用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想請教各位有關 4/4 小提琴意見
go

想請教各位有關 4/4 小提琴意見 [複製鏈接]

想請教各位有關 4/4 小提琴意見, 因呀仔佢要換琴, 老師建議換一個大約 9K 琴(手琴) 但我去通X琴行價錢有幾佰, 仟幾及3&6仟幾(機琴), 我想當然質素都會有分別, 呀仔佢真係未識愛護及珍惜物品D野周圍放, 因我又唔識小提琴, 我想買個3仟幾(爛左都冇咁傷)但又怕當去考級時個琴唔OK, 想請教各位有冇人知其實小學生用仟幾或3仟幾嘅琴O唔OK? 定一話真係要買個貴琴好過到時都係要再換?
*樓主希望我冇放錯板, 如放錯不好意思.  
   1    0    0    0

你囝囝準備考幾多級呀?我覺得3仟幾都唔算平了。當然再貴、貴、貴都有啦!
for every one criticism, three positives must be given.

而家D琴真係貴好多... 所以我返大陸買... 好在我女識揀琴, 佢揀親返黎個個人都話掂.. 抵...最近買左個4/4, 老師話值一萬... 我買只係5折到...老師眼都定左...

tonykcho 發表於 14-4-30 11:56
我以前用 $3xxx violin 考到 grade 8 distinction,但真係好難,最好用D 6k +(連 inflation,依家 5~6k D質數 ...

而家D好琴真係越黎越貴.... 我都好後悔之前原價賣左個1/4... 同一質素既1/2我仲有留住, 個個大晒都唔捨得賣.. 如果之前入多幾個琴, 而家升值添呀..

回覆:想請教各位有關 4/4 小提琴意見

考8級唔過一萬嘅琴都攪唔掂,我10年前要買個28000,而家升值一倍都買唔到,用一世就值得

tonykcho 發表於 14-4-30 22:02
我自己D基本功好,當然一個好嘅琴能令聲音好好多,btw,我以前D琴最近6~7折賣左,因又花又撞到邊位唔好睇, ...
我買親返黎D琴都唔會蝕讓的, 因為本身我買返黎平左, 原價賣返出去買家都唔會買貴左...其實無影响性損壞, 音色靚既話, 唔駛蝕讓的呀... 琴係越舊越靚, 音色越穩定

不要去TL,去就去專業提琴店,每個價位也試試

如怕程度未需要很好的,也選個可以trade in,將來可以再upgrade

我也有相同問題. . 因他還是小學,貴琴怕跌壞,但要換4/4琴準備下年考at,要?錢琴才合適,謝

titibaby 發表於 14-5-1 00:21
不要去TL,去就去專業提琴店,每個價位也試試

如怕程度未需要很好的,也選個可以trade in,將來可以再upgr ...

同意牌子琴可免則免.....
多試丶多問.....多知!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

囝囝換大琴時,我主要的考慮是他會否繼續學下去。當時他拿着一隻約HKD1000的琴去考5級,確實是有點兒做不到他心中的效果。見他真的喜歡,亦估計他應該會拉多三四五年,於是用盡budget去替他買他最喜歡的琴和弓。

我用了大半年時間去觀察他對小提琴有多大興趣,然後才做決定的。確會担心他若把琴弄壞就沒錢再買過,亦好清楚告訴他後果。

小朋友是否handle得到,家長其實會心中有數。很久以前真的聽老師說有學生在她家撞斷琴頭。我見我囝學琴多年都無出過意外,若琴真的跌壞,相信真是意外,而不是他不愛琴。那意外就是意外囉。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:Sindy 的帖子

我想問吓,去大陸邊度揀琴好?

Bao.Jin.Dup 發表於 14-5-2 23:42
我想問吓,去大陸邊度揀琴好?
可以入D就泰州, 唔係就廣州, 明年年頭廣州有樂器展, 我會去睇下....
‹ 上一主題|下一主題