用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私人小一面試班
go

私人小一面試班

回覆:私人小一面試班

我覺得大班好D,因為模式會似真的面試情況,最好唔好有固定老師,等小朋友習慣面對不熟悉的人問答。(個人見解)

芝士BB 發表於 14-4-30 12:11
我覺得大班好D,因為模式會似真的面試情況,最好唔好有固定老師,等小朋友習慣面對不熟悉的人問答。(個人見 ...

好同意,小朋友之間的互動可以比學校睇到好多野(例如有無霸王)。“面試”不單單指面見老師的時間。

其實面試班有冇需要? 同考K1時係唔係好唔同?

回覆 catcle 的帖子

其實面試班有冇需要? – 人人的需要都不同,我就覺得有用

同考K1時係唔係好唔同? – 兩個世界,你多D黎睇呢版就會明白。

回覆:catcle 的帖子

見人見智,我俾小朋友返,主要想佢知道什麼是面試,就算個小朋友點叻,有嘢你唔教佢唔會知,但我冇同佢溫及要求佢背面試班所教的東西,我只希望佢對面試模式唔陌生,到真正面試時不會發台瘟就OK,老實講間間學校幾千人報爭一百多個位,在學校first in 階級,每半小時有十幾組同時IN, 每組又有10個小朋友,單在首階段,一個未玩過面試遊戲及慢熱的小朋友較吃虧,所以我覺得既然你決定玩呢個直資私小小一變態遊戲,你就要想辦法令小朋友先適應呢個遊戲的玩法,才可順利打呢場幾個月的硬仗。(ps. 小兒覺得面試班好好玩,我沒有選好出名及formal 的面試班,也沒有背面試班提供的教材,每次見學校時,我只同阿仔講好似返面試班玩遊戲就OK, 再提佢一次要有禮貌,阿仔就好開始地入去「玩」啦,結果報咗8間,有4間收,4間waiting)

回覆 芝士BB 的帖子

我知考P1真係好難, 之前有上過黎刨過舊POST, 我個小朋友來緊讀K1, 考到一間100%直升私小(BAND 1B中學), 一間半龍(BAND 1A 中學), 好掙扎, 因為半龍近屋企, 同埋同宗教, 想讀呢間, 但唔guranatee 私小學位, 得一半幼生入讀其私小, 而另外一間100%guarantee就係下午班同冇校車nanny bus 直到學校, 唔放心姐姐帶返學. 自己鍾意就係半龍, 但好驚到時K3玩私小直資個game, 全龍就可以考一兩間就ok, 唔得都有back up. 可否比d意見.