用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 放左THINK, 好心痛
樓主: Pigdripy
go

放左THINK, 好心痛 [複製鏈接]

回覆:放左THINK, 好心痛

請問如果俾佐留位費又唔去讀、要寫信去學校放位?

引用:請問如果俾佐留位費又唔去讀、要寫信去學校

原帖由 吳小樂樂 於 14-04-30 發表
請問如果俾佐留位費又唔去讀、要寫信去學校放位?
要寫信去放位,否則直接過數(學費)

引用:Quote:原帖由+吳小樂樂+於+14-04-30+發表請

原帖由 Pigdripy 於 14-04-30 發表
要寫信去放位,否則直接過數(學費)
我淨喺俾佐660蚊留位費、仲未俾學費噢!

引用:Quote:原帖由+Pigdripy+於+14-04-30+發表要

原帖由 吳小樂樂 於 14-04-30 發表
我淨喺俾佐660蚊留位費、仲未俾學費噢!
學校之前已要求你填寫自動轉賬表格,你有填嗎?如有,佢地會直接喺May2 過數啦

I released lam tin think pm offer by sending an email to the school last week. I also cut the bank autopay in person.

你地知唔知九龍塘分校學費加到幾多$呀?上年$5880

心痛。。。 好過肉痛。。。。

回覆:joannec05 的帖子

2/5係收雜費先,如你之前未cut到autopay, 可能雜費會比佢扣左。之前d信話唔可以退錢,但你唔讀都可以返去拎番你d校服書包。

6/5先過數學費(但6號又係假期,我估7號過數),如你要cut Autopay,明天去銀行搞應仲趕得切唔比佢過學費。

我打去問過,學校話仲未知8月新學費幾錢,所以6/5以舊學費$5880收住先, 但會扣番$660留位費,即比佢過$5220。定左新學費後,開學會追收第一月差價。

回覆:yyshiu 的帖子

如果唔讀,要佢D校服書簿都無用啦。

引用:拖左好耐都唔忍心放位,尋晚終於寫信去學校

原帖由 Pigdripy 於 14-04-30 發表
拖左好耐都唔忍心放位,尋晚終於寫信去學校放位(因老公嫌貴),真係好心痛!

...
你地去考時你老公唔知學費大約幾錢?

引用:拖左好耐都唔忍心放位,尋晚終於寫信去學校

引用:Quote:原帖由+Pigdripy+於+14-04-30+發表拖

原帖由 fanhl0416 於 14-05-02 發表
唔緊要啦, think 唔係好值太心痛
點解咁講?

引用:Quote:原帖由+Pigdripy+於+14-04-30+發表拖

原帖由 fanhl0416 於 14-05-02 發表
唔緊要啦, think 唔係好值太心痛
因為龍年競爭大,要大包圍報名,而且想俾阿女練習多d interview, 所以報左先,睇下邊間收先再決定... 我諗好人都係咁。你地唔係咁咩?

回覆 fanhl0416 的帖子

My son is at present studying in MF think. I think the school is very good. He speaks very fluent English and Mandarine. His behaviour is very good as well

回覆 yufanny1 的帖子

Just wanna ask which campus of box hill u choose? Is it the wonderland villa one ?If so, any idea if it is good?

引用:2/5係收雜費先,如你之前未cut到autopay,+

原帖由 yyshiu 於 14-05-01 發表
2/5係收雜費先,如你之前未cut到autopay, 可能雜費會比佢扣左。之前d信話唔可以退錢,但你唔讀都可以返去拎 ...
有幾會趕吾切,因為銀行要幾個工作天。

而學校話過左數就無得refund,
可以去教育局投訴嗎?

DonaldTsang 發表於 14-5-2 14:57
有幾會趕吾切,因為銀行要幾個工作天。

而學校話過左數就無得refund,
唔知可唔可以好似cheque咁,冇錢在autopay account內應過不到數,不過你要同銀行confirm下執行上是否可行及會唔會有冇咩手續費。如果比一百幾十手續費可避免比人扣五千幾,你自已考慮...

回覆:yyshiu 的帖子

銀行如果吾夠錢扣,好似要比一至二百蚊手續費

引用:I+also+went+out+to+the+bank+eventually.+

原帖由 yufanny1 於 14-04-30 發表
I also went out to the bank eventually. But they said it is too late, they need at least two working ...
Did they 過數?

‹ 上一主題|下一主題