用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS/ SPC
樓主: 1g2bmum
go

DBS/ SPC  

VKwan 發表於 14-4-29 19:23
咁你用咩criteria分析?可以講來參考下嗎?
PM you。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:兩間男校,怎選? 先生喜歡DBS,我比較喜歡

原帖由 1g2bmum 於 14-04-29 發表
兩間男校,怎選?
先生喜歡DBS,我比較喜歡SPC, 囝囝請我們選,因為囝囝相信我們大人會有更多更好的經驗和 ...
DBS資源較充足,表面佔優!

回覆:goodboy1 的帖子

Band 1都有些學校是好自由, 有些卻好嚴的

Non-systematic comparison:

Religious DBS = SPCC
Academic results DBS < SPCC
Extracurricular Activities DBS > SPCC
Network DBS = SPCC
We prefer co-edu over single gender school
Teaching DBS < SPCC
Languages DBS < SPCC
IBDP DBS > SPCC
Facilities DBS = SPCC
Transportation DBS < SPCC
Exposure DBS = SPCC
School fee DBS =/> SPCC
(the fee included overseas exchange and trips in SPCC)
Boarding facilities DBS > SPCC

The comparison included both primary and secondary sections.

Over all, I will opt for .........

當我分析 lBDP 時,兩間學校都未有成績,現在按成績及師資,SPCC>DBS。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 14-4-29 20:06
Non-systematic comparison:

Religious DBS = SPCC
見你其中一項:Network DBS = SPCC,我心中有個疑問, SPCC network得嗎?唔知點解我總是覺得DBS/ LS呢d學校network好d,可能呢兩間男校兄弟多又夠高調啦,講團結、校友關照,SPCC可能略遜。

回應樓主,如果DB vs SP Boys,我投DB一票,除非令公子超級文靜內向啦

VKwan 發表於 14-4-29 21:43
見你其中一項:Network DBS = SPCC,我心中有個疑問, SPCC network得嗎?唔知點解我總是覺得DBS/ LS呢d學 ...
我提供框架,你要自己評價分析,最好一家人一齊做。
不要睇小SPCC Network,上 Wiki 睇睇。

回覆:VKwan 的帖子

多謝各位賜教。感激。
囝囝比較全面而且樂觀正面,他於音樂,運動和學術都有一定根基,但不是頂尖級。他喜歡和投入校園群體生活和精神。

必必  照你所講, 似乎DBS都幾適合你囝囝.  發表於 14-4-29 23:04

回覆 1g2bmum 的帖子

會否考慮埋DBS有IB,到中三可按囝仔的性向和能力多一個choice,不一定要選NSS,考DSE。囝仔如果性格樂觀正面,應較能面對挑戰,離開自己的comfort zone。
今年DBS F4 NSS stream, Eng Literature 得3個同學修讀,都照開,羨慕!不知SPC F4 科目有什麼選擇和組合,這也可是其中一個考慮點。

回覆:1g2bmum 的帖子

樓主兩間都收了吧。
你們住港島區?
DB仔各類異人、超人比較多。好多叻仔。
另外,你參考一下該校討論區可知一二。

考慮名氣、設施等等,DB佔優。

個人認為,DB、QC、LSC是一個檔次,如果DB跟QC才要認真考慮。DB、LSC很類似沒太大考慮(一般考慮DB會先收、音樂DB很牛、有教練在LSC、考慮LSC節省學費去其他用途)。當日DB收了,SPC連form也沒交。

zooweemama 發表於 14-4-29 22:40
樓主兩間都收了吧。
你們住港島區?
DB仔各類異人、超人比較多。好多叻仔。
認同DB、QC、LSC是一個檔次,所以樓主的問題,我會選DB,加上樓主仔各方面活動有基礎,更應該DB。除非DB VS LSC,我會揀LSC,因為檔次一樣但免費

樓主,你有福,所有回䨱你的都是人話.你應該信你先生.

回覆:cowboymama 的帖子

&#134513;,不是五個人選科就開班咩?現在彈性去到三個,好事!

回覆 1g2bmum 的帖子

你囝仔有冇甚麼興趣想在中學繼續發展?當年阿仔喜歡Maths ,最好能有校隊和老師教,另外想繼續玩音樂,我地循此兩項比較幾間中學再得出結論。另外,返學時間是爸爸一大考慮,所以揀咗間唔駛過海近啲嘅。另外:邊個放棄自己嘅心水,會肉赤些?最緊要夫妻兩人有共識,不要日後有埋怨。
幾時deadline ?

回覆:cowboymama 的帖子

多謝各位寶貴意見。請勿見笑,亦請多多包涵,我們未有收到DBS 正式錄取,只是和先生及仔仔未有共識,所以想多聽前輩意見和收集不同角度看法。
很慚愧,我們都沒有早早做好功課,也沒有為仔仔做好裝備,所以才臨急抱佛腳,請大家指教。
你們無私的分享,真的非常感激。

1g2bmum 發表於 14-4-29 22:19
多謝各位賜教。感激。
囝囝比較全面而且樂觀正面,他於音樂,運動和學術都有一定根基,但不是頂尖級。他喜 ...

dbs 要求音樂,運動或學術等至少有一樣頂尖,not generalist。

引用:+本帖最後由+youma+於+14-5-1+23:08+編輯+\

原帖由 youma 於 14-05-01 發表
絕對係!!

兩間男校,怎選?
先生喜歡DBS,我比較喜歡SPC, 囝囝請我們選,因為囝囝相信我們大人會有更多更好的經驗和 ...
男性喜歡嘅,係從男生角度去想,因為用家是男生嘛!

兩間男校,怎選?
兩間都好,邊間收咪讀邊間囉!如果兩間都收,咁就首選DBS喇!如DBS冇收,就去收嘅SPC,亦唔錯嘅好學校呢!