用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一間超級有問題既學校,令人憤怒
樓主: popcorn11202001
go

一間超級有問題既學校,令人憤怒 [複製鏈接]

樓主一路嬲,都要同時部署下一步點行。斷估俾番個位你,你都未必想要。
仲有一個月大抽獎出結果,準備資料扣門、考其他直/私還是兩樣都做都要快手搞。
希望你抽獎派得好唔使煩,加油!

我地上年12月頭交左留位費$1150元、交費時學校沒有任何信件、口頭資料通知我要於今年2月份交雜費,而且網上亦冇任何資訊通知家長要交任何費用。

都寫得好清楚。

算啦,樓主都唔會讀,無謂勞氣

同意上面個post所講,樓主吾好廢神去嬲,趁仲有小小時間部署扣門策略,祝你順順利利!

popcorn11202001 發表於 14-4-29 19:03
已經打左、我開頭未打去教育處之前係想嘗試搵校長睇下可唔可以著情交返、點知佢一句話冇左個位,乜都幫唔到 ...
如果真係真係好想有個後備,安心啲,不如寫封信給校長,措詞要當自己唔啱,自己唔好,請校方體諒。

寫信不用面對面,無咁容易情緒激動。白紙黑字,校方想了解件事都容易啲,可能行政方面根本無通知校長。

popcorn11202001 發表於 14-4-29 19:06
交費時學校沒有任何信件、口頭資料通知我要於今年2月份交雜費

呢句野我已講沒有任何通知、你睇清楚先話人 ...
收留位費無收據?

回覆:MC1128 的帖子

感謝3位樓主既支持,我相信學校都唔會比位我,我今次咁樣同佢地學校方面講完之
後,我覺得佢地比我既感覺係推卸責任,我寫信去都冇意思!我只想比將會報讀呢間學校既家長了解一下呢間學校既行政,真係好差

回覆:Yanamami 的帖子

有收據。而家佢話我唔交雜費,所以冇左個位,但問題係我完全唔知2月要交雜費,同埋冇收過信

Yanamami  雜費!謀人寺!  發表於 14-4-29 21:12

回覆:popcorn11202001 的帖子

我係你就唔waiting,爭取攞返留位費

我想知你由始至終是否只接觸過admin一人?還是你已和校長交流過?

MC1128 發表於 14-4-29 20:46
如果真係真係好想有個後備,安心啲,不如寫封信給校長,措詞要當自己唔啱,自己唔好,請校方體諒。

寫信不用面 ...
算啦~~其實呢間學校網上好多評語都喺好差。Highly NOT recommended. 真喺諗下點樣可以攞番d留位費好過。

回覆:karen55407 的帖子

我而家叫佢退,死都唔退,教育局出面都冇用,理論上waiting list跟本唔需要交留位費!所以點解我咁嬲!
錢唔退,位又唔比返我
我完全係唔知情既情況下冇左個學位

Yanamami  睇黎要One Magazine先可以幫到你!

回覆:anntx3 的帖子

我已多次留電話叫校長回覆,但校務處一時話校長唔係office,一時話校長開會,一時話校長係第2個校舍。到最近
後話校長決定唔會覆我

引用:我已多次留電話叫校長回覆,但校務處一時話

原帖由 popcorn11202001 於 14-04-29 發表
我已多次留電話叫校長回覆,但校務處一時話校長唔係office,一時話校長開會,一時話校長係第2個校舍。到最近 ...
到最後先啱

樓主,睇吓呢個帖幫吾幫到你:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D2

寫投訴信比校長, 校監

明白你的心情,之前都試過類似遭遇,但唔係你果間學校,我係上bk見到啲人話去註冊但唯獨是我無收到信,再打去某校校務處問,職員一聽到也是先打官腔話唔知,已寄晒,無野可以做到,叫我等,最終是註冊deadline後過兩日才收到信 ,不過最後deadline前無收註冊信情況下已放左offer.所以各位如有心儀學校offer,一定要從各種途徑實註冊日deadline……費事事後晒時間精神同啲校務處職員周旋,實激死你

popcorn11202001 發表於 14-4-29 21:04
我而家叫佢退,死都唔退,教育局出面都冇用,理論上waiting list跟本唔需要交留位費!所以點解我咁嬲!
錢 ...
唔喺理論上waiting list唔洗交留位費,而喺實際上waiting喺未有“資格”交。交留位既喺正選,交左留位費就有學位,如果唔喺,不如話交左雜費先會留個未俾你吖~~~何謂“留位費”o者~~~

天意來的!恭喜你,這學校是黑店,只要你查下這幾年的新聞及升中派位資料便知…上天定有好安排!

回覆:ha8mo 的帖子

冇任何waiting list,只有呢間學校

‹ 上一主題|下一主題