用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幾時開始準備?
go

幾時開始準備? [複製鏈接]

我囡囡依家四個月, 有D人話要開始準備N班申請, 係唔係真係要咁早? 係唔係K1過常收讀過N班? 好似N班要足兩歲先收, 細B係唔係遲一年先入學好D呢? (唔好意思, 新手媽媽,太多問題)
   0    0    0    0

我個囡囡都係4個月大,我同c6打算比個讀N班,由於係超細B,可以話都幾彈性,可以選擇出年讀又或者遲一年讀做大B。

由於囡囡係獨女,想佢早D接觸群體生活,我地打算今年試下申請N班比佢出年讀,當然要睇下有冇人收,如果冇學校收,咁會遲1年比佢讀。不過要注意,好多學校都唔收超細B,所以報名前要做定功課,留意個別學校收生政策。

其實我都打算俾佢做大B, 因為可以多D選擇, 不過都要睇吓佢發展成點, 我囡囡都係得一個, 始終係屋企對住工人姐姐好無聊......

係呀,BB真係係屋企好無聊,成日玩手指

回覆:TIFF_TON 的帖子

現在四個月大,即一二月出世,是大B, 可以報下救世軍和保護兒童會的幼稚園,有些是先報名先面試的。其他的幼稚園,有些是一歲可以交表,有些歲半,有些是入學前一年的八九月左右。現在可看看教育局網頁,了解下同區/附近有咩幼稚園有N班,想報全日/半日,諗下會唔會報名校,有啲要讀埋playgroup 才有較大機會。如果報名校,要早啲教小朋友說話,顏色和認知。報一般幼稚園則不用特訓,因為面試在10月之後,大B已經18-20個月,好多野已經識。

‹ 上一主題|下一主題