用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 而家又有埋康傑offer,決定唔到綠茵定康傑~求意見 ...
樓主: 歐陽太
go

而家又有埋康傑offer,決定唔到綠茵定康傑~求意見 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+HarrisWan+於+14-04-30+發表

原帖由 LIEBESTRAUME 於 14-04-30 發表
我都係樂基同康傑。想問下您點解揀樂基呢?
原來另一個post覆左。thank you HarrisWan

引用:回覆+HarrisWan+的帖子 其實講真學術同深

原帖由 歐陽太 於 14-04-30 發表
回覆 HarrisWan 的帖子

其實講真學術同深淺方面比較~邊間會好D??我就係比較唔到哩點
我朋友美國回流,hubby係某英中老師,女兒讀GF,好滿意,細仔都會入讀,未讀之前以為老師無乜愛心,讀咗之後發覺唔係,而且語文的確幾好,每日中英普,程度亦不錯,只係門口個admin 姐姐成日趕客咁啫。至於康,我並非用家,去過open day,觀過英文net上堂,睇到佢地用套online phonics教材,睇咗功課作業。結局我選擇GF, 亦相信無選錯,返咗幾個月pn,好滿意,語境好,老師有愛心。雖然細女將會轉校,亦會繼續推介GF。

回覆 ozoz 的帖子

邊間分校???

引用:回覆+ozoz+的帖子 邊間分校???

回覆 ozoz 的帖子

邊間分校???
講緊Mos gf, Mos 康傑。

回覆:ozoz 的帖子

thx,其實我中意康傑老師既愛心,但又唔捨得Gf,好煩

回覆 歐陽太 的帖子

我會揀康傑,因為兩間interview後,康傑老師有耐性而且有愛心,同埋我鍾意佢多活動,程度略深但小朋友讀得開心, 派位成績唔錯!

回覆:HarrisWan 的帖子

你既意見對我幫助好大,謝謝你呀,你係am定pm?

回覆 歐陽太 的帖子

最後我揀左樂基pm呀,因為樂基同康傑相比(兩間都係pm offer),樂基稍勝,其實好唔捨得放康傑offer,但知道好多媽媽等緊,所以一收到樂基offer已經放左!甘你最後決定係邊間呀?

我未決定好,今日先有康條offer,但放綠茵我又唔太捨得,5號前要交錢

回覆 歐陽太 的帖子

希望我既意見可以幫到你揀到岩既學校!^^

但康傑就校內時間大部分講中文,每日40分鐘英文,N班冇普通話學
GF每日主要講英文,有1中1net做班主任,有普通話,哩個原因令我唸唔掂

所以真係幾睇你要求…如果真係好著重相語,就揀gf la!

回覆:而家又有埋康傑offer,決定唔到綠茵定康傑~求意見

其實康傑個playground太細,又玩車又玩滑梯,有無用家分享下,有無危險性? 同埋佢近山坡會唔會多蚊?

引用:但康傑就校內時間大部分講中文,每日40分鐘

但康傑就校內時間大部分講中文,每日40分鐘英文,N班冇普通話學
GF每日主要講英文,有1中1net做班主任,有 ...
不如你講下對學校有乜期望,有乜要求,你想入邊種小學。

回覆:ozoz 的帖子

我仲未唸得咁長遠呀

引用:其實康傑個playground太細,又玩車又玩滑梯

原帖由 lilykksw 於 14-04-30 發表
其實康傑個playground太細,又玩車又玩滑梯,有無用家分享下,有無危險性? 同埋佢近山坡會唔會多蚊?

...
康傑個頂樓全層有一半係outdoor playground 一半係種植園地。而且學校N班係想小朋友先掌握好廣東話,係k1以後就每日有1.5小時英文。

醒目開學勳章 貢獻勳章

lilykksw 發表於 14-4-30 20:48

...
我N年前去open day,姨姨話上親天台會報小朋友噴蚊怕水而天台幾好玩,可以種嘢,一年有一兩次玩水
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

歐陽太 發表於 14-4-30 22:03
我仲未唸得咁長遠呀
如果你係對學術成績有要求嘅家長,應該揀康傑如果你唔需要太學術,而語境緊要d,上到小學先讀書都未遲,咁綠茵可能啱d

我個人鍾意康傑樣樣有,活動得嚟又教到嘢,所以當年住MOS,只報咗康傑一間!
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

我決定左康傑啦,thx

引用:Quote:歐陽太+發表於+14-4-30+22:03+我仲未

原帖由 小曳人 於 14-04-30 發表
如果你係對學術成績有要求嘅家長,應該揀康傑如果你唔需要太學術,而語境緊要d,上到小學先讀書都未遲,咁 ...
我唔同意GF上到小學先讀書。

‹ 上一主題|下一主題