用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一間超級有問題既學校,令人憤怒
樓主: popcorn11202001
go

一間超級有問題既學校,令人憤怒 [複製鏈接]

引用:我2月都收到信交錢的,不過,我沒有交了,

原帖由 GLAU530 於 14-05-01 發表
我2月都收到信交錢的,不過,我沒有交了,但是,我今天清垃圾才掉的信封是學校人手寫的,不是我自己寫的信 ...
唔該哂你既回覆!等間學校仲大大聲話我信封有問題,其實佢咪又係學校自己搵人手寫信封!

引用:Quote:babykenny+發表於+14-5-2+00:52+打電

原帖由 little_yolky 於 14-05-02 發表
其實我睇完都O咗咀, 學校係有行騙成份喎, 因為"留位費"已交, 即表示已留位啦, 只不過係交雜費, 關留位咩事 ...
校長最後有回覆,佢話下星期會覆實我,我比時間佢,如果下星期得唔到滿意既答覆我會搵報館!等其他人知道佢呢間學校係幾咁有問題

回覆 popcorn11202001 的帖子

好多學校已經變成一盤生意來做, 冇辨法,

引用:其實我覺得你自己都有責任,+人地口頭已通知

原帖由 2ndsister 於 14-04-29 發表
其實我覺得你自己都有責任, 人地口頭已通知2月交雜費, 你自己2月咩都收唔到,都應該打去問, 你自己都唔上心, ...
同意

有人話三分一為印巴籍學生, 唔知D學生質素如何?

引用:有人話三分一為印巴籍學生,+唔知D學生質素

原帖由 MAMAMEEE 於 14-05-05 發表
有人話三分一為印巴籍學生, 唔知D學生質素如何?
我朋友hubby係印度人,仔讀呢間,下年會轉另一所學校國際部因為佢中文太差,呢間好多印度人,因為佢地多數一傳10,而且階級接近,讀呢間班印學生係屬於中上級因為學費較貴。佢話eg TSL嘅印巴學生同佢地級別,種族不一樣,有埋巴族人。我朋友仔仔成個寶貝公子咁𠺢,男仔階級高d嘛,而且屋企有超過一個工人照顧佢地兄妹倆,更加覺得自己係專貴d。呢個係個別例子,唔知佢d同學性格是否一樣。

回覆:popcorn11202001 的帖子

上次佢用左我個信封寄左第2個人的收條來我屋企,我係interview當天比返職員,職員轉手比返果個家長,而我比學校的信封相對少左一個,心裡也不是味道。。。 當時諗這學校為何可以這樣?

回覆:doggy2013 的帖子

我12月交留位費時我有問學校幾時要交其他什費,當時學校回覆我話遲d會再通知,從來冇講過會係2月!難道你又會為意剛交留位費後唔夠2個月就即刻收其他什費?再講,我係有打去學校喎,而且比所有學校收雜費時間仲早左成個月!

回覆:rainrain613 的帖子

間學校係好有問題,上網睇返原來有好多關於呢間學校既post,大部份都係批評呢間學校

popcorn11202001 發表於 14-5-6 00:15
我12月交留位費時我有問學校幾時要交其他什費,當時學校回覆我話遲d會再通知,從來冇講過會係2月!難道你又 ...

早交雜費無問題, 但唔好cut咗人哋個位!樓主記得報料後續如何, 支持你。

2月收雜費, 好有掠水感覺!

樓主支持你力爭到底!

楼主,現在情況如何?

回覆:workmama 的帖子

感謝大家既意見同支持!學校已退回留位費給我

交錢真係要小心!咁冇左個位唔抵!

popcorn11202001 發表於 14-5-15 17:44

恭喜!道理喺你果邊,退款喺應該既。

回覆 popcorn11202001 的帖子

恭喜你! 並祝你一切順利!

popcorn11202001 發表於 14-5-15 17:44
If you are now in the waiting list, please closely monitor the communications then.  Good luck!

回覆:popcorn11202001 的帖子

恭喜樓主,呢間另類"神校",不讀也罷

nieualma  Agree  發表於 14-5-16 15:01
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。
‹ 上一主題|下一主題