用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一間超級有問題既學校,令人憤怒
go

一間超級有問題既學校,令人憤怒

Delete

打電話去教局投訴,等教局協調下。當然,你未必再想讀番此間咁混亂旣學校,但起碼拿回註冊費先,唔好益佢。

其實我覺得你自己都有責任, 人地口頭已通知2月交雜費, 你自己2月咩都收唔到,都應該打去問, 你自己都唔上心, 同埋, 學校做法都係一般學校會咁做, 交費日期到已你又冇交, 就會當自動放棄學位...

其實係咪你而家冇左backup, 個人亂左? 你不如諗下點解決仲好過而家怨...
利申: 我唔係你講果間學校家長...

theodorechung    發表於 14-5-5 10:36

回覆:2ndsister 的帖子

我重申學校係完全冇通知過2月會收雜費,而且間間學校都未收雜費、你2月份又點會為意呢?唔通真係要日日打去問?

回覆:dorothywing 的帖子

已經打左、我開頭未打去教育處之前係想嘗試搵校長睇下可唔可以著情交返、點知佢一句話冇左個位,乜都幫唔到,話校長唔會聽我電話

回覆:2ndsister 的帖子

交費時學校沒有任何信件、口頭資料通知我要於今年2月份交雜費

呢句野我已講沒有任何通知、你睇清楚先話人有問題,thx

你仲有無其他back up?你想攞返個位,定係點樣?
你會吾會叩門?佢吾係好多人的首選,放在waiting前列,大抽獎後都有機。

如果仲想讀,處理果陣心平氣和,吾好搞到太僵反晒面。

樓主你冷靜點想一想,你是用現金還是支票交費?如用現金有沒有收據、如支票可查返支票號碼。

回覆:Jane1983 的帖子

沒啦,沒其他backup ,一開頭我係想拎返個位,但佢地完全冇情講,一口咬定係唔比返個位我、亦都冇主動回覆我、直到我打去教育局佢先話比waiting list我,我想講,如果係waiting liat做咩要收我留位費呢?
呢間學校又唔係特別出名我都去交留位費、我緊係咩offer都冇先會交,仲要比一般學校貴咁多,我就係想要個保險、萬一派得唔好都有間私校讀、我只係覺得學校處事手法極度有問題,一般都係5月交雜費佢推前到2月而事前冇通知,一句話寄失左就殺左你1150費用再殺埋個位話唔關佢事,一級得50人我相信打個電話比家長了解一下唔會咁困難掛?咁人地比咁貴留位費係用黎掉落海的?
佢而家係想當處理左件事話比waiting list我、我相信佢就算有位都唔會比我囉!

Jane1983  你大抽獎,抽到吾使錢又比佢好的機會都吾細,無謂勞氣!  發表於 14-4-29 21:40

未必是學校有問題,好可能是Admin staff 出錯。

回覆:Ononma 的帖子

我係交現金,有收據

你POST 1 咪講左間學校口頭講2月要文雜費

唔緊要LA, E家講咩都冇用, 不如你平心靜氣打多幾次電話, 寫信講求下間學校,
為左小朋友係樣衰DD架LAR, 我相信好多BK媽媽都做唔少, 加油呀

careysum  樓主寫住無任何文件及無囗頭通知呀!  發表於 14-5-4 07:54

回覆:一間超級有問題既學校,令人憤怒

在你未追番個位時嘗試下睇番晒呢間學校既帖子先,可能大抽獎不錯呢,咁就可以忘記佢啦。

回覆:Ononma 的帖子

而家個admin話係我個信封有問題,我之前交4個信封,有3封信係收到的,學校一口咬定係我有問題,真係好好笑!推卸責任

回覆:娜娜媽. 的帖子

交費時學校沒有任何信件、口頭資料通知我要於今年2月份交雜費,

我係咁樣寫、你睇留左前面果句

回覆:manman333 的帖子

我就係知道,所以我post出黎想有offer既家長睇到,希望冇其他人受害,因為推到2月份交錢我相信好多家長都唔會為意,我身邊d同學有其它私校直資offer,人人都未交什費囉

回覆:一間超級有問題既學校,令人憤怒

乜學校咁都得???真有點過份!或者可唔可以直接到學校問校長呢??

回覆:hohoho36 的帖子

個職員話:校長唔得閒,叫我耐心等候喎、得閒先會覆
教育局一搵就搵到校長

原來樓主交現金、有收據,但學校那位女士咁處理真係好有問題,不如直接去學校見校長,或者會處理得公道啲。

回覆 popcorn11202001 的帖子

好似係你寫得差, 我先以為你話學校已口頭通知你....你睇清楚先話人啦, thx!