用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS/ SPC
樓主: 1g2bmum
go

DBS/ SPC   [複製鏈接]

tcmsung 發表於 14-5-6 15:38
一向不想參與ABC vs XYZ 的討論。

但講到校長和老師們,真是用家才有資格講。
我聽了多年不同學校的入學講座,覺得 Dr. Kennard 講得最好,有理念,我對他也很有信心。

DBS 係多尖子, 但問題係佢地收得既尖子都會培訓佢地, 但培訓係時間練習而得出成績. 我只聽聞運動尖子只係返學校簽名報到, 就會直接入體院操波, 雖則話會幫堆人特別開班上堂, 但小朋友最重要學習知識既年紀就去左主力訓練, 所以人人話好, 我又唔太理解

PalFan 發表於 14-5-15 14:14
DBS 係多尖子, 但問題係佢地收得既尖子都會培訓佢地, 但培訓係時間練習而得出成績. 我只聽聞運動尖子只係返 ...
幾年前,在DBS入學講座,也有人問特別班是什麼時間開的問題。雖然問問題的家長看起來非常滿意官方答案,但我心想:特別班系操完了波/水/音樂後上,小朋友是否仍然有精神上,能吸收多少?

王家爸爸 發表於 14-5-15 14:36
幾年前,在DBS入學講座,也有人問特別班是什麼時間開的問題。雖然問問題的家長看起來非常滿意官方答案,但 ...

先唔計有冇精神上堂呢個問題, 開得持別班比呢堆人上堂, 大家都因為有個人之處, 但問題係朋輩之間先係影響一個小朋友學習讀書原動力, 所以你話呢D所謂特別班, 佢地讀書又叻唔叻 呢?? 我都好想知.

可能我小朋友係比較易受影響個類, 所以會覺得DBS 唔係人人都啱讀

回覆:王家爸爸 的帖子

過來人話你知,音樂不是操得好嚴重嘅!只是平日中午飯時間一小時,或一星期一、兩天放學樂團排練一、兩小時,冇影響到平日上課嘅!
係音樂節比賽前稍為加強練習,長假期間中回校練習等,大致不甚影響,只要分配到自己時間就OK!

王家爸爸 發表於 14-5-9 16:30
我聽了多年不同學校的入學講座,覺得 Dr. Kennard 講得最好,有理念,我對他也很有信心。 ...
啱啱辭咗工,8月去華沙wor...

jandtfamily 發表於 14-5-15 15:15
過來人話你知,音樂不是操得好嚴重嘅!只是平日中午飯時間一小時,或一星期一、兩天放學樂團排練一、兩小時 ...

我係認識運動個邊, 可能因為運動要互動先能夠有進步, 我聽聞真係簽名報到就去訓練.
而有幸入左DBS因為特異功能, 仲要簽份合同講明不能放棄個種運動受訓. 唔知真定假呢?

ANChan59  以訛傳訛!  發表於 14-5-15 20:40

Unclejt 發表於 14-5-15 16:34
還以為他會去中國大陸,唔知點解聽他演講,覺得這個超級推銷員遲早會轉工到大陸做。

回覆:PalFan 的帖子

運動嗰邊就不確定!不過音樂嗰邊就絕對冇話要簽任何條件先至話俾你入喎!

名校 Secrets
20 小時

[SPC] It's with the sorriest heart I inform you the leave of our dearest and most respected principal, Dr.Kennard. We are thankful for your service these eight years and your promotion of caffeine to the college. There are no principals more affectionate and caring than you. I hereby express my sincere gratitude towards your contribution both to the college and the Starbucks stores near the college. You are a true visionary and a pioneer in coffee drinking.

May a cup of coffee per day makes you healthier and wealthier.

Your humble student

回覆 PalFan 的帖子

仔仔都係因游泳而入讀DBS, 但從無簽過任何合約或協議!除了學界出外比賽,其他全部都要上堂,無試過簽到後就訓練,而不用上堂。近比賽會辛苦啲,因無咗午餐時間,要練接力,當然佢地會係小息時食咗先!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

引用:+本帖最後由+PalFan+於+14-5-15+14:50+編輯

原帖由 PalFan 於 14-05-15 發表
成日都有好多外界謠傳話DB要D運動嘅學生唔上堂,又要不斷操練,買人回來攞獎,等價交易,邊度有D咁嘅事呀!抹黑學校多過係事實呢!

Jackieson    發表於 14-5-16 12:29

回覆:DBS/ SPC

我俾阿仔睇過啲失實留言,都覺得唔出聲唔得。上面已有音樂,游水家長出來澄清。而我身為運動員家長都要證實下我地並無簽任何協議書,並無唔跑唔得呢回事。學校亦無強迫學生一定要去練習。學生只係自發性地為有好成績而去訓練。走堂係有試過,但只係臨近學界走過幾次下晝去選拔及練接力,仲有D1學界比賽嗰三日唔駛返學。其餘日子一切正常。

引用:我俾阿仔睇過啲失實留言,都覺得唔出聲唔得

原帖由 必必 於 14-05-15 發表
我俾阿仔睇過啲失實留言,都覺得唔出聲唔得。上面已有音樂,游水家長出來澄清。而我身為田徑運動員家長都要 ...
絕對正確!外面歷年有好多謠言種傷DB,原因有好多,有眼紅學校太多課外活動傑出嘅學生,有眼紅學校IB成績卓越,而當然踐踏佢DSE成績不如其他學校啦!
事實上,學校師長們、學生、家長都付出過不少時間和努力,為學校為個人爭取最好嘅成就,也為男拔之名而感到光榮,希望外人不要再誤會認為男拔係貴族學校,而用有色眼光來睇佢喇!

Unclejt 發表於 14-5-15 16:34

華沙係邊間? St paul boy新校長係點呀?

回覆:王家爸爸 的帖子

時間自己分配,我跟你說田徑、游泳肯定對學習有小小影響。
不過就算家長要求操小啲,一般學生對學校已經有超強歸屬感,情婉犧牲一下成績,他們會選擇苦練。

按我所知以運動精英入DB時簽果分不是賣身契,因為拿scholarship有quota,一年四萬元x六年,所以簽份文件表示commitment好正常。真的有家長計畫入了DB之後全力讀書,結果果仔太有歸屬感,堅持要操練唔肯quit。

好似choir咁,中一有小部分仔,大約十幾廿個可能操了成年連一次出賽機會也沒有,不過他們仍然堅持操練,同現場打氣。

去年DB有個IB 拿42分左右的神話,本來是100、200米明星運動員,成績在包尾個組,結果膝蓋生瘤從此放棄運動,好灰,見到學校運動場也哭了。中三後發奮讀書,佢話其實讀書冇操練咁大壓力同辛苦。結果三年努力,IB成績十分好!

DB仔佢地反判、批判,不過懂事時好懂事!佢地會自己選擇,知道代價。

所以太過直升機家長會在初中唔慣,因為唔太管到佢,最遲一、兩年會被個仔擊落。我也算是被擊落的一架直升機。

回覆:Crabtree 的帖子

對啊!正常有份嘢簽,類似意向書,絕對不是合約、賣身契。

引用:對啊!正常有份嘢簽,類似意向書,絕對不是

原帖由 zooweemama 於 14-05-15 發表
對啊!正常有份嘢簽,類似意向書,絕對不是合約、賣身契。
運動可能有,但音樂就冇什麼意向書之類文件要簽,入任何一個樂團都係自由參加,而且個個都要做音樂測試,個個都公平地被學校樂團取錄!入咗樂團後,每次練習都要點名出席,如有要事就照樣寫Music Dept請假紙,有嘢全年出席率、樂團表現........
其實同一般學校校隊活動並冇什麼分別,只係D人好似娛樂記者般作D故事出來,將故事越作越大,什麼地獄式訓練.......等等,一傳十,十傳百,無中生有!聽到都覺得神化又好笑!!

回覆:jandtfamily 的帖子

其實成績入都有份唔記得什麼文件要簽。不過講明唔重要。

要有成就就自己要付出,還要老師、師兄配合,即使地獄式集訓也好應該。

如果怕訓練而放棄入讀DBS,真係失諸交臂。因為很多學校也積極操練了。

不過連特異功能也沒有,却自稱不喜歡這種太harsh集訓,就很明顯不了解真實情況而胡亂評論。

DB 成績好top大有人在。不過整體更注重平衡發展。不是100%讀書。不過幾乎100%DB仔都很自豪和很有歸屬感。不過直升機家長要適應一下。

引用:其實成績入都有份唔記得什麼文件要簽。不過

原帖由 zooweemama 於 14-05-15 發表
其實成績入都有份唔記得什麼文件要簽。不過講明唔重要。

要有成就就自己要付出,還要老師、師兄配合,即使 ...
同意!DB仔能為學校出賽被視為一種光榮和使命感,因為就算入到任何一種校隊,如樂團、choirs、球隊等,到出賽前都要嚴格挑選出最佳一批學生,所以大家會盡力爭取出賽機會,為校爭光!就算不能出戰,都會落場為隊友打爭,全校都有很強嘅團結精神,包括家長們。

‹ 上一主題|下一主題