用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校真係太保守
樓主: opclk
go

學校真係太保守   [複製鏈接]

回覆 zarplalam 的帖子

今年可能有D學校唔再收叩門生, 太進取真係有危險.

最緊要自己計楚自己個區(+埋它區)夠唔夠位(唔好剩係睇最學位, 要小心估計男女比例既影響), 如果唔夠, 真係..... God bless you

有D陷阱, 以下係本人之前係其它帖分析灣仔區大抽獎情況參考:

灣仔區本區共有208個B1位俾人抽 (唔計聯繫同直屬保留位), B1學位看似和B1人數多相約, 但係咪一定所有人派到B1學校?

再睇下細數: 女校加埋有82個位, 男校有60個位, 仲有一間男女校收66個, 但一般小學男女比例都係6:4或7:3, 假設有208個B1學生(學生人數同B1位一樣), 即係有125至145個B1男仔 (63至83個B1女生).

1. 如果男女比例去到6:4 : 基本上女生都可以話一定有位(82女校位+1/66男女位), 男生就得番60+65=125個位.... 剛剛好

2. 如果男女比例去到7:3 : 咁問題開始就出現, 女生63人, 女校仲有位剩, 但男生有145人, 學位只得60+66=126..... 萬一有女生攞咗D男女校既位, 咁男生仲大件事.........

男女比例其實係一個好重要因素, 可惜不少分析都忽略咗.........

zarplalam  我是九龍塘跨区沙田,外區可能有得扣掛!就算沒得扣,我仔自己亦好有信心自行時收了他。  發表於 14-5-6 17:06
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:opclk 的帖子

呢個組合己經系他們未搬校時,己經開始的推介組合,老友的女N年前b1,1.笏笏,2.胡仔,結果派左胡仔

小魚兒1 發表於 14-7-10 09:50
呢個組合己經系他們未搬校時,己經開始的推介組合,老友的女N年前b1,1.笏笏,2.胡仔,結果派左胡仔

...

Band 1生第二志願已經選胡仔? 學校頭三志願肯定有9成
最後朋友的女兒有冇叩返Band 1?
‹ 上一主題|下一主題