用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友時常自言自語,是否有問題?
go

小朋友時常自言自語,是否有問題? [複製鏈接]

如題

0    0    0    0

我女由細到大都自言自語,我覺得無乜問題,佢自己同d公仔玩好正常!

講d乜呢?

心理學都有提過小朋友有一階段是會如此, 同內在的自己說話, 好正常, 但大左就不會, 至於幾歲至幾歲, 就要再查一下, 我唔記得了.

回覆:小朋友時常自言自語,是否有問題?

多謝各位意見。亞仔七歲,我怕佢會有問題所以想知多些。佢有時在街上也會手舞足蹈自言自語。

我女成日都扮唔同角色, 自己同自己講野, 睇故仔書都係, 會扮埋唔同人的聲

回覆 rayrayBB 的帖子

如果我小孩有這樣的behaviour, 我想我會:留意一下和其他小孩一起玩是怎樣
Parents day 和老師傾下在校社交方面如何
間接地去問小孩和誰傾計,校園生活怎樣,同邊幾個同學玩多,etc.

若社交沒大問題,我想不須太擔心。

7歲的較少,我接觸過是阿氏多,樓主要睇下其它如有冇固執行為等

回覆:HaYi 的帖子

亞仔性格非常固執,尤其是睡眠不足。成日突然發脾氣和哭。另外專注力差,但社工看過又話問題不大。

rayrayBB 發表於 14-4-29 23:56
如題
係咪得一個小朋友? 我大仔未有細佬時都係咁..佢太悶一人做2個角色自問自答..

相信很多小朋友“自己玩”時, 也會自言自語, 如果小孩平日和上課時沒有, 我想不用太擔心! 可以請班主任留意一下!!!

係,只有一個小朋友。另外等我問下老師先。

醒目開學勳章

rayrayBB 發表於 14-4-30 10:20
亞仔性格非常固執,尤其是睡眠不足。成日突然發脾氣和哭。另外專注力差,但社工看過又話問題不大。

...
以我經驗係社工說話唔多可信,佢哋無嗰方面嘅專業知識又立下眼睇較估居多。老師可信度高啲,但如果真係有懷疑,咁就真係要去做評估。

去邊度做評估和做那種評估較適合?

醒目開學勳章

rayrayBB 發表於 14-4-30 12:49
去邊度做評估和做那種評估較適合?
你去家庭醫生處寫轉介信,去"兒童精神科"做評估

以你所描述,評估下安心D.

Thx

回覆 rayrayBB 的帖子

係呵, 專注力差, 好固執, 情緒波動大, 同好多自言自語好多時是SEN 的表現,
因為7歲正常會較留意周圍環境, 同埋一般人認為自言自語較奇怪, 大些的小朋友會經大人提點, 留心控制, 較少在公共場合做出來,

但有SEN , 尤其是自閉或阿氏的小朋友, 就對此些外界的感覺弱些, 不懂得依埸合表現, 不會去控制自己遷就一般人的社交標準, 通常有埋社交的問題.
‹ 上一主題|下一主題