用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北區家長, 你們的選擇是?
樓主: 95235947
go

北區家長, 你們的選擇是? [複製鏈接]

回覆 tht125 的帖子

點解要放棄其中一間呢?

首輪兩間都可以, 你要問自己是否兩間都收也甘心

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

小時了了 發表於 14-8-4 11:02
前日星期六, 我同 C6又傾阿女幾年後升中選校事宜, 我向佢表達我對阿女升中選校的睇法.
Just for your information.

大埔好學校都幾多吓, 除咗5大英中, 如果小朋友係Band 1C/2A, 或唔想讀得太辛苦, 仲有救恩同直資羅中, 羅中係英中。兩間都可以諗諗佢。

引用:Quote:小時了了+發表於+14-8-4+11:02+前日

原帖由 little_yolky 於 14-08-07 發表
Just for your information.

大埔好學校都幾多吓, 除咗5大英中, 如果小朋友係Band 1C/2A, 或唔想讀得太辛 ...
想問下救恩係轉英中?

tht125 發表於 14-8-7 21:43
想問下救恩係轉英中?
救恩只屬微調中中。

回覆 cckalex 的帖子

英崋是否咁弱,我就唔知.但事實係三星期前同朋友的兒子講佢今年DSE成績
佢都很失望因校內成績全級三十名左右,但只有十九分
然後我問佢校內成績差不多的同學考成怎樣
佢就係咁回覆,而今年有另一例子係一位同學係band 1生入左沐恩
但年年考試都全級考近包尾,最後轉校到聖道,今年dse得26分成功入U
仝是確實例子.

想問吓鄧顯校風點樣?

本來諗住選大埔迦密栢雨, 但起網上資料睇到佢校規嚴得好緊要. 帶粗膠框眼鏡又唔得,  同異性太親近又唔得. 放學比老師見到一對男女同學在街上並排而行都, 回校後會遭「盤問」.

自問小女係活躍份子, 怕佢抵受唔住d 咁嚴厲既校規.
想知道鄧顯會唔會又係d 咁死板既學校?
‹ 上一主題|下一主題