用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 介夜尿
go

介夜尿

大家既仔女幾時介到夜尿?

3歲前

回覆:介夜尿

兩歲左右, 早上尿片已是乾的 (當然間中也有失守)!
基本上臨睡前, 去一次洗手間已很隱陣了!!!

我覺得真係要半夜叫醒小朋友去廁所的.

applefish 發表於 14-4-30 00:38
大家既仔女幾時介到夜尿?

如間中失手的可以原諒, 約18-24個月之間。大女成18個月後已戒, 但失手多, 試過5-6次, 尤其2歲幾轉咗另一間幼稚園後。妹妹則是24個月, 係突然戒片型, 為何我記得咁清楚, 因為佢準備去讀BB班, 又未戒片, 我見佢都無希望, 百佳又大減價, 我買咗一屋學習褲返屋企諗住番學用, 點知, 半包都未用完突然戒咗片, 搞到屋企有百幾條學習褲尿片要半價上網bit, 貪字得個貧。

我细就来3歲,剛試中,佢夜晚訓前飲奶,十二點要抱起去一次,其實之前片厅不濕,但等依家暖些介好些

Yanamami  早d飲得嗎?唔喺用奶瓶吧~~會蛀牙!  發表於 14-4-30 12:53

HaYi 發表於 14-4-30 12:01
我细就来3歲,剛試中,佢夜晚訓前飲奶,十二點要抱起去一次,其實之前片厅不濕,但等依家暖些介好些 ...

係呀, 我都係夏天戒的。我就將瞓前奶推前睡前一個鐘飲, 瞓前同佢哋去廁所, 可以免得瞓到一半整醒佢, 佢會發脾四。聽講女仔好戒過男仔。

引用:我覺得真係要半夜叫醒小朋友去廁所的.

原帖由 kitbebe 於 14-04-30 發表
我覺得真係要半夜叫醒小朋友去廁所的.
熟睡中被叫醒, 好慘啊!

little_yolky 發表於 14-4-30 11:02
如間中失手的可以原諒, 約18-24個月之間。大女成18個月後已戒, 但失手多, 試過5-6次, 尤其2歲幾轉咗另一間 ...
我大女搞到3~4歲,仲間中會失手。細女18月就搞掂,無失手添~~~因人而異。但大左仲有夜晚瀨,可能要check下喺咪bladder過敏或spine有事,要睇專科。

"Yanamami  早d飲得嗎?唔喺用奶瓶吧~~會蛀牙"

佢9點訓前飲, 飲完要擦牙才睡, 到12點3小時, 都要去去.

回覆:介夜尿

阿女在舊年暑假(3歳)戒左。夜晚將奶份量減少,半夜叫佢起身。約一星期便戒了。當然有2至3次失手,但最後都可以成功戒到。加油!

醒目開學勳章 貢獻勳章

人人唔同,我大仔4歲先戒,但頭半年仲係成日賴
細仔3歲半已OK,無乜點失手
又有朋友兩個仔,大仔足四歲半都未想戒片,但細佬兩歲就自己戒到,哥哥見到先話要戒片!
恐龍家

大仔5歲幾先介到,細女2歲幾就介到,每人不一,醫生話男孩6歲後還未介要跟進。大仔吾飲有顏色飲品有幫助

引用:大仔5歲幾先介到,細女2歲幾就介到,每人不

引用:大仔5歲幾先介到,細女2歲幾就介到,每人不

原帖由 barrybbmami 於 14-04-30 發表
大仔5歲幾先介到,細女2歲幾就介到,每人不一,醫生話男孩6歲後還未介要跟進。大仔吾飲有顏色飲品有幫助 ...
什麼是有顏色飲品?

sweethoho 發表於 14-4-30 12:41
熟睡中被叫醒, 好慘啊!
以前我都係咁諗, 所以搞到阿女好大個都戒唔到夜尿

阿 女2 歲 已 戒,  買 一 張 戒 片 墊,  話 比阿 女 唔 再  著片 , then OK chor la.  只 失 手2 次

剛好6歲!

孩子若尿床的話,父母可讓孩子在隔天早上拿床單去洗換。這不是懲罰,而是讓孩子為自己負責任。......SAME AS ME