用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 轟家長過早逼小孩 丘成桐:適得其反
樓主: elbar
go

轟家長過早逼小孩 丘成桐:適得其反 [複製鏈接]

現時的教育制度,在一定程度上已將學生分流,初小努力的學生已分流至名中(當然不是全部,但都有相當部份)。要知道初小跑出的,會不會在中學謝左,大可看名中的入大學率,就知會不會全校謝晒(因其學生大部份在小學時都已展現努力成果)。作為負責任家長,多留意客觀數據,總比沉醉於勵志童話,來得實際。

簽名被屏蔽

回覆 MyFairLady2014 的帖子

智慧的決定- 佳句.  

不会明确定立何时是冲刺期, 总之平日没急切需要就一定唔会谷, 杀到埋身就等佢自己唔冲刺都唔得囖!

5tgb 發表於 14-5-5 13:54
要讀書成績佳,除了努力外,還有一個因素 - 天賦。要中四前成績中等,中四、五才發力,已可追過別人,天賦 ...
我個死老細小學到初中都係好hea, 逃學啦, 唔讀書啦, 中學都轉咗3間。後來中四轉咗去男女校讀文科(因為數理唔掂), 見有女仔(之前係和尚寺), 覺得响女仔面前唔衰得, 發奮讀書, 中學攞咗3條A, 轉咗去金文泰, 入咗中大畢業1st Hon, 依家做咗衰老細。佢話細個阿媽唔會鬧佢, 會勸佢, 同埋同佢背古詩詞。佢細個係貪玩, 懶, 但記性好好, 同埋運氣好, 雖然人品就衰啲。

呢個世界上無乜話唔得, 唔好明明細路鐘意文科, 硬迫佢讀理科, 唔好小朋友無興趣讀書, 就連其他長處到唔發掘。唉, 唔係個個要讀大學既。

簽名被屏蔽

回覆 MyFairLady2014 的帖子

其實真係好唔明,問現在是醫生或律師的朋友的作用是什麽呢?問他們二十至三十年前的小學成績,可以推算到今天嗎?而且問的人數有限,能反應現實嗎?但無論如何,多謝你的意見,給我知道,現時還有輕輕鬆鬆入名校這支歌仔唱,多謝!

其實要中四才發力而入到大學,自已覺得有二個可能情況,1)極有天賦,不須死谷爛谷就能輕鬆入名校的學生。2)手握大量三十年前的數據,列舉三十年前的入大學模式。要知道現時的情況,最佳辦法是等三十年後才去問人!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

能擁有輕輕鬆鬆入名校的孩子,又有大量專業朋友,更手握大量二、三十年前的數據。憑這些資歷,我現時已深信中四才發力,也可入大學了。

唔系好明白兩位講緊乜野。我真系未見過「無天賦的孩子」,盟塞家長就見得多。講開凡夫俗子,我就肯定有份喇,每日都擔心阿女將來要乞米。讀書多而要乞米都系好正常的事。

Jane1983  你真係溫柔善良有幽默感,真係要多多向你學習。  發表於 14-5-5 20:28

回覆:轟家長過早逼小孩 丘成桐:適得其反

個個都想
‹ 上一主題|下一主題