用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中后,每日俾幾多錢仔囡在外吃中餐好(包埋零用錢)?。 ...
go

升中后,每日俾幾多錢仔囡在外吃中餐好(包埋零用錢)?。

大家可否一起交流下?

kilykilyk  可以續樣計下,食飯地區真係唔同價錢,我比仔淨飯錢$30-40,零用另計,
八達通又另計  發表於 14-7-4 02:24

好多中學中一生都唔可以出外食,可以嘅都要睇下學校喺邊區,例如喺灣仔應該貴過喺深水埗,我會同零用分開比

引用:好多中學中一生都唔可以出外食,可以嘅都要

原帖由 penpen 於 14-05-01 發表
好多中學中一生都唔可以出外食,可以嘅都要睇下學校喺邊區,例如喺灣仔應該貴過喺深水埗,我會同零用分開比 ...

同意,每個地區消費唔同,又要睇下喺學校飯堂食定出街食。

我女中一,飯錢每日$25 (佢自己提出,話夠用),車錢另計。

佢話唔駛比零用錢佢,因為好少出街。佢自己有儲下錢,唔夠或有需要先問再我,so far 無乜問題。

王家爸爸  25蚊夠用?到大家樂吃都要30幾40蚊窩,你女兒對你真好。  發表於 14-5-22 17:29
Phoebenana  如果我哋派到頭三志愿,學校附近25蚊完全不夠用,最便的一間牛肉粉檔都要27蚊一碗,份量仲好少。  發表於 14-5-1 15:19

Phoebenana  如果我哋派到頭三志愿,學校附近25蚊完全不夠用,最便的一間牛肉粉檔都要27蚊一碗,份量仲好少。  [color=rgb(153, 153, 153) !important]發表於 12 分鐘前

所以我話要睇番小朋友學校係邊區,係學校食定出街食再決定啦。
你等放榜後去學校附近觀察一下,同囡囡商量再決定囉。期間唔夠或太多可以再調節。

好似我女每日$25, 佢上星期先話用唔哂,叫我比$20就得。咁我當然無減啦,寧願有剩比佢儲起,主要驚佢唔夠飽,多少少錢肚餓都可以買小食充飢。

回覆 YuYuMother 的帖子

你女真係好乖!我女小四開始返學一日就給6蚊零用錢,她認為好少仲哭過,但她每年都會從姑姐、公公婆婆等長輩那里拿到幾次零用錢,今年都拿咗1800蚊。

Phoebenana 發表於 14-5-1 16:07

你女真係好乖!我女小四開始返學一日就給6蚊零用錢,她認為好少仲哭過,但 ...

多謝你讚佢。其實我覺得佢好慳,用咁少錢我都驚佢唔夠飽,但佢又話夠喎。 不過我都有買定 d 乾糧小食比佢放係學校,有需要肚餓時都有得食。

其實飯錢零用錢每人需要都唔同,例如男仔食量大 d 多 d,放學活動後又會肚餓需要買下野食。你同囡囡開學前商量好再決定囉。

回覆:升中后,每日俾幾多錢仔囡在外吃中餐好(包埋零用錢)

30元(午餐),早餐在家吃,車費用八達通

回覆:升中后,每日俾幾多錢仔囡在外吃中餐好(包埋零用錢)

宜家好多餐大約$30~$35,我覺得呢個Range先係合理水平,而且肯提供學生餐既餐廳好似越來越少

Phoebenana  係,有時我俾錢女自己出去吃一餐,每餐都要四十幾。  發表於 14-5-3 12:47

引用:宜家好多餐大約$30~$35,我覺得呢個Range先

原帖由 Silm0818 於 14-05-03 發表
宜家好多餐大約$30~$35,我覺得呢個Range先係合理水平,而且肯提供學生餐既餐廳好似越來越少 ...
出外食消費高d,每日飯錢要相應提高,要預多d.……

我唔鐘意女大洗或者死慳。有考慮一日45蚊吃中餐包零用錢,如果她吃30幾蚊的就多點零用錢如果想換下口味,吃40幾元的就少點零用錢,不知咁樣得不得,要再考慮下。

回覆:升中后,每日俾幾多錢仔囡在外吃中餐好(包埋零用錢)?。

我比40元一日佢,

引用:回覆+YuYuMother+的帖子 我唔鐘意女大洗或

原帖由 Phoebenana 於 14-05-03 發表

我唔鐘意女大洗或者死慳。有考慮一日45蚊吃中餐包零用錢,如果她吃30幾蚊 ...
你同囡囡商量下啦,我覺得無所謂,每人消費方式不同。

我都想比多d錢囡囡用,但佢話唔駛。佢地中一要留校午飯,cafeteria 價錢相宜,每日$25都有錢剩。我諗到中二可以出外食佢會主動提出調節囉。

回覆:升中后,每日俾幾多錢仔囡在外吃中餐好(包埋零用錢)?。

我大仔中五,已增至一個星期五日共180元,百達通一個月增值一次50.-阿囡小五不要錢,話無用。

我俾40,佢都仲係話唔夠,
話同學食完飯一齊去飲starbucks佢冇錢去
我心諗, 佢d同學咁奢華既

引用:我俾40,佢都仲係話唔夠,+話同學食完飯一齊

原帖由 my_majesty 於 14-05-22 發表
我俾40,佢都仲係話唔夠,
話同學食完飯一齊去飲starbucks佢冇錢去
我心諗, 佢d同學咁奢華既 ...
而家d學生好興去 Starbucks 或 Pacific Coffee 飲野傾計架。我覺得間唔中去都ok, 但就唔好太密囉,始終對佢地黎講都係高消費黎架。

如果係我,我會叫佢用八達通買左先,間唔中可接受,事後講番比我知就得。

王家爸爸  去 Starbucks 傾 Project   發表於 14-5-22 17:31

我覺得每星期$250-300加交通費是合理的。

Phoebenana    發表於 14-6-1 14:32