屋企人傾好,學校搵左又未考入孚試)...
上黎問野又要估??

假如她本是代理一名,在這裡以普通媽媽分享資料獲取你們信任,先後熱心介紹學校,提供資料,繼而在之前Thread裡組織活動(本人沒參予,只曾見在forum籌組名單),你們還會認為她是真誠分享還是在這裡招攬生意做其一站式服務生意呢?!純粹個人觀察及好奇心驅使下發現這名媽媽並不簡單)

引用:留意到有個話係英國既媽咪好活躍地解答將入

原帖由 dc62 於 14-05-02 發表
留意到有個話係英國既媽咪好活躍地解答將入學或準備入學的家長問題,借機會傳私訊,安排活動,最終目的都是 ...
一直也有留意此媽媽的存在, 好像早前被封了户口, 最近見她以另一户口名再度在EK 活躍起來. 如她纯以過来人身份分享经验是好事, 但好像見她有找生意之嫌.

簽名被屏蔽

所以就是請你們精靈d!不用相信我,自己找答案就會是你們的証據!相信版主Block她户口也有她理由!

簽名被屏蔽

唔覺得她有另一身份, 反而是無私的分享。

樓主以假設來推斷, 未免過於武斷和不公允。

人家好心就說有私利, 那樓主也頗好心呢!

tcmsung  或者別有用心!  發表於 14-5-2 19:39
tcmsung    發表於 14-5-2 19:37

唉……我5多講,只是提提你們吧!

回覆:小心有媽咪扮好心,其實……

呢個媽咪資料非常有用,幫到好多冇經驗嘅媽咪,我有去聚會,佢從未sell個任何service, 全部都係去英國讀書有用嘅資料,人哋都真係用咗佢寶貴既時間免費嚟做分享,所以唔應該咁批評人。

回覆:dc62 的帖子

你突意在前天開a/c,專誠開post 來,說要提醒大眾,到底是否曾受騙呢?不要拋下一段令人地人心惶惺的說話,然後叫人地自己估下咁!反而我從她分享中,學識如果買平機票、如何看學校成績、如何選校,例如商科強/理科弱的並不適合想做醫生的孩子,可以嘗試自己報學校,不要儘信agent ....etc,  就"當"她想做監護人,我本身都要付費比三唔識七既鬼佬,多過選擇,你情我願啫。 因此如果你真的有証據,請列出來分享吧!

tcmsung  Fair comment,  發表於 14-5-3 11:01