用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一間超級有問題既學校,令人憤怒
樓主: popcorn11202001
go

一間超級有問題既學校,令人憤怒 [複製鏈接]

stockmike 發表於 14-4-30 00:14
建議每封信也cc 教育署,又可打 1823 投訴,1823點都refer case 去最適當部門

...

真喺建議你喺title度開名,等其他家長可以搵到,唔好再中計。

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D2

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 6%E8%8B%A5%E6%9C%9B

引用:所以佢學校見教育處介入,學校咪話比返個wa

原帖由 popcorn11202001 於 14-04-30 發表
所以佢學校見教育處介入,學校咪話比返個waiting list我當做息事寧人,但事實上係講唔通,因為waiting list ...
呢間學校好處係程度深,入咗之後轉其他都有機,我認識一個小五中文成績實在太差,轉去蘇x國際部,另外一個小朋友初小已經轉Good Hxxx, 用家朋友話唔好處係無支援,老師真係無乜協助,唔識的話係家長責任去補。你有咁嘅經歷,比你都唔會讀啦,你不如繼續on waiting但要求退留位,另外一手準備考其他學校2nd round。

程度深為什麼是好處?為什麼要孩子童年過得咁辛苦呢:?

回覆:popcorn11202001 的帖子

呢間學校年年都有人鬧!

Jane1983  真係wor!  發表於 14-5-1 14:28

引用:程度深為什麼是好處?為什麼要孩子童年過得

原帖由 munce 於 14-05-01 發表
程度深為什麼是好處?為什麼要孩子童年過得咁辛苦呢:?
對我黎講程度深並非好,只係過氣用家朋友覺得程度深係好,所以當初選佢。

樓主
全力追返D錢吧。
佢根本行政失檔。
好過呢間嘅,大把啦。

引用:樓主全力追返D錢吧。佢根本行政失檔。好過

原帖由 TingTing 於 14-05-01 發表
樓主
全力追返D錢吧。
佢根本行政失檔。
50學生,又唔係500,打個電話問下都好合理呀,睇見都激氣。

回覆:ozoz 的帖子

我2月都收到信交錢的,不過,我沒有交了,但是,我今天清垃圾才掉的信封是學校人手寫的,不是我自己寫的信封來的!可能,是學校㝍錯而寄不到比樓主!

回覆:ozoz 的帖子

我2月都收到信交錢的,不過,我沒有交了,但是,我今天清垃圾才掉的信封是學校人手寫的,不是我自己寫的信封來的!可能,是學校㝍錯而寄不到比樓主!

回覆:stockmike 的帖子

多謝你既意見,我而家都嘗試用唔同途徑嘗試追,多謝你提供左多一個方案比多

引用:多謝你既意見,我而家都嘗試用唔同途徑嘗試

原帖由 popcorn11202001 於 14-05-01 發表
多謝你既意見,我而家都嘗試用唔同途徑嘗試追,多謝你提供左多一個方案比多

...
比我先啱

回覆:dorothywing 的帖子

而家教育局都有幫手,希望幫到

回覆:shirleen 的帖子

多謝shirleen,lingfung,bbalau既資料

回覆:Yanamami 的帖子

我其實已經係果邊有開post,但見冇乜人回覆

引用:回覆+popcorn11202001+的帖子 好似係你寫

原帖由 2ndsister 於 14-04-29 發表
回覆 popcorn11202001 的帖子

好似係你寫得差, 我先以為你話學校已口頭通知你....你睇清楚先話人啦, thx!
因樓主的句子用了頓號,不是逗號,我又理解到喎

回覆:一間超級有問題既學校,令人憤怒

打電話去蘋果度報料,話間學校欺騙咗你留位費,收咗錢唔比位你!

babykenny 發表於 14-5-2 00:52
打電話去蘋果度報料,話間學校欺騙咗你留位費,收咗錢唔比位你!

其實我睇完都O咗咀, 學校係有行騙成份喎, 因為"留位費"已交, 即表示已留位啦, 只不過係交雜費, 關留位咩事。我哋學校舊年係6月底等晒大抽奬至大注冊的, 而且神咁早交留位費時己有張通告話俾家長知幾時大注冊交尾數。俾咗留位費無位, 點都講唔過去, 雜費還雜費, 留位費還留位費, 保留學位緊係關留位費事。我覺得真係要去蘋果度報下料至得。

引用:我已多次留電話叫校長回覆,但校務處一時話

原帖由 popcorn11202001 於 14-04-29 發表
我已多次留電話叫校長回覆,但校務處一時話校長唔係office,一時話校長開會,一時話校長係第2個校舍。到最近 ...
如果我係你,我會返學,放學時間去學校找校長,始終覺得D admin staff玩野

littlekkl 發表於 14-5-2 15:13
如果我係你,我會返學,放學時間去學校找校長,始終覺得D admin staff玩野

...

但教署應該已搵到校長反映, 校長應該已知情況, 應該係成間學校有問題。
‹ 上一主題|下一主題