用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北區家長, 你們的選擇是?
樓主: 95235947
go

北區家長, 你們的選擇是? [複製鏈接]

回覆:maypa 的帖子

唔好打消,首輪睇高一線合理

我唔覺得莫記收生要求好高,亦無聽過見到只收頭兩名,我仔畢業同學B1尾入莫記唔見得好辛苦

電腦派位人人平等,即使柏雨/鄧顯都唔會全100%B1A學生,甲寅/王肇枝/恩主教一樣有B1A學生首輪交表,甚至電腦填上首志願

唔好太快定奪孩子潛力

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回覆 mrs.so 的帖子

首志願是?子女是BAND?

回覆:95235947 的帖子

我仔係B1中,上年大埔區面對北區學位緊張,大埔中學分別都要借位北區,不過我仔學校派位一向穩定及實在,感恩順利首志願

95235947 發表於 14-4-30 19:01
各北區家長,你們乙部選擇如何,做些統計,造福後人!

BAND 2: 乙: 1. 陳融 2. 風釆 3. 馬錦明 ...
跟港島區不同,北區B1生比B1位多很多,B1生可能要入B2A學校,所以我認為B2生幾乎不可能入到B1C學校。
乙一:禮賢會(78個位)或鳳溪廖萬石堂(78個位)
乙二:粉嶺救恩(78個位)或鳳溪第一(69個位)
也許更加適合北區B2生。

回覆 mrs.so 的帖子

感恩!大埔?邊間?甲1?乙1?

回覆 王家爸爸 的帖子

同意,這些學校,校風好嗎?

回覆 95235947 的帖子

如果我揀,b2会選心誠(如想英中)或廖万石首选
北区b2好难揀!然後马錦璨、救恩、陳朱、礼贤会...
至於凤一,...只能說这几年校風好d

outout  鳯一係b3  發表於 14-5-1 16:20

回覆:vincher 的帖子

同意,我都會揀心誠直資

mrs.so 發表於 14-4-30 22:20
唔好打消,首輪睇高一線合理
謝謝mrs.so

另想請教你對莫夀增和甲寅的看法.

兩間我會揀莫壽增一直都保持實力,甲寅唔係唔好只係我唔喜歡升中講座時校長既理念,或是係比唔到吸引力我為何要揀佢既理由

mrs.so 發表於 14-5-1 16:04
兩間我會揀莫壽增一直都保持實力,甲寅唔係唔好只係我唔喜歡升中講座時校長既理念,或是係比唔到吸引力我為 ...
[size=15.454545021057129px]咁除左莫壽增外, 你喜歡既第2,3 選擇會係邊間呢? {:1_1:}

我姪女今年在甲寅畢業,而兒子在大埔讀中小學,但住北區
可以比小小意見,兩間都收到本區至top的小學生
而莫主要是靠小朋友主動波,沒有太大量測驗和工課
但甲就完全唔同要可接受一定壓力和操練
而且你要為定小朋友中三選科時的定位以作撰擇學校

maypa  謝謝{:1_1:}  發表於 14-5-1 16:52

我當年選校走訪了九龍新畀不同英中既講座,我仔係一個活力派,所以柏雨鄧顯唔係我杯茶

我當時一間跨區,一間原區,我本想揀恩主教因為喜歡葉校長上任三年帶領恩主教重回軌上,老師有禮積極,感覺好舒服,我仔對於宗教有點抗拒,最後首輪放棄恩主教

讀書最重要孩子開心,我仔兩間超喜歡既入其中一間都可以,感恩上天愛我仔順利入到心儀。

大埔既中學唔算差,好唔好既定義人人唔同,最重要了解孩子,了解中學教學理念,孩子先會開心

little_yolky  千祈唔好同我揀柏雨   發表於 14-7-31 12:46
little_yolky  侄女田小band 1頭, 叫佢阿爸:你   發表於 14-7-31 12:46

mrs.so 發表於 14-5-1 16:47
我當年選校走訪了九龍新畀不同英中既講座,我仔係一個活力派,所以柏雨鄧顯唔係我杯茶

我當時一間跨區,一 ...
如果莫夀増和田家炳之間, 你會喜歡邊間多些?

田家炳我會排佢為北區第三間英中,我兩個朋友仔女分別中二及中三,兩個都好開心學校多活動,李嘉誠陳融好似沉寂了,另外我好喜歡馬錦明,見證好多學生發生事故時學校應變相當好,尤其著重學生操行不會不聞不問。

莫,田兩間當然以莫行先,莫既尹副校長

maypa  謝謝   發表於 14-5-2 11:41
vincher  same....give me five^^~~  發表於 14-5-1 20:29

回覆:95235947 的帖子

BAND 2 生,你們乙部填咗邊間?

小女是北區B2生,所以我選了:
甲部:信義會心誠+鳳溪廖萬石堂
乙一:信義會心誠+鳳溪廖萬石堂
乙二:鳳溪廖萬石堂+粉嶺禮賢會+宣道會陳朱素華(頭3名,共填了15名)

回覆:ohce 的帖子

填得正路!

心誠看來吾難入,去年朋友放乙三都入到

女兒英文測考成績一次比一次差,雖然仍是band2,但擔心升中後難應付。現在無補習英文,各北區家長如有好介紹,請PM給我。
‹ 上一主題|下一主題