用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家有冇聽過十幾二十幾志願仍可派到Band 1 schools? ...
樓主: 馬媽媽
go

大家有冇聽過十幾二十幾志願仍可派到Band 1 schools?

我仔是油尖旺, 前兩年有band 1 組別派不到乙1真光 2 銘基, 最後派了第4 劉皇發. 叩門入了銘基. 其實用銘基包底是否可行!

johnmamama 發表於 14-5-31 16:16
我仔是油尖旺, 前兩年有band 1 組別派不到乙1真光 2 銘基, 最後派了第4 劉皇發. 叩門入了銘基. 其實用銘基 ...
油尖旺的band 1C同學要好小心,因為一般老師知道有學校是只參加呈分試拿到banding的編配後卻不參與派位,有部份band 1數量會好像留空,而自動將同學的banding推前,原本是band 2的同學為了可爭取較多同學入band 1學校而將同學說成是band 1或邊緣人。又有band 2同學可藉著較好的程度而考進band 1直資和band 1自行,於是又影響了老師的準確判斷夠竟那一個才是真正的band 1生,因此油尖旺特別多錯配的情形發生。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:+本帖最後由+johnmamama+於+14-5-31+16:21+

原帖由 johnmamama 於 14-05-31 發表

我仔是油尖旺, 前兩年有band 1 組別派不到乙1真光 2 銘基 ...
你個仔?乙一怎會填真光(女校)?

引用:Quote:原帖由+johnmamama+於+14-05-31+發表

原帖由 lymlmyll 於 14-05-31 發表
你個仔?乙一怎會填真光(女校)?
是有個仔仔的同學。

:verycold: :verycold: :verycold:

回覆 lymlmyll 的帖子

同校師姐, 我仔今年派位.

引用:+本帖最後由+johnmamama+於+14-5-31+16:21+

原帖由 johnmamama 於 14-05-31 發表

我仔是油尖旺, 前兩年有band 1 組別派不到乙1真光 2 銘基 ...
油尖旺B1男仔比女仔著數好多,男校華仁加聖方濟比女校真光多咗88位,仲未計B1女生通常都多過男生!所以當銘基派完時,聖方濟好大可能仲有位!

而且呢個女生似乎都係走大部份人嘅路線,就係只揀多位嘅學校,而忽略了少位嘅B1學校,浪費晒啲執雞嘅機會!