用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校真係太保守
樓主: opclk
go

學校真係太保守   [複製鏈接]

引用:回覆+JOJA+的帖子 文理乙四?我排乙十幾...

原帖由 opclk 於 14-05-01 發表
回覆 JOJA 的帖子

文理乙四?我排乙十幾...您先...唔同您爭放心
哈哈!

引用:Quote:原帖由+opclk+於+14-05-01+發表回覆+

原帖由 JOJA 於 14-05-01 發表
哈哈!
我排第七。呢間新校在啟德發展區,可能在黃大仙多人揀。

回覆 penpen 的帖子

AGREED

引用:反而我女學校冇保守呢樣野喎,係甘而比少少

原帖由 katrinaau2002 於 14-04-30 發表
反而我女學校冇保守呢樣野喎,係甘而比少少意見你,家長跟唔跟就自己決定囉。
就係因為學校對選校冇咩意見 ...
禁樣填, 死硬架wor !!! 面對現實吧 !

王國會長

katrinaau2002 發表於 14-4-30 20:38
有些家長選校太過份進取,都過關,A家長band2A,1-6屯門band1,由7-9係2A2A2A,10-14係2B2B2B2B, 15以後填埋所有2C,就收筆。B&C家長band2中,1-3位都係屯門大熱1A1B1C,4-6係2A,7-10係2B,11開始又係填埋2C就收筆。最後一個D家長band3,填晒所有band1&band2,就收筆
冇話過唔過關, 家長絶對有最終決定權, 不過B2生用B1塡法咁只可叫亂塡.

ohnono 發表於 14-4-30 00:47
企硬,心軟衰硬!係時候學識向學校say no!
或者叫學校"比條路來行都得掛"!
...
Agree!

回覆 opclk 的帖子

八卦一問, 其實你派小一時係咪計錯分?

家姐如果係小學畢業生, 細佬只係多10分 (宗教分唔會因為家姐有細佬自當有)
家姐如果仲係小學讀緊, 細佬係必收, 唔駛計分

所以應該唔會因為家姐多咗15分
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-5-5 10:57

八卦一問, 其實你派小一時係咪計錯分?
del

bestwish 發表於 14-5-5 11:41
有家姐呀哥讀緊, 唔係叫必收唔使計分, 而係有25分, 不過通常都夠額入。

溫下書啦  !
冒犯講句, 你睇清楚點計分未?

甲. 供有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的兒童申請人的學位                                                                       

• 約佔學校小一學額的30%
  • 未能用盡的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配
  • 如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補
  • 凡屬此類別的兒童申請人,必獲取錄

計分學生:

四.        父/母或兄/姊為該小學的畢業生                                                                                         (10分)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-5-5 12:06
冒犯講句, 你睇清楚點計分未?

甲. 供有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的兒童申請人的學位                                                         ...

wahaha....係wor...我攪錯左tim。。   呢排講派位D野,  攪到人都癲左 !!!!

Sorry

雖然我都是全填band 1,跟着先填band 2,老師都對我仔說:「這樣塡是有危險的」,但我仔說:「要是真的派不到band1,就去叩門!」,老師聽後再沒有說話了!

其實我係有D好奇, 九龍城區有邊間男女津小, 有係同一地址中學係女仔可以讀, 樓主唔介意可否PM話我知

opclk  I can't get your meaning >>>>有係同一地址中學係女仔可以讀???  發表於 14-5-5 20:24

引用:雖然我都是全填band+1,跟着先填band+2,老師

原帖由 zarplalam 於 14-05-05 發表
雖然我都是全填band 1,跟着先填band 2,老師都對我仔說:「這樣塡是有危險的」,但我仔說:「要是真的派不到ban ...
叩唔到禁點呀 !!!

一間學校有幾多叩門位 ? 有幾多爭去叩 ?

zarplalam  我想假如你小朋友是全級頭十,你早早就填band2,就算派到俾你,你都拿拿聲去扣啦!仲坐以待弊咩!
所以這只是我仔同老師講而老師又覺得他有能力去扣才這樣!   發表於 14-5-6 17:19
zarplalam  我想假如你小朋友是全級頭十,你早早就填band2,就算派到俾你,你都拿拿聲去扣啦!仲坐以待弊咩!
所以這只是我仔同老師講而老師又覺得他有能力去扣才這樣!   發表於 14-5-6 17:18
zarplalam  我只是講自己個問题和解決方法,不是叫你們跟我一様做!  發表於 14-5-6 17:01
‹ 上一主題|下一主題