用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 點解唔面對現實?
go

[其他] 點解唔面對現實? [複製鏈接]

尋日帶亞女做training, 聽個OT講有個小朋友, 應該係中度智障, 但媽咪係都要佢讀主流學校, 已經P6喇, 講嘢都仲係咦咦吖吖, 上堂全發夢, 所有功課由媽咪做.  考試測驗得廿幾分. OT已經多次建議佢讀返特殊學校, 但媽咪話已經咁辛苦捱咗6年, 唔會放棄, 繼續升主流中一

點解唔面對現實, 比小朋友有最佳的學習環境? 大人又辛苦, 小朋友又辛苦, 反而阻礙發展.
   0    0    1    0

中度讀主流, 小朋友返學可能都聽唔明白, 每日返學都係得個坐字學唔到野,又有機會比人欺凌, 都好無奈

相信佢媽媽在這6年都心知肚明小朋友的情況, 佢咁都堅持直上主流, 相信佢對特殊是非常抗拒, 寧願咁辛苦都仲上主流中學

回覆:點解唔面對現實?

可能她的想法好似啊甘的媽咪感,但是世上有幾個啊甘呢?

學校無叫佢走,應該有支援,如果咁差叫你走九世啦。

醒目開學勳章

個媽媽經過左6年都未接受到?我仔輕度讀到主流小5都安排讀番特殊,因為小學真係可以比佢試,但上到中學真係無咩用,學唔到野又會被人蝦,特殊都仲有生活技能比佢學,對小朋友幫助更大。

有人好buy 特殊, 有人就好抗拒, 相信各自有他們的理由.  
什麼是對小朋友最好的, 真的好講個人際遇和家人給予什麼的支援

回覆:ketonemo 的帖子

個家長求乜呢!讀乜都好,最緊要小朋友開心。有啲家長就係過不了自己。

如智障真無理由死守主流,自閉反而可守下

其實大家都辛苦,現在讀到主流又如何,將來做工難道阿媽日日陪返工,清醒D面對現實吧

回覆:點解唔面對現實

回覆:點解唔面對現實

我都好唔明, 其實佢都接受唔倒自己個仔, 祈望其他人接受自己個仔? 都唔會考到好中學, 又會去band 3中學, 大把飛人玩佢, 做阿媽唔怕唔擔心咩?愛自己面子多定愛自己個仔多? 如果發生左事比佢搞死左個仔, 後悔也太遲。

中度智障, 考試測驗得廿幾分 .... OT好多口..

正常小孩就不會考廿幾分 ?

Mar9b  Ot真系好多囗,你講得啱。  發表於 14-6-10 07:58
‹ 上一主題|下一主題